Staycation: 9 verrassende logies in eigen land

Dan toch geen verre reis deze zomer? De staycation is een trend van 2020 die nog lang in onze vocabulaire mag blijven.

Watch the Waves, Knokke, België

Watch The Waves is een Airbnb van actrice Veerle Dobbelaere.
©almansoriphoto
Advertentie

CHECK-IN Hier valt de zee met de deur in huis. Ze steelt de show zodra je de studio op de Zeedijk binnenkomt. De locatie aan het Lichttorenstrand is zonder meer top. Er is getoverd met vierkante meters: deze Airbnb zit slim in elkaar. Je krijgt zeezicht in je bed, in de sofa én in de keuken.

GET A ROOM De intieme Airbnb met badkamer en kitchenette is een kleine studio voor twee personen. Tegelijk krijg je het gevoel in een luxueuze, ruime hotelkamer te zijn. De studio werd ingericht in tinten blauw en groen met gouden accenten, heel anders dan de Ibiza-achtige bohostijl die Knokse verblijven graag van elkaar kopiëren.

WILD CARD Watch The Waves is een Airbnb van actrice Veerle Dobbelaere. De check-in gebeurt door Viviane Vogels, een Knokse met een verleden in vijfsterrenhotels over de hele wereld. Voor eender welke vraag is ze bereikbaar, wat het hotelgevoel nog versterkt.

CHECK-OUT Vanaf 140 euro per nacht voor de studio.

Advertentie
Advertentie

Cabosse, Antwerpen, België

Fun fact: in de Moonwalkersuite hangt de échte borsalino die Michael Jackson droeg in de gelijknamige muziekclip.
©Claude Smekens

CHECK-IN Gastheren Riad en Filip hebben deze ruime en statige herenwoning uit 1864 omgevormd tot een luxeguesthouse voor fijnproevers en levensgenieters. Om de kamers en ruimtes stijlvol in te richten hebben ze de halve wereld afgereisd, op zoek naar de juiste decoratiestukken. Guesthouse Cabosse straalt een koloniale sfeer uit met een Aziatische twist. Je vindt er vier royale suites, een wijnbar, een plek om van afternoontea te genieten én een spa. In en rond de natuurlijk aangelegde zwemvijver ben je even weg van de wereld.

GET A ROOM Elke suite heeft een ander, bijzonder thema met bijbehorende inrichting en afwerking. De suites – Queens, Askoy, Thompson en Moonwalker – zijn voorzien van een comfortabele zitruimte, een bureau, een tweepersoonsbed met Vispring-matras en een apart Japans toilet. In de badkamer vind je zowel een marmeren ligbad als een ruime douche. In de maxibar prijkt een uitgebreid gamma wijnen, Belgische bieren, frisdranken en snacks.

LET’S DIVE Fun fact: in de Moonwalkersuite hangt de échte borsalino die Michael Jackson droeg in de gelijknamige muziekclip. In de Askoysuite tref je twee originele stukken aan van de Askoy II, de boot waarmee Jacques Brel naar de Markiezen voer.

CHECK-OUT Vanaf 520 euro per nacht voor twee personen.

The Royal Snail, Namen, België

Voor The Royal Snail werden vier bestaande woonhuizen omgevormd tot één luxehotel.
©Design Hotels™

CHECK-IN Het allereerste boetiekdesignhotel in Namen? Dat werd hoog tijd, hoorden we van sommigen. Maar goed, ‘ça bouge’ aan de Maas en Namen ontdekt dat het veel meer te bieden heeft dan de zetel van de Waalse regering. The Royal Snail zet in op tintelfrisse, eigentijdse kamers, een zwembad als eyecatcher en een ligging die velen jaloers maakt, aan de oevers van de rivier. Bovendien is het hotel een prima uitvalsbasis om de beroemde Citadel van Namen te bezoeken, boven op een heuvel van 100 meter hoog.

Voor The Royal Snail werden vier bestaande woonhuizen omgevormd tot één luxehotel. Daardoor lijkt de aanblik vooraan op een statige verzameling herenhuizen, wat je bijvoorbeeld ook in het Amsterdamse Pulitzer ziet. Het gastronomisch restaurant Agathopède wijzigt straks het concept en wordt La Table du Royal Snail, met een jovialer concept dan voorheen.

GET A ROOM Elke kamer heeft een ander design en beschikt over minibar, koelkast, radio, televisie, balkon en badkamer met douche/bad en toilet. Vraag naar de kamers met uitzicht op de Maas, die bieden veruit het meeste comfort en uiteraard de verbluffendste panorama’s.

WILD CARD Op twee kilometer van The Royal Snail kun je naar het uitstekende Félicien Rops-museum. Je maakt er kennis met het werk en leven van de behoorlijk extravagante kunstenaar. De toegang bedraagt 3 euro.

CHECK-OUT Vanaf 120 euro per nacht voor twee personen tijdens de week en 145 euro in het weekend.

