Hotel review | Exclusieve Peligoni Club op Zakynthos

Eens écht ontspannen? Dat doe je in The Peligoni Club in Griekenland, op het eiland Zakynthos. Wij trokken erheen tijdens de tweejaarlijkse ‘Pace Week’.

Na een schilderachtige rit van 45 minuten langs kronkelende kustwegen vanaf de luchthaven bereiken we Agios Nikolaos, een stadje in het noordelijke, meer ongerepte deel van Zakynthos. Het Ionische eiland voor de kust van de Peloponnesos staat bekend om zijn Byzantijnse kerken, windmolens op heuveltoppen, zandstranden met blauw water en de beroemde Shipwreck Bay van Navagio – de meest gefotografeerde plek in Griekenland na de Akropolis.

In The Peligoni Club lijkt de tijd stil te staan. De gasten zitten ontspannen op rotanbanken in de schaduw van de veranda’s. We zien cipressen en kristalhelder diepblauw water, een paar stenen huisjes en vriendelijke geiten om je gezelschap te houden. Maar er is veel meer te ontdekken. Bij de receptie, tussen binnen en buiten, staat immers het drukke programma van de dag op een krijtbord. Dat markeert het begin van de ‘Pace Week’. Het verklaart waarom we meer vrouwen in sportkleding zien dan in zwempak.

Advertentie
Advertentie
Via een à-la-cartemenu plan je je week in een mum van tijd. Of net niet, als je gewoon aan het zwembad wil liggen. Andere gasten wagen zich aan watersport; in het strandhuis ligt een scala aan watersportuitrusting, van reddingsvesten tot paddleboards en minizeilboten.
©Holly Farrier

Zwarte rotsen

In keurig Brits-Engels vertelt iemand dat het weekprogramma ook beschikbaar is op de website, maar daarvoor moeten we eerst een account aanmaken. Dan kunnen we ons plekje reserveren voor een of meer sessies. Hij voegt eraan toe dat we het weekoverzicht maar beter zo snel mogelijk bekijken, want de Pace Week is bijna volgeboekt.

Aan deze 5 spectaculaire stranden wil je een vakantie boeken
Advertentie
Advertentie

Naar de zee is het een korte wandeling, met een ‘strand’ van grillige, zwarte rotsen en kristalhelder water. Op een van de ligbedden bladeren we, versgeperst sapje in de hand, door het overzicht van de sessies. Het is kiezen uit zes categorieën. Fitness en yoga natuurlijk, maar er is ook aandacht voor mindfulness (zoals goed leren ademen), workshops (culinair of zelfontwikkeling), fietsen en tennis. Via een à-la-cartemenu kun je je week in een mum van tijd plannen. Of net niet, als je zin hebt om gewoon aan het zwembad te liggen. Andere gasten wagen zich aan watersport; in het strandhuis ligt een scala aan watersportuitrusting, van reddingsvesten tot paddleboards en minizeilboten. Ieder zijn ding.

De gasten van The Peligoni Club kunnen kiezen uit een indrukwekkende selectie van villa’s, huisjes en B&B’s in de buurt, modern of rustiek en telkens prachtig afgewerkt.

Villa Halcyon

Hoewel de club zelf geen overnachtingsmogelijkheden biedt, compenseert hij dat op andere manieren: de gasten van The Peligoni Club kiezen uit een indrukwekkende selectie van villa’s, huisjes en B&B’s in de buurt. De 85 accommodaties voor twee tot zestien personen, met privézwembad, zijn soms modern (onder meer de villa’s Elia, Manousakia of Zephyros), soms rustiek (de villa’s Thea, Halcyon of Kapari Bay), maar telkens prachtig afgewerkt.

Een van die accommodaties is villa Halcyon, een Toscaans ogend gebouw, verscholen in de heuvels met een adembenemend zicht op de Ionische Zee. De enigen die met ons mee kunnen kijken, zijn de cicaden. De villa – eigendom van Ben Shearer, die samen met enkele familieleden ook The Peligoni Club bezit – wordt omgeven door rode klimplanten, fruitbomen en kruiden. Het huis is smaakvol gerestaureerd met vier slaapkamers met elk een eigen badkamer, een binnen- en buitensalon, een schaduwrijk terras en een lang zwembad. In de keuken liggen de basisingrediënten uit de Deli: de supermarkt van The Peligoni Club waar je niet alleen kunt ontbijten, maar ook lokale producten vindt als je zelf wil koken. In de club vind je behalve de Deli ook restaurants, zoals de Tasi of The Terraces, en wordt er af en toe flink gefeest in de Courtyard.

Villa Halcyon is een Toscaans ogend gebouw, verscholen in de heuvels, met een adembenemend zicht op de Ionische Zee.
©Nick Isden

Cabane

Het verhaal van The Peligoni Club begon in 1989, toen de Britse Vanessa Goldie en Johnny Alexander besloten om een cabane/strandbar te bouwen op dit afgelegen stukje paradijs. Wegen waren schaars in die tijd, en de elektriciteit liet vijftien jaar op zich wachten. Maar ambiance en wijn waren er wel altijd. Beetje bij beetje bouwden ze een trouwe klantenkring op, onder wie projectontwikkelaar Ian Shearer en zijn gezin, die in de buurt hun vakanties doorbrachten. In 2005 werd de toekomst van The Peligoni Club onzeker en wilden Goldie en Alexander terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. De Shearers twijfelden niet: ze kochten de club, die voor hen van grote sentimentele waarde was.

