Van brunch tot boetieks: hier moet je heen in Hasselt

Draaide Hasselt lang vooral om de luxueuze modewinkels, dan kan je er vandaag net zo goed terecht voor trendy restaurants, knappe architectuur en hippe boetieks. Onze favoriete nieuwkomers.

TERRAS

In het gloednieuwe stadsdeel Quartier Bleu zijn de teressan langs de waterkant al volop in zwang. Dé trekpleister is er het cocktail- en carnivoorwalhalla Blend by Rauw (Slachthuiskaai 5), waarvan zowel de chef als mixoloog de kneepjes van het vak leerden bij Sergio Herman.

Advertentie

In de binnenstad verwijzen we je graag door naar het gloednieuwe Uw zuster (Schrijnwerkersstraat 10), een gastrobar met een speelse non als mascotte. In een fraai interieur deel je verfijnde gerechtjes bij een van de tientallen flessen op de wijnkaart.

Advertentie
Blend By Rauw, Hasselt

FINE DINING

Een culinaire renaissance kwam er vier jaar geleden met Osteria Moretti (Aldestraat 20) van het koppel Alexander Reniers (chef) en Tiana Moretti (zaal, brood en patisserie). Zopas ruilden ze hun vijfgangenmenu in voor een reeks gastronomische gerechtjes om te delen, zoals kraakverse langoustines in de pan of een sublieme truffelravioli.

Advertentie
Advertentie

Even verderop vestigden zich twee oude vrienden van het koppel, met wie ze ooit nog het fornuis hadden gedeeld in het Hof van Cleve. Het gaat om Glenn Ross en Nicole Schellekens, eveneens chef en patissier, die in Rosch (Dorpsstraat 34) hoge ogen gooien met een minimalistische kaart.

Osteria Moretti, Hasselt

VEGAN

De jongste jaren ontpopte de stad zich als een klein paradijs voor vegetariërs en zelfs veganisten, al geven de Hasselaars daar graag hun eigen, bourgondische draai aan. Zo wordt de eeuwige quinoasalade bij Lento (Zuivelmarkt 34) ingeruild voor een kleurig viergangenmenu bomvol seizoensgroenten.

Bij Peas (Minderbroedersstraat 32) legden uitbaters Davy en Els zich dan weer toe op de creatie van de perfecte vegan kaneelrol, die je kunt laten beladen met acht verschillende toppings. Vanuit het hele land komen veganisten erop af, wat binnenkort in een tweede vestiging in Antwerpen resulteert.

Peas, Hasselt

BRUNCH

Van 9 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts kun je bij Maison Mathis (Slachthuiskaai 7C, in Quartier Bleu) terecht voor ontbijt, lunch, koffie, apero, diner én cocktails. Het concept is geënt op de Belgische keuken en opende eerder al vestigingen in – bizar maar waar – Dubai en Bahrein.

Steeds stampvol goed geklede shoppers zit ook Marloo's (Minderbroedersstraat 5), een 'all day breakfast'-bar naar het Amerikaans model. Van de obligato avocado toast tot een bont versierde berg pannenkoeken: instagrammable is de brunch hier in elk geval.

Maison Mathis, Hasselt

CULTURO

Koffie en vinyl, het is een beproefd concept dat ook van Just for the Record (Diesterstraat 18) dé hang-out voor lokale muzikanten maakt. Urenlang valt er te grasduinen in de bakken vol tweedehandsplaten, en dan moet je nog aan de cd’s en muziekboeken beginnen.

Die zijn binnenkort overigens ook te vinden aan de overkant bij Boktor Books (dit najaar in de Diesterstraat, nu al online) een nieuwe boek- en antiekhandel die het hipsterlevel in het straatbeeld nog verder de hoogte in stuwt. Er zijn ook opgezette kevers te koop, voor de liefhebbers.

