sabato

Kunstenaar Simon Beck gebruikt sneeuw als canvas

©Simon Beck

Al tien jaar ‘stapt’ Simon Beck imposante figuren in de sneeuw. Zijn kunstwerken zijn intussen stuk voor stuk gesmolten, maar de foto’s werden gebundeld in een eerste boek.

Landart? 'Nooit van gehoord.' Graancirkels? 'Vergelijk me alsjeblieft niet met vandalisme.' De sneeuwversie van boeddhistische mandala's? 'Nee, dank u.' De Britse sneeuwkunstenaar Simon Beck (56) laat zich niet graag in een hokje duwen. Hij is dan ook een genre op zich. Als enige ter wereld maakt hij gigantische tekeningen in de sneeuw. IJssterren, optische illusies à la M.C. Escher of wetenschappelijke figuren zoals de Koch-sneeuwvlok, de driehoek van Sierpinski of de Mandelbrot-verzameling: hij stapt ze met het grootste gemak. Als we bellen, is hij net zijn koffers aan het pakken voor het nieuwe winterseizoen. Eerst naar het skigebied Les Arcs in de Franse Alpen, daarna richting Aletsch Arena in Zwitserland en vervolgens meteen door naar Kühtai in Oostenrijk.

©Simon Beck

Per seizoen maakt Beck zo'n 30 tekeningen, waarvan het gros in de Alpen, waar de Engelsman het afgelopen decennium al zijn winters doorbracht. Zodra er een verse laag sneeuw ligt, gaat hij aan de slag. 'Meestal zit de tekening al in mijn hoofd, maar soms zet ik op voorhand ook wel wat dingen op papier. En improviseer ik ter plekke. Als ik een foutje maak, kan ik niet anders. Dan herhaal ik mijn misstap een paar keer en zie je er niets meer van', lacht Beck.

Marathon in de sneeuw
Zijn tekeningen beslaan oppervlaktes van wel 100 op 100 meter. Daar is hij tien tot twaalf uur mee bezig. Om zijn tekeningen te maken, gebruikt hij een kompas en telt hij zijn stappen: twee technieken uit zijn vorige leven als cartograaf. 'Eerst meet ik de belangrijkste punten uit. Dan volgen de rechte lijnen, vervolgens de gebogen stukken en tot slot de schaduwen. Bij een tekening op papier begin je in het midden, maar in de sneeuw gaat dat niet, omdat je dan al sporen achterlaat', legt hij uit.

Als 'potlood' gebruikt Beck zijn sneeuwschoenen - denk: een moderne versie van de aloude laarzen met tennisrackets eronder. Voor één figuur moet hij soms een marathon afleggen om alle lijnen te tekenen. Om er wat vaart achter te zetten, loopt Beck in plaats van te stappen. Om maar te zeggen: hij is fysiek in topvorm. 'Ik werk nagenoeg altijd alleen. Vooral omdat ik niemand vind om me te helpen. Ik zou het wel super vinden om een seizoen lang een assistent te hebben. Ik zou veel grotere en nog complexere figuren kunnen maken.'

De sneeuwtekeningen van de Brit Simon Beck beslaan oppervlaktes van wel 100 op 100 meter. Met één figuur is hij tien tot twaalf uur bezig.

Caravan in Les Arcs
Becks Snow Art begon per toeval, zo'n 10 jaar geleden. Toen had Beck - een ingenieur met Oxford-diploma - zijn kantoorjob opgezegd om een wereldreis te maken. Bij zijn thuiskomst na drie jaar bleek de Britse immobiliënmarkt de pan uit te swingen. Zijn huis was drie keer zoveel waard geworden. Hij koos eieren voor zijn geld en verkocht het. Met de opbrengst kocht hij een appartement in Les Arcs. 'Niks bijzonders, gewoon een pied-à-terre ter grootte van een caravan in een gigantisch blok met wel 250 appartementen', zegt hij.

De rest van het geld gebruikte hij om te rentenieren. Af en toe werkte hij als cartograaf om wat bij te verdienen. 'Op een avond na het skiën, in december 2004, had ik het idee om een grote ster te tekenen op een bevroren meer voor mijn appartement. Ik zette de punten uit en stapte de verbindingslijnen uit met mijn sneeuwschoenen. Toen ik de volgende dag mijn tekening bekeek vanuit de skilift, zag ik pas goed het resultaat. Ik was meteen onder de indruk. Toen het twee dagen later opnieuw had gesneeuwd, tekende ik opnieuw een figuur. Dit keer een beetje complexer. En voilà, Snow Art was geboren.'

Meestal zit de tekening al in mijn hoofd, maar soms improviseer ik ook ter plekke.
Simon Beck

Modelabel en bedrijfslogo's
De voorbije 10 jaar trappelde Beck zo'n 175 tekeningen bij elkaar. Vooral de jongste vijf jaar is hij er intensief mee bezig. Dankzij internet - en vooral Facebook - kreeg hij fans over de hele wereld. Hij verdient er nu ook geld mee.

Hij verkoopt fotoprints, geeft workshops in Japan en ontwierp een kledingcollectie voor het Nieuw-Zeelandse label Icebreaker, dat zijn tekeningen gebruikte als print. En hij maakt ook bedrijfslogo's in de sneeuw.

Al is werken in opdracht niet zijn favoriet. 'Ik teken in de natuur, en die laat zich moeilijk sturen. Soms zijn de condities niet ideaal: geen verse sneeuw, te veel wind of een hellend terrein. Maar als ik ervoor betaald word, moet ik toch iets maken', aldus de Brit. 'Toch blijft dit voor mij een droomjob: actief zijn in de frisse buitenlucht. Er is niets dat ik liever doe.' Nu nog hopen op een witte kerst.

'Simon Beck: Snow Art' (tweetalige uitgave in Frans en Engels) telt meer dan 200 foto's. 35 euro, te koop via de website snowart.gallery

Lees verder

Advertentie
Advertentie