sabato

Van de Cambodjaanse Rivièra tot de must see van Sicilië: 2 romantische hideaways

©rv

Valentijn vergeten en dus iets goed te maken? Of gewoon zin in vakantie met twee? Twee (romantische) hideaways.

1. Ver-weg-van-de-wereld-plek: Koh Russey, Cambodja

Koh Russey, Cambodja ©rv

'De Cambodjaanse eilanden zijn het Thailand van twintig jaar geleden. Al moet ik toegeven dat ik tot voor kort niet eens wist dat Cambodja eilanden had. Ik ben dat zijdelings te weten gekomen, door een artikel over een techondernemer uit Silicon Valley nog wel. Die tuimelde in een burn-out en ging met zijn vriendin op zoek naar een ver-weg-van-de-wereld-plek. Die vond hij op een Cambodjaans eiland.

Na zijn herstel is hij op datzelfde eiland een techdetoxbootcamp begonnen. Voor wie even niet meer mee wil lopen in de technologische ratrace', vertelt Christophe Parault van de hotelgroep Alila.

Zijn eigen verhaal lijkt daar trouwens sterk op. Als digitaal marketeer had hij genoeg van de digiwereld en trok naar India voor een opleiding tot yogaleraar. Toen hij bij de Alila-groep polste of ze toevallig geen vacature voor een yogaleraar hadden, bleken ze die wel te hebben.

Toch kreeg hij niet de job, omdat hij volgens de reisgroep te hoog opgeleid was. Ze boden hem, wegens zijn digitale knowhow, de functie aan van marketingmanager. Zo belandde hijzelf ook op een Cambodjaans eiland: Koh Russey.

Koh Russey, Cambodja ©rv

Rivièra

De toeristische hotspots van Cambodja zijn natuurlijk nog altijd de stad Siem Reap en de tempels van Angkor Wat. Dat is vaak ook het enige wat toeristen van Cambodja te zien krijgen, met aansluitend een relaxvakantie in Thailand of Vietnam met veel zon en zee.

Daar begint nu verandering in te komen, niet het minst omdat ook de rest van Cambodja een deel van de toeristenkoek wil. Zowel het Cardamom-gebergte als de eilanden voor de zuidkust willen zich maar al te graag op de toeristische verlanglijstjes zetten.

Van de tempels van Siem Reap is het een uur vliegen naar de zuidkust. Vanaf het tarmac in de luchthaven van Sihanoukville zet je na een autorit van 20 minuten en een boottrip van een halfuur voet aan wal op het eiland Koh Russey.
Koh Russey behoort tot de Koh Rong-archipel, samen met de bekendere eilanden Phu Quoc in Vietnam en Koh Chang in Thailand. De archipel wil graag de Cambodjaanse Rivièra genoemd worden.

Koh Russey was tot voor kort een marinebasis. Vandaag is het een privé-eiland dat bijna helemaal is ingenomen door het luxueuze ecoresort Alila Villas Koh Russey. ©rv

Hoofdkussenmenu

Koh Russey was tot voor kort een marinebasis. Vandaag is het een privé-eiland dat bijna helemaal is ingenomen door het zopas geopende luxueuze ecoresort Alila Villas Koh Russey. Elk van de dertien villa's heeft een eigen zwembad met een tuin die rechtstreeks overloopt in het 1,2 kilometer lange zandstrand.

Boek je een van de 'gewone' suites, dan is het baantjes trekken in het grote gemeenschappelijke overloopzwembad, dat deels de vorm van de Angkor Wat-tempel heeft.

Wie echt helemaal weg van de wereld wil zijn, kiest voor een villa met eigen chef en butler. Het pamperen begint overigens al bij de reservatie. Behalve de gebruikelijke vragen over je verblijf krijg je ook een 'hoofdkussenmenu' voorgeschoteld.

Dezelfde drang naar perfectie hoort bij de ecovisie van het resort. Het personeel rijdt af en aan in elektrische tuktuks. Het drinkwater loopt uit een eigen waterzuiveringsinstallatie en bijna 90 procent van het weelderig groene eiland blijft ongerepte jungle. De hotelkamers zijn zo ingeplant dat er geen enkele boom moest sneuvelen.

Respect voor de natuur gaat hier ver, het impliceert volgens Parault ook respect voor junglebewoners zoals... slangen. 'Die houden we op veilige afstand met ons ingenieus sonarafweersysteem.'

Alila Villas Koh Russey, vanaf 325 euro per nacht per kamer. 