Op het eiland Amorgos | Een Grieks duik- en wandelparadijs

Fast-forward naar 2024. De kinderen van Ian, Ben en Anouska (Noosh) Shearer, staan nu aan het roer en hebben de club gemoderniseerd. Ze installeerden een spa, een zwembad en luxueuze ligstoelen. Vandaag hoeft The Peligoni niet onder te doen voor de giganten van de all-inclusive vakanties, maar dan met het voordeel dat dit een kleinschalige gezinsclub blijft. In het hoogseizoen zijn er nooit meer dan 400 vakantiegangers voor 160 personeelsleden.

Tijdens een ‘Pace Week’ volgen 150 gasten workshops van allerlei aard, gegeven door experts.
©Jack Atkinson

Spyros & Spyros

De nieuwe generatie bedacht ook de Pace- en House Party-weken, met experts en workshops van allerlei aard. Tijdens zo’n Pace Week zijn er ongeveer 150 gasten. Een Amerikaanse, ergens in de twintig, vertelt dat het al de tweede keer is dat ze deelneemt aan zo’n Pace Week, om haar batterijen op te laden. Een Duits stel, twee dertigers, brengt hier zelfs twee weken door.

Hoewel het publiek uit alle hoeken van de wereld komt, zijn de gasten voornamelijk Engelstalig, net als het personeel. Misschien is dat wel het enige minpunt van deze plek. Maar wie wat lokale flair wil opsnuiven, hoeft maar een paar minuten te wandelen. In restaurants aan het strand ontdek je heerlijke Griekse gerechten. Of maak tijd vrij om te kletsen met Spyros & Spyros, de schippers die ons met de boot naar Shipwreck Bay en de Blue Caves brengen – een absolute must-see.

Het is pittig: yoga, om 8 uur ‘s ochtends. Maar het uitzicht maakt veel goed.
©Jack Atkinson

Bootcamp-de-luxe

Bij zonsopgang trekken we onze sportschoenen aan en begeven we ons naar The Peligoni Club. Vanaf villa Halcyon is dat minstens 45 minuten stevig doorwandelen, langs steile wegen, voetpaden zijn er niet. Ouders die de stress van zich af willen laten glijden, kunnen hun kroost met een gerust hart achterlaten. Van baby’s tot tieners: ze worden hier allemaal goed opgevangen terwijl de ouders naar de eerste sessie van de dag gaan: yoga, om 8 uur ‘s ochtends. Een pittige sessie, maar het uitzicht maakt veel goed. De oprechte solidariteit onder de gasten helpt ook: we leren elkaar snel kennen en iedereen motiveert elkaar.

14 reis- en eetadresjes op het Griekse eiland Amorgos

We lunchen samen bij Tasi, nemen een verfrissende duik, trekken onze sport­outfits weer aan en gaan naar de volgende workshop. Die sessies hebben korte, maar veelzeggende namen: Vinyasa Yoga of Pilates, Combat Cardio of Tone & Sculpt, Cycling of Active Recovery. Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat de week volledig gewijd is aan het vinden van balans, weg van de dagelijkse drukte. Een voordeel: alle lessen zijn zo opgezet dat zelfs beginners ze aankunnen.

Villa Halcyon is smaakvol gerestaureerd met vier slaapkamers met elk een eigen badkamer.
©Nick Isden

Vier miljoen downloads

De coaches, bijna allemaal Britten, zijn experts in hun vakgebied. Zoals Adrienne Herbert: een digitaal ondernemer en auteur van het boek ‘Power Hour’. Haar podcast wordt maar liefst vier miljoen keer per week gedownload. Ze beklemtoont dat iedereen het verdient om voor zichzelf te zorgen, al is het maar een uurtje per dag. ‘We zijn als Amazon: 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar.’ Ze spoort ons aan tot intro­spectie, maar moedigt ook aan om de grenzen te verleggen.

Dat is nodig, want na haar sessie springen we meteen in een ijsbad, onder leiding van Ryan Abbott, een baardige kerel gebouwd als een Amerikaanse ijskast. Hoewel de begeleiders af en toe wisselen, blijft het principe onveranderd. Na een week reizen we dus naar huis, vol nieuwe energie, en vragen ons maar één ding af: wanneer kunnen we terugkomen?

The Peligoni Club
| Vanaf 1.100 euro per week voor een beach studio (voor drie personen)
| Vanaf 3.500 euro voor villa Halcyon (voor acht personen)
| Vanaf 17.000 euro voor villa Figari (voor twintig personen)
| Een toeslag van 470 euro voor de Pace Week
| Volgende editie | Van 20 tot en met 24 mei
| Website | peligoni.com

Advertentie