Just For The Record, Hasselt

KUNST

Advertentie
Z33, Hasselt

Na het vertrek van kunstenaar Koen Vanmechelen naar Genk lag de Hasseltse kunstscene even op apegapen, maar daar brengt het vernieuwde centrum voor actuele kunst, design en architectuur Z33 (Bonnefantenstraat 1) verandering in. Nu al wordt de pas nieuwe vleugel, een creatie van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, het ‘bijzonderste tentoonstellingsgebouw van Vlaanderen’ genoemd. De hoge nissen en verstilde patio’s doen denken aan een kasba, het zachte kleurenpalet legt verbinding met het achterliggende begijnhof. Goed voor twee architectuurawards, en een geslaagde start voor de ambitieuze plannen van het centrum.

Op 4 oktober opent de nieuwe expo ‘Cure (the Work)’, die met originele onderdelen uit Ford Genk een staartje breit aan de traumatiserende sluiting van de fabriek. Gelijktijdig opent ook ‘Palms Palms Palms’, een overzichtstentoonstelling van het Londense kunstenaarsduo Revital Cohen & Tuur Van Balen.

Z33, Hasselt

HOTEL

In een gerenoveerd herenhuis opende eind 2019 het designhotel BareFood Giulia (Leopoldplein 26), het passieproject van advocate Marleen Miermans. Samen met lokale kunstenaars creëerde ze in de zeven kamers een eclectisch ensemble op het snijveld tussen kunst en kitsch. Zo werd de oude voordeur ingezet als badkamerscherm, maakte de Genkse artieste Sonnie Melerowitz enkele werken speciaal voor het hotel en mochten straatkunstenaars tekeergaan op de historische muren. Beneden is er ook een urban cocktailbar.
Kamers vanaf 119 euro per nacht, exclusief ontbijt.

Hotel BareFoodGiulia, Hasselt

VINTAGE

Dat Hasselt trendy is, bewijst de hoge concentratie vintagewinkels. Behalve bij Heterodoxa (Kapelstraat 12), een nieuwe bijboetiek in de iconische Jeurissen-winkel, kun je voor tweedehandse designermode ook terecht in het gezellige hoekpand van Hallelujah! (Guido Gezellestraat 1).

Jongeren verdringen zich dan weer massaal bij de 80’s- en 90’s-vondsten bij het coole Twenty Second Vintage (Badderijstraat 4/1). Kinderen vinden hun nieuwe tweedehandsoutfitje bij het pas opge-richte Chou-Fleur (Persoonstraat 24).

Heterodoxa, Hasselt

BEAUTY

De webshop Blos (Dokter Willemsstraat 16) werd twee jaar geleden gelanceerd door make-upartieste Kim Maes. Zopas opende ze een eerste fysieke winkel, in een prachtig pand met binnentuin en serre. In de vitrinekast staan onder meer de natuurlijke producten van Susanne Kaufmann, Verso Skincare en Grown Alchemist.

Blos, Hasselt

FIETS

Wie Limburg zegt, zegt fietsparadijs. Duffe elektrische fietsen sluiten er meestal de gelederen, maar dat is buiten Fietsbar (Minderbroedersstraat 54) gerekend. In het aanbod: urban cargobikes en stadsfietsen uit gerecycleerde materialen, én een kopje zwart goud voor bij het keuzeproces.

De Fietsbar, Hasselt

NIGHTLIFE

Geruggensteund door de bloeiende architectuur-, muziek- en kunstopleidingen van de PXL Hogeschool en UHasselt borrelt er iets bij de jonge garde in Hasselt. Dat merk je in het straatbeeld, maar vooral ook op de concerten en voorstellingen van De Serre (Zuivelmarkt 33).

Zelf op pad? Klik op de onderstaande kaart met al onze adresjes en sla deze op op uw smartphone. Of surf naar sabato.be/hasselt.

Nog meer trendy adresjes in Hasselt ontdekken? Met haar bedrijfje Owsh organiseert Karolien Paulissen originele wandelingen zoals ‘Duurzaam Hasselt’ of de ‘Cultour Hasselt’.

Advertentie