Back to the roots: Cefalù, Sicilië

Cefalù, Sicilië ©rv

'De wet is de wet. Op de eerste 150 meter, gerekend vanaf de zee, mag je niet bouwen. Daarom zijn onze bungalows in hout. Het zijn geen huizen, maar tijdelijke constructies die we te allen tijde kunnen verplaatsen', legt architect Jeremy King van het Romeinse architectenbureau King Roselli zonder verpinken uit terwijl hij ons rondleidt in een van de 'tijdelijke villettas' met luxebadkamer, -slaapkamer en privéterras.

Toegegeven, in het creatief opzoeken van achterdeurtjes zijn wij Belgen ook niet slecht. Maar de Italianen zijn er grootmeesters in.

Cefalù, Sicilië ©rv

Baret

Na een moeizame en langzame rit van de luchthaven van Palermo zijn we de dag voordien aangekomen in Cefalù, een van de must sees van Sicilië, zo'n 90 kilometer ten oosten van de hoofdstad Palermo.

Het Italiaanse eiland heeft zowat iedereen over de vloer gekregen: van Feniciërs over Arabieren, Grieken en Romeinen. Elk schreef een stuk mee aan de geschiedenis en de cultuur. Zo dankt het vroegere vissersdorp Cefalù zijn naam aan het Griekse kefalé of cephas, dat letterlijk 'hoofd' of 'hoed' betekent, een verwijzing naar de rots in de vorm van een plat hoofddeksel, genre hoekige baret waartegen het dorp ligt aangeschurkt.

Wie de film 'Cinema Paradiso' heeft gezien: verscheidene scènes zijn hier in de straten gefilmd.

Voor een schitterend uitzicht over Cefalù en de omgeving klim je via de Salita Saraceno, een forse trap die begint op het Piazza Garibaldi naar La Rocca. Of je wandelt naar het hogergelegen kasteel. Een flinke klim, maar het adembenemende uitzicht maakt elke stap de moeite waard.

Cefalù, Sicilië ©rv

Het oude centrum is door de Unesco beschermd als werelderfgoed. Een prachtige, in de 12de eeuw gebouwde kathedraal torent boven het dorp uit, in een unieke bouwstijl die zowel Arabische, Normandische als Byzantijnse kenmerken combineert.

Via de trappen op het gezellige plein voor de kathedraal kom je bij de kerk zelf. De kathedraal heeft twee grote klokkentorens met drie bogen ertussen. Niet alleen de vlechtbogen dragen de signatuur van de Arabieren, hetzelfde geldt voor het houten plafond.

Couleur locale

We laten het dorp links liggen. Net voor Cefalù verlaten we de hoofdweg en rijden een lange, met palmbomen afgezoomde laan op. Terwijl Cefalù grossiert in superlatieven, kan het Club Med-resort prat gaan op het mooiste panorama op het vissersdorp, de kliffen en de baai. Het ligt op wandelafstand van het dorp.

Terwijl Cefalù grossiert in superlatieven kan het Club Med-resort prat gaan op het mooiste panorama op het vissersdorp, de kliffen en de baai. ©rv

Voor de vakantiegigant - die intussen in Chinese handen is - betekent Cefalù een terugkeer naar de roots. Het was hier dat Club Med in 1957 zijn tweede 'village' neerplantte. De voorbije twee jaar kreeg de plek een grondige make-over en up-grade. De kerk en het palazzo uit de jaren 1700 brengen wat couleur locale in het herbouwde vakantiedorp. In het restaurant in het palazzo kookt de Milanese chef Andrea Berton, van het gelijknamige restaurant met Michelinster.

Voor een paar dagen ongestoord genieten boek je het best een van de 'villettas', met privéterras en 360° uitzicht over de baai. Wie 's morgens vroeg genoeg opstaat, heeft gegarandeerd het strand voor zich alleen. Wil je het ook de rest van de dag zen houden, dan is er de Natural Pool. Anders dan aan het grote hoofdzwembad zit je hier in de natuur, tussen het groen en met uitzicht op zee.

Mag het een paar decibels luider? Dan smeekt de grote houten pier, tussen het strand en de rots waarop het resort is gebouwd. Hier beleef je - minstens één dag - dolce far niente onder een parasol, met boek, zonnecrème en aperol spritz binnen handbereik.

Club Med Cefalù is het eerste 'Exclusive Resort' in Europa. Een week all-in voor één persoon, zonder transport, vanaf 1.173 euro.


Lees verder

Advertentie
Advertentie