sabato

Staycation in een spiegelpaleis in de Naamse bossen

MurmuresNamur is een vakantiehuis in de Naamse Citadelwijk. ©Olivier Bourgi

Nu we noodgedwongen op vakantie moeten in eigen land, doen we dat maar beter in stijl. In dit glazen luxepaviljoen in Namen bijvoorbeeld, ontworpen door Magic Architectes.

Vincent Toussaint, eigenaar van MurmuresNamur.

In het bos, daar staat een huisje. Meer bepaald: een spiegelende vakantiewoning die volledig opgaat in de bomen op de Naamse Citadel. MurmuresNamur is een luxesuite (te huur voor max. 2 personen) in de achtertuin van Vincent Toussaint, partner in een financiële onderneming, en zijn vrouw Melanie, professor aan de universiteit van Namen.

Toen ze in 2015 een jarenvijftighuis kochten op de flanken van de Citadel, hadden ze al meteen het plan om in de hellende tuin een tweede woning te bouwen. Het idee: een autonome luxesuite, zo onzichtbaar mogelijk vanuit hun huis. ‘We wilden een nieuwbouw die brak met de modernistische architectuur van onze eigen woning’, zegt Toussaint.

MurmuresNamur werd geen luxueuze boomhut, dat concept vond het koppel te cliché.

MurmuresNamur wordt verhuurd wordt als luxesuite voor twee personen.

Een luxueuze boomhut zag het koppel niet zitten, want dat concept wordt stilaan cliché. Dus schreven Toussaint en zijn vrouw een architectuurwedstrijd uit. Magic Architectes, het Naamse bureau van Christophe Sechehaye, kwam vorig jaar als winnaar uit de bus. ‘Het ontwerp ligt helemaal niet in de lijn van de projecten die dat bureau meestal tekent.

Sechehaye ontwierp een spiegelende kubus, die onzichtbaar wordt in het landschap. Hij kan niet demoderen, want de architectuur reflecteert de natuur. Inspiratie haalden we bij het Treehotel in Harads, die bekende spiegelende boomhut in Zweden’, zegt Toussaint.

MurmuresNamur is geïnspireerd op het Treehotel, een spiegelende boomhut in Zweden.

Spiegelpaleis

Staycation in MurmuresNamur.

‘Onze kubus is eigenlijk een houtskeletbouw, bekleed met spiegelend aluminium, alucobond genaamd. De suite ligt iets lager op de helling dan ons huis. In de zomer heb je vanuit het vakantiehuis uitzicht op de bossen, in de winter kijk je doorheen de kale bomen naar de Maasvallei. Dat is het grote voordeel van de Citadelwijk: hij ligt vlak bij het centrum, maar toch zit je midden in de natuur.’

Hoewel de architectuur van de spiegelhut ongezien is in Namen (en in België tout court) hadden Toussaint en zijn architect geen moeite om de autoriteiten in Namen te overtuigen. ‘Het argument dat het volume in elk seizoen volledig opgaat in het landschap was voor hen voldoende’, zegt Toussaint.

MurmuresNamur gaat volledig op in de bomen op de Naamse Citadel.

De vogels in de buurt zullen het minder appreciëren, maar je ziet de spiegelbox inderdaad nauwelijks staan in de bossen. ‘Sinds de lockdown slapen mijn kinderen in het vakantiehuis. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat het als MurmuresNamur verhuurd wordt als luxesuite voor twee personen’, zegt Toussaint. ‘Inkijk is er niet. Je leeft er één met de natuur.’

Je ziet de spiegelbox MurmuresNamur nauwelijks staan in de Naamse bossen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie