Waarom u dit jaar in Mexico-Stad moet zijn

Mexico City bruist als nooit tevoren. Nieuwe restaurants, bars en galerijen openen er in een razend tempo - alsof de stad de verloren tijd wil inhalen. Sabato trok eropuit, ontdekte de kunst- en foodiescene en selecteerde de beste adressen. Hop hop tot in Mexico city!

6x design, kunst & architectuur

1. Casa Luis Barragán

Advertentie
Advertentie
Casa Luis Barragan
©Alamy Stock Photo

U zult er met een groep moeten doorheen schuifelen, maar het huis en de studio van de vermaarde Mexicaanse architect Luis Barragán (1902-1988) is absoluut een bezoek waard. Het werd in 2004 uitgeroepen tot Unesco-site. Bewonder het beroemde Barragán-roze, en vooral: diens spel met volumes en clair-obscur dat hij zo mooi 'architecturale striptease' doopte.

Toegang en gidsbeurt alleen via gereserveerde tickets, tijdig reserveren is noodzakelijk. General Francisco Ramírez 12-14, Ampliación Daniel Garza, 11840 Miguel Hidalgo, Ciudad de México. www.casaluisbarragan.org

Advertentie

2. Casa Gilardi

Advertentie
Casa Gilardi
©Patricia Goijens

Barragán was al met pensioen toen Pancho Gilardi en Martin Luque, de eigenaars van een marketingbureau, hem benaderden. Naar verluidt ging hij overstag door de jacaranda-boom waarrond hij het huis bouwde. Martin Luque woont er nog altijd. Wie geluk heeft, krijgt door diens familie een rondleiding.

Bellen naar +52/55.52.71.35.75 of casagilardi@gmail.com voor een afspraak. Calle General Antonio Leon 82, 11850 Ciudad de México.

3. Museo Frida Kahlo

Advertentie
Advertentie
Museo Frida Kahlo
©Getty Images/AWL Images RM

Wie Mexico-Stad zegt, moet het wel over de alomtegenwoordige Frida Kahlo (1907-1954) hebben. De kunstenares zag het licht én stierf in het huis in Mexico-Stad dat we nu kennen als Casa Azul, het 'Blauwe Huis'. Toeristisch, maar een blik op Kahlo's werkplaats, tuin en verzameling kunst en objecten is niet te versmaden.

Calle Londres 247, Colonia Del Carmen, Delegación Coyoacán, 04100 Ciudad de México. www.museofridakahlo.org.mx

4. Hotel Camino Real

Hotel Camino Real
©Angel MartInez Bermejo

Het gigahotel Camino Real, een modernistische kleurbom, wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Mexicaanse architect Ricardo Legorreta.

Calzada General Mariano Escobedo 700 Col. Anzures, 11590 México D.F., www.caminoreal.com

5. Kurimanzutto

Kurimanzutto
©rv

Als de interdisciplinaire Mexicaanse kunstenaar Gabriel Orozco vraagt om een galerie te openen, dan zeg je ja. Of toch zeker Mónica Manzutto en José Kuri. Kurimanzutto begon in 1999 als een pop-up in een afgehuurd marktstalletje, vandaag toont het expo's van vermaarde artiesten. Behalve Gabriel Orozco, vandaag een van Mexico's bekendste kunstgezichten, vertegenwoordigt het team ook Adriàn Villar Rojas, Danh Vo Minerva Cuevas, Sarah Lucas en Rirkrit Tiravanija.

Gobernador Rafael Rebollar 94, Col. San Miguel Chapultepec, 11850 Ciudad de México. www.kurimanzutto.com

6. Museo Tamayo

Museo Tamayo
©© Mariana Ricaud

Eind jaren zeventig deden Rufino en Olga Tamayo al waar kunstliefhebbers vandaag van dromen: een eigen museum openen in een brutalistisch gebouw, in dit geval ontworpen door architect Teodoro González de León. Het kunstenaarskoppel schonk zijn persoonlijke collectie kunstwerken aan het museum, dat vandaag vooral uitblinkt in prima hedendaagse kunstexpo's zonder pretentie.

Paseo de la Reforma No. 51 / esq. Gandhi. Col. Bosque de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, 11580 Ciudad de México. www.museotamayo.org

6x culinair genieten

1. Restaurant Pujol

Pujol
©Reporters / The New York Times

Al meer dan 15 jaar is Pujol, het restaurant van chef Enrique Olvera, een habitué in de 'San Pellegrino 50 Best'-lijst. In de jongste editie staat Pujol op nummer 20. Maar Olvera vond dat het tijd was voor iets frissers: hij verhuisde naar een compleet gerenoveerd, modernistisch pand en serveert voortaan uitgesproken Mexicaanse gerechten, allemaal klaargemaakt op de houtgrill en