NE5T, Namen, België

Chef-eigenaar Benoît Gersdorff liet een oude hoeve steen voor steen heropbouwen en transformeren in een luxehotel met bijbehorende spa.
©NE5T
Advertentie
©NE5T

CHECK-IN Op een boogscheut van de Citadel, aan de oevers van de Maas, bevindt zich het nieuwe NE5T van chef-eigenaar Benoît Gersdorff. Tijdens een restauratie van tien jaar werd een oude hoeve steen voor steen heropgebouwd en getransformeerd in een luxehotel en -spa. ‘Ik wilde een plek creëren die een vijfsterrenservice koppelt aan het comfort dat mijn echtgenote en ik tijdens onze wereldreizen hebben leren kennen. En dat in een ongedwongen, charmante sfeer. Zoals in een maison de famille, zonder witte handschoenen en overdreven plichtpleging.’ Exquise drie- of viergangendiners met lokale producten worden geserveerd in de suites, vanaf 85 euro per persoon.

GET A ROOM Het hotel, dat de naam CosyNe5t draagt, heeft vier suites en twee duplexappartementen. Die baden nu eens in een eigentijds design (Suite Terrasse), dan weer in een nostalgisch decor van vilt, gekalkte muren en verweerd hout (Duplex Madeleine). Echtgenote Christine heeft alles uitgedacht, samen met binnenhuisarchitect Pierre Brahy.

MASSAGES In de spa worden behandelingen aangeboden met de producten van het gerenommeerde merk Thémaé. Populair is de Cérémonie Duo, 3 ½ uur, 195 euro per persoon.

CHECK-OUT Kamer vanaf 220 euro per nacht voor twee personen.

La Butte aux Bois, Lanaken, België

Domaine La Butte aux Bois ligt in een uitgestrekt park en biedt vanuit elk raam een inspirerend uitzicht op de natuur.
©HUGO THOMASSEN

CHECK-IN Het is misschien wat kort door de bocht, maar je vindt in België bijna geen luxehotels die ook nog eens een bekroond sterrenrestaurant onder hetzelfde dak hebben. Domaine La Butte aux Bois in Lanaken is niet alleen een historisch landgoed en een gastronomische hotspot, maar ook een ecochic spa-retreat. Dit ‘Relais & Châteaux’-hotel ligt aan de ingang van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1924 voor ridder Lagasse de Locht en zijn familie. Restaurant Ralf Berendsen pronkt met twee Michelinsterren, en ‘Nduja by Ralf’ is een nieuw, Italiaans geïnspireerd restaurant dat deze zomer de deuren opent.

GET A ROOM Domaine La Butte aux Bois ligt in een uitgestrekt park en biedt vanuit elk raam een inspirerend uitzicht op de natuur. De 59 kamers zijn verdeeld over drie gebouwen en elke kamer werd ingericht met luxueus meubilair: Le Manoir vormt het hart van La Butte aux Bois. La Villa bevindt zich op honderd meter wandelen van het hoofdgebouw en in La Forêt tref je de allernieuwste kamers aan, nabij de spectaculaire spa & gym.

FIREWORKS De uit Nederland afkomstige Ralf Berendsen is de drijvende kracht achter Restaurant Ralf Berendsen. Hij maakt spetterend culinair vuurwerk.

CHECK-OUT  Kamer vanaf 185 euro per nacht voor twee personen.

Nature Bubble, Feluy, België

Nature Bubble werd tegen een heuvelwand gebouwd, op een oude blauwsteenterril, waarvoor deze streek zoveel bekendheid geniet.
©Gilles Charlier

CHECK-IN Een droom beleven zonder in dromenland te zijn, dat is het opzet van Nature Bubble, een van de mooiste, of beter, transparantste logies die je in ons land kunt vinden. Je overnacht in een doorzichtige bolvormige tent, waarvan de onderste helft je voldoende privacy bezorgt. Boven je hoofd ontvouwt zich de duisternis van de Henegouwse nacht en een sterrenhemel die je vergeten was.

Nature Bubble werd tegen een heuvelwand gebouwd, op een oude blauwsteenterril, waarvoor deze streek zoveel bekendheid geniet. Het verblijf is helemaal mee met de tijdgeest, waarbij tijd de belangrijkste luxe wordt. Die tijd krijg je in Feluy, al is het voor een paar uur sauna of een heel weekend onder de sterren.

GET A ROOM Comfortabel bed, verwarming, sauna, hottub, en voor het overige de complete privacy voor één of twee nachten. Wie niet kan leven zonder gameconsoles of spetterende 5G-verbindingen, gelieve zich te onthouden. Of misschien kun je dit verblijf dan net wél gebruiken?

WILD CARD Een verblijf in Nature Bubble betekent letterlijk terug naar de natuur. Je hoeft niet zelf te gaan jagen en het barbecuevuur wordt voor je aangewakkerd. ’s Morgens ontvang  je in alle stilte een ontbijtmand. Iets intiems te vieren? Champagne en rozenblaadjes kunnen worden voorzien.

CHECK-OUT De bubbel kost 230 euro per nacht voor twee personen, zonder servicekosten.

