sabato

Verblijf in een superloft op de Matterhorn in Zwitserland

©Kat De Baerdemaeker

In de schaduw van de Matterhorn in Zwitserland bedacht kunstenaar, architect, designer en enfant terrible Heinz Julen de 'Backstage': een crazy gesamtkunstwerk met negentien kamers en een 600 vierkante meter grote superloft waar alles, van de stalen constructie tot de bedden en verlichting, met de hand is vervaardigd. 'De afwassers en barkeepers uit mijn vroegere concertclub zijn vandaag aan de slag als ambachtslui.'

'Net nu ik zo veel te doen heb! Het winterseizoen staat voor de deur! Zie me hier lopen!' Goedgemutst is de 54-jarige Heinz Julen niet als we hem in alle vroegte ontmoeten in het nog lege tweesterrenrestaurant van zijn Backstage Hotel in het Zwitserse Zermatt.

Julen heeft een rafelig wit T-shirt aan en beweegt zich voort met twee krukken. 'Een stom skiongeluk', zegt hij. 'Opgelopen tijdens de afdaling van mijn favoriete berg, de Matterhorn. Als kind al schilderde ik die majestueuze berg, die ik altijd zag vanuit mijn kamer in de ouderlijke almenboerderij. Kijk eens naar die vorm, perfect toch?'

©rv

Julens afdaling verliep dus iets minder perfect. De Zwitserse kunstenaar, selfmade architect en designer bouwde in 2010 het enigmatische Backstage Hotel op de plaats van het vroegere ouderlijk huis van de familie Julen.

Ketchup

In Zermatt is de familie Julen een begrip. De vader, August, was er berggids en filmregisseur. In de jaren vijftig maakte hij zijn eerste documentaires over het skistation en het alpineskiën. Zijn drie dochters, Vrony, Moni en Leni, staan allemaal aan het hoofd van bekende restaurants en hotels in Zermatt. Die zijn stuk voor stuk ontworpen door hun jongere broer Heinz, die zijn voornaam trouwens te danken heeft aan een Amerikaanse berggidsklant van zijn vader: Mister Heinz, een afstammeling van de bekende ketchupmakersfamilie.

'Al van toen ik nog een kind was, was ik bezig met hamer, beitel en lasapparaat. Het was in de familieboerderij dat het concept van 'Chez Vrony' ontkiemde, het bergrestaurant van mijn zus dat is uitgegroeid tot een van de jetsethotspots in het dorp.

Ik lijk heel erg op mijn vader, die ook een creatieve duizendpoot was. Al op jonge leeftijd knutselde ik lampjes en kleine meubels ineen. Daarvoor gebruikte ik verweerd hout en oud ijzer dat ik vond in en rond de almenboerderij. Toevallige passanten kochten mijn werkjes. Mijn spaarpot vulde zich in ijltempo. Ik ontdekte dus al op jonge leeftijd dat creativiteit kan lonen.'

Zijn eerste professioneel-creatieve visitekaartje was de Vernissage: zijn dansclub annex bioscoop annex exporuimte die begin jaren negentig de deuren opende in de kelders van de ouderlijke boerderij en in geen tijd uitgroeide tot een van de hotspots van de jetset in Zermatt. De Vernissage was met zijn barokke stijl en met zijn overmaatse luchters gemaakt van oude filmrollen, kettingen en loodgieterijmaterialen, meteen een duidelijk stijlstatement.

Niet alleen de theatrale, ietwat kinky sfeer baarde opzien in het geïsoleerde bergdorp. Ook de programmatie in de bioscoop was eigenzinnig: behalve nieuwe releases werden er cultfilms vertoond, evenals de oude 8 mm-documentaires, gedraaid door Heinz' vader.

Cube lofts

In het jetsetskidorp Zermatt kan je het hele jaar door skiën. ©JOE.CONDRON

Zijn Backstage Hotel baadt in diezelfde sfeer. Een gesamtkunstwerk waar Julen alles - van de ruimtes over de meubels tot en met de kleurklinken - heeft ontworpen in zijn typische stijl: een kakofonie van staal, geverniste bekistingsplaten, okerkleurig fluweel, metersbrede luchters met tuimelende violen, toiletsifons, veren en verzilverd bestek. Je waant je eerder in een chique backstage van een concertzaal.

'Toen ik deze plek in 2010 bedacht, wilde ik trouw blijven aan de Vernissage, die in de kelder zit', zegt Julen. 'Ik wilde de artistieke touch behouden. Dus heb ik de architectuur, de inrichting, de meubels, ja eigenlijk alles in dit hotel daarop afgestemd. Noem het een mix van traditie, kunst en cultuur, maar dan in een zeer hedendaagse stijl. You love it or you hate it.'

