Waarom Careyes in Mexico dé nieuwe jetset destination is

Welkom in Careyes, langs de westkust van Mexico. De utopistische architectuur en bohemien ‘art de vie’ lokken zowel de internationale jetset als jonge creatievelingen.

En zeggen dat het allemaal begon met een helikoptervluchtje. Toen de Italiaan Gian Franco Brignone in de jaren 60 toevallig over deze Mexicaanse regio vloog, was het meteen raak. De aristocraat, die zich na zijn bankierscarrière op de vastgoedmarkt had gestort, vond dat het landschap van dit stukje tropisch paradijs tussen Puerto Vallarta en Manzanillo verdacht goed leek op de Amalfikust in Italië. Dus besloot Brignone het 25.000 hectare grote perceel langs de Stille Oceaan te kopen en er een privéresort van te maken dat de internationale jetset kon bekoren.

De aantrekkingskracht van Careyes – ook wel het ‘Prinsdom van de Stille Oceaan’ genoemd – ligt vooral in zijn vrolijke architectuur.
©Karel Balas / Vega Mg
Advertentie
Advertentie

Sensuele rondingen

Vandaag, meer dan een halve eeuw later, ligt de aantrekkingskracht van Careyes – ook wel het ‘Prinsdom van de Stille Oceaan’ genoemd – vooral in zijn vrolijke en idealistische architectuur. Overal doemen spectaculaire kastelen, idyllische villa’s, kleurrijke ‘casitas’ en spirituele symbolen op. Elk gebouw volgt de principes die Brignone voor de plek opstelde, en die op hun beurt gebaseerd zijn op de Mexicaanse volksarchitectuur. Geen rechte lijnen dus, maar wel sensuele rondingen en vloeiende vormen.

Alle gebouwen zijn bedekt met ‘palapas’, de typische Mexicaanse daken van gedroogde palmbladeren. En ook alle andere bouwmaterialen zijn lokaal en natuurlijk.
©Karel Balas / Vega Mg

De huizen zijn uitnodigend open en hebben meerdere terrassen. En grote ramen dienen als schilderijen. De gebouwen zijn bedekt met ‘palapas’, de typische Mexicaanse daken van gedroogde palmbladeren. En ook alle andere bouwmaterialen zijn lokaal en natuurlijk. Enkele villa’s zijn trouwens ontworpen door Mexicaanse toparchitecten zoals Luis Barragán en Diego Villaseñor.

Advertentie
Advertentie
De huizen in Careyes hebben geen hoeken, alles is rond. En allemaal knipogen ze naar de Mexicaanse architectuur.

Brignone stond erop dat de architectuur niet mocht clashen met het omliggende landschap. En toegegeven: zelfs de meest kleurrijke huizen gaan hier naadloos op in de natuur. Ze zijn zodanig ontworpen dat het water- en elektriciteitsverbruik beperkt blijft en ze ook nauwelijks lichtvervuiling veroorzaken. Maar Careyes verwierf zijn unieke identiteit ook doordat de meeste gebouwen een spirituele, kosmische of esoterische symboliek uitademen.

Careyes verwierf zijn unieke identiteit ook doordat de meeste gebouwen een spirituele, kosmische of esoterische symboliek uitademen.
©Karel Balas / Vega Mg

Blauw kasteel

Een van de opmerkelijkste bouwsels is Tigre del Mar. Een blauw kasteeltje met zeven slaapkamers, twee zwembaden, een privéstrand en een weids uitzicht. Tigre del Mar heeft de vorm van een scheepsboeg die naar de zee is gericht. Er werd zelfs een ladder op gemonteerd die naar de hemel is gericht – kwestie van buitenaardse wezens een warm welkom te heten.

Tigre del Mar is een blauw kasteeltje met twee zwembaden, een privéstrand en een weids uitzicht. Het heeft de vorm van een scheepsboeg die naar de zee is gericht.

Al even intrigerend is het huis van Brignone zelf, ‘Mi Ojo’ – de naam zou een verwijzing zijn naar zijn visionaire blik. De Italiaan ontwierp het samen met de lokale architect Marco Aldaco, en bleef trouw aan de traditie van Careyes. De woning is spectaculair gelegen aan de oceaan en is via een soort Tibetaanse brug zelfs verbonden met een klein eiland.

Het huis van Gian Franco Brignone ‘Mi Ojo’ – de naam zou een verwijzing zijn naar zijn visionaire blik – is spectaculair gelegen aan de oceaan.
©Karel Balas / Vega Mg

Kosmische energie

Sinds de dood van Gian Franco Brignone twee jaar geleden staan zijn vier kinderen aan het roer van het resort. Ze waken erover dat de 65 villa’s, bungalows én de vakantieclub de unieke uitstraling die hun vader voor ogen had, blijft behouden. Maar ook dat de vrije geesten die hier de voorbije decennia neerstreken, het naar hun zin blijven hebben. Onder meer Cindy Crawford, Mick Jagger, Uma Thurman en leden van Europese koningshuizen kun je hier af en toe spotten.

Maar Careyes trekt ook steeds vaker een jonge generatie creatievelingen aan die op zoek zijn naar spiritualiteit, evenals een groeiende groep kunstenaars die inspiratie putten uit de enigmatische charme van het resort. Het staat namelijk vol kunstwerken, waarvan wordt gefluisterd dat sommige mystieke energie uitstralen. De ‘Copa del Sol’, een halve betonnen bol die doordrenkt zou zijn van kosmische energie, wordt gebruikt voor meditatiesessies. En ‘El Centro de Universo’, een spiraal van heilige stenen, ontdek je na een veertig minuten durende wandeling, genaamd ‘Het levenspad’.

Voor wie daarna wil genieten, zijn er verfijnde sushibars en tal van buitenactiviteiten: van varen naar zeegrotten en witte zandstranden tot geluidsgenezingsceremonies. We vermoeden dat Gian Franco Grignone vanuit de lucht tevreden toekijkt.

Advertentie