Atelier Lachaert Dhanis, Tielrode, België

Kunst is er niet zomaar een decoratief extraatje, maar het brandpunt van elke ruimte.
©Franziska Krieck

CHECK-IN Onder de noemer ‘Slapen met de ogen open’ runt het kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis een gastenverblijf in een verbouwde scheepswerf in Tielrode, waar ze zelf wonen en werken. Kunst is er niet zomaar een decoratief extraatje, maar het brandpunt van elke ruimte. Zo etaleren ze naast hun eigen creaties ook een gecureerde collectie objecten van onder meer Maarten Van Severen en Thierry De Cordier.

GET A ROOM Net zoals kunst en design versmelten in hun oeuvre, zo vloeien verbeelding en werkelijkheid in elkaar over in de suite vol curiosa en trompe-l’oeil-effecten. Meubels verdwijnen in de muren, kasten zweven boven de vloer, borden doen dienst als spiegel. Toch werd ook aan comfort gedacht, in de vorm van Auping-bedden met orthopedische matrassen en kwaliteitslinnen. ’s Ochtends wordt er een streekgebonden ontbijt geserveerd. Fijn detail: voor elke gast ligt er een door Lachaert en Dhanis ontworpen mondmasker klaar.

STAYCATION Een piepklein dorpje in het Waasland, het spreekt niet meteen aan als weekendverblijf. Toch heeft het koppel een lange lijst aanraders in de regio, van fietsroutes in het omliggende natuurreservaat tot een wandeling langs de slikken en schorren van de Schelde. Of een rit per waterbus tot in hartje Antwerpen.

CHECK-OUT Vanaf 230 euro per nacht voor twee personen.

Druum, Brussel, België

Elk van de vijf kamers van Druum werd ingericht door een kunstenaar of kunstenaarscollectief.
©Antoine Meyer / gngr nggr studio
Advertentie
©Antoine Meyer / gngr nggr studio

CHECK-IN Druum huist aan de Brusselse Duivelshoek in een van de eerste woningen die gebouwd werden door grootindustriëlen. Het voorste huis dateert uit 1840 en werd bewoond door de directeur van een lokaal waterbedrijf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd achteraan het clandestiene blad Faux Soir gedrukt, dat als orgaan diende voor de ondergrondse verzetsbeweging.

Vooraan volgden de ambachtslui elkaar snel op: Pipière Vinche et Cie. produceerde pijpen, de familie Cose horlogekistjes en Paul Van Kueken juwelen. Het was Van Kueken die de nieuwe eigenaars, Karine Van Doninck en Jo Huygh, alles vertelde over de geschiedenis van het pand. Vandaag is het een eigentijdse bed and breakfast, met veel ruimte voor kunst en lokale cultuur.

Tijdens WO II werd hier het clandestiene blad Faux Soir gedrukt.

GET A ROOM Elk van de vijf kamers werd door een kunstenaar of kunstenaarscollectief ingericht: Catalina Quezada Ortega, David Bade, Thomas l’Anson, Gerlando Infuso en Matthieu Manche. Daardoor voelen die nu eens speels, dan weer dromerig aan.

WILD CARD Druum wil, geheel volgens de geschiedenis van de buurt, ook met lokale ambachtslui samenwerken. Wasbakken in de kamers werden geleverd door Detremmerie, Glocom zorgde voor de (Belgische) bedden. Buur Denis Romainville maakte de stalen structuur van de ontbijttafel. (TDC)

©Antoine Meyer / gngr nggr studio

CHECK-OUT Vanaf 120 euro voor twee personen.

Boulevard Leopold, België

©Boulevard Leopold
Boulevard Leopold in Antwerpen.

CHECK-IN Boulevard Leopold laat zich niet in een paar woorden beschrijven. Een heritage B&B uit de 19de eeuw, dat komt nog het meest in de buurt. In het hart van de Joodse buurt vind je veel historische gebouwen, en er schuilt hier en daar wel meer achter de gevels dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Bij Boulevard Leopold is dat weldoordachte opulentie, met bijzonder veel smaak bijeengezocht en geen element te veel. Dit is echt een plek die charme ademt.

GET A ROOM De eigenaars geven zelf een paar omschrijvingen: no-nonsense, een tikje romantiek, comfort, discretie, vergeten glorie. Dat laatste is niet helemaal correct. De drie kamers en twee suites van Boulevard Leopold zijn niet alleen statig, ze zijn ook van alle gemak en comfort voorzien. Kleuren variëren van koper over velours tot ‘vieux rose’, en in de ‘Rooftop Suite’ wit en zwart.

Er schuilt hier en daar wel meer achter de gevels dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.
©Boulevard Leopold

WILD CARD Deze hoek van Antwerpen heeft de voorbije tien jaar aan een creatief infuus gelegen. Denk aan PAKT, de stadsbrouwerij De Koninck en de vele winkeltjes en restaurants in Zurenborg en rond de Cogels-Osylei. (TDC)

CHECK-OUT Vanaf 115 euro voor twee personen.