Metershoge gordijnen scheiden het gangpad af naar de kamers. Negentien zijn er in totaal, waarvan zes 'cube lofts' met dubbelhoge ramen met uitzicht op de iconische Matterhorn. Allemaal hebben ze de typische schriftuur: er staan kardinaalpaarse sofa's, bedlampen getooid met struisvogelveren en volumes van metaal en glas. Het lijken wel industriële boudoirs.

De hotelgasten hebben gratis toegang tot de wellness en de bioscoop van de Vernissage. In de kunstgalerie en de Heinz Julen Shop, waar hij zijn meubel- en luchterontwerpen te koop aanbiedt, kunnen ook niet-hotelgasten terecht. Iedereen is uiteraard ook welkom in het tweesterrenrestaurant After Seven, waar in het skiseizoen de chefs Ivo Adams en Florian Neubauer achter het fornuis staan - die laatste kookte eerder in Heston Blumenthals resto Dinner.

De kamers in het Backstage Hotel lijken op industriële boudoirs, met hun kardinaalpaarse sofa's en bedlampen getooid met struisvogelveren. ©Kat De Baerdemaeker

Alles wat in het Backstage Hotel te zien is - van de stalen constructie over de lampen, het meubilair en de bedden - is met de hand vervaardigd in Julens atelier, dat ondergebracht is in het voormalige treinstation van Zermatt. De hoteleigenaar/kunstenaar wijst met een van zijn krukken naar een grote zwart-witfoto van het oorspronkelijke stationsgebouw. 'Dat is nu mijn atelier. Een deel van mijn team zijn vroegere afwassers en barkeepers van de Vernissage-club. Net als ik zijn ook zij allemaal autodidactische ambachtsmannen. We hebben onszelf de stiel geleerd.'

James Bond

Na de Vernissage opende in 2000 het 'INTO the Hotel', beter bekend als The Omnia. Dat fel besproken designhotel ontwierp Julen met financiële input van de erven van kastenproducent USM. Een vooruitstrevend project was het, met een glazen liftkoker die zich door de rotswand boorde, een zwembad van roestvrij staal - James Bond waardig - en een hydraulische jacuzzi in de nok van het dak.

Met The Omnia botste Julen evenwel op zijn eigen grenzen: na zeven weken al werd het spectaculaire hotelcomplex gesloten, wegens bouwtechnisch niet in orde. 'Met The Omnia heb ik bijna alles verloren en ben ik door een hel gegaan', blikt hij terug.

Daad van God

Na het Omnia-debacle trok Julen zich terug in zijn kunst- en meubelatelier. Als een bezetene maakte hij installaties en collages en legde zich toe op de productie van eigenzinnig meubilair en luchters voor privéprojecten tot ver buiten de landsgrenzen. 'In mijn kunst zoek ik naar de essentie, naar de waarheid, naar een metafysische dimensie. Voor een van mijn projecten maakte ik kubussen van staal die ik een voor een van de Matterhorn heb gegooid. De impact van de val was voor allemaal verschillend. In mijn beleving had niet ik, maar de berg de vorm geschapen. Een beetje als een daad van God.'

©Kat De Baerdemaeker

De natuur en de Matterhorn in het bijzonder overheersen in het werk van Heinz Julen. Ook zijn diepreligieuze aard is een constante. In het Backstage Hotel kunnen gasten op met glanzend paarsrood fluweel beklede ligbedden luisteren naar een podcast over Genesis.

De wellness is geïnspireerd op het Oude Testament, zeven zintuigelijke kubussen verbeelden het scheppingsverhaal. Je ziet er projecties van de Hubble-telescoop van planeten en sterren, en het plafond van de relaxatieruimte met waterbed is behangen met een fragment uit Michelangelo's Sixtijnse Kapel.

Bubbelbad door het dak

Zermatt mag dan al decennia een jetsetbestemming zijn, toch is de sfeer er ontspannen en rustig. Behalve dan voor Julen, die er intussen een horeca-imperium heeft uitgebouwd. Hij is vandaag niet alleen de eigenaar van 1818, het populaire restaurant aan de voet van de Omnia dat hij in 2000 uit het debacle wist te redden.

Het Vernissage Chalet, een nagelnieuw luxueus ingericht vakantiepand. ©Kat De Baerdemaeker

Ernaast opende hij de Snowboat Bar & Café. Later richtte hij het Coeur des Alpes en het Suitenhotel Zurbriggen, de hotels van zijn zussen, opnieuw in. En in 2015 opende Vernissage Chalet, een nagelnieuw luxueus ingericht vakantiepand waar Julen opnieuw een bubbelbad door het dak liet schieten als ultieme Matterhornervaring - en waarmee hij het trauma van The Omnia definitief achter zich liet.

Zijn jongste twee projecten zijn de Matterhorn Focus, een vijfsterrenhotel uit 2017 aan de voet van de skilift, en de Backstage Luxury Loft, geschikt voor tien personen en 600 vierkante meter groot. Gasten hebben er een eigen hamam, een fitnessruimte en een privécinemazaaltje en kunnen een beroep doen op diensten van huispersoneel en een fullcateringservice. Daar moeten ze wel diep voor in de buidel tasten: een week kost er zo'n slordige 110.000 Zwitserse frank (ruim 87.000 euro). Dat moet voor het enfant terrible van de hotellerie in Zermatt voldoende zijn om de doktersrekeningen te betalen.

Backstage Hotel & Vernissage, Hofmattstrasse 4, 3920 Zermatt, Zwitserland. Tel. +41/27.966.69.70. www.backstagehotel.ch www.heinzjulen.com

Hotspots in Matterhorn

1. Eten op de piste?

©Kat De Baerdemaeker

Chez Vrony
Ontegensprekelijk het populairste bergrestaurant van Zermatt en omgeving, uitgebaat door Vrony Julen, de zus van Heinz, en haar man Max. Originele inrichting en puike ligging. Reserveren absoluut noodzakelijk.

Findlerhof
Oergezellig bergrestaurant op de alm op de eerste rij voor de Matterhorn.

Blatten
Hier kunt u chillen op een zachte beat op het grote terras aan de voet van het Matterhorn Glacier Paradise.

Adler Hitta
Spritz Aperol, Hugo of champagne: het vloeit er met beekjes. Puik uitzicht vanaf het zonnige terras op de Matterhorn.

2. Après-ski?

©rv

Cervo Bar Lounge
Zonnig terras van het gelijknamige boetiekhotel vlak bij de skilift. Ambiance verzekerd. Geregeld liveoptredens van lokale bands. 

Harry's Ski Bar
Hier vind je locals en clubbers, aan de voet van het historische Hinterdorf.

The Vernissage
Club, exporuimte en bioscoop onder het Backstage Hotel. Ook epicentrum van het jaarlijkse muziekfestival Zermatt Unplugged, waarvan Heinz Julen mee aan de basis ligt.

3. Dineren?

©rv

Cervo Puro
In het gelijknamige hotel, ontspannen sfeer met een moderne alpenkeuken met Noord-Italiaanse invloeden. 

After Seven
Twee Michelinsterren, absolute top. Alleen geopend tijdens de wintermaanden. 

Restaurant 1818
In een typisch stenen huis uit 1818, eigendom van en ingericht door Heinz Julen. 

Omnia
Het restaurant van het gelijknamige hotel staat onder leiding van chef Hauke Pohl. Geen sterren, maar wel 15/20 in de Gault Millau. Verfrissend lekker eten in een stijlvol kader. 

4. Skiën?

Zermatt beschikt over meer dan 2.000 kilometer skipistes. Door zijn hoge ligging kan je er het hele jaar door skiën. Ook helikopterski behoort tot de mogelijkheden.Het gebied van het Matter­horn Glacier Paradise, met de hoogste kabelbaan van Euro­pa (3.880 meter) en een fenomenaal uitzicht over de gletsjer, geeft aansluiting op het Italiaanse skigebied.

Een tweede skigebied strekt zich uit rond het observatiecenter Gornergrat (te bereiken per bergspoor) en is op zich al een bezienswaardigheid. Met een van de mooiste panorama’s van Zwitserland op het Monte Rosa-massief geeft het toegang tot het uitgestrekte skigebied Sunnegga. 

5. Ernaartoe?

Het autovrije Zermatt is alleen te bereiken met de trein vanuit Visp. Daar kan u de wagen in een overdekte parking achterlaten. De afstand Brussel-Visp bedraagt 833 kilometer.  Met de trein vanuit Brussel bereikt u Visp in 7,5 uur of in 2 uur van de luchthaven van Genève of Zürich.

www.MySwitzerland.com www.visitvalais.ch www.zermatt.ch 


 


Lees verder

Advertentie
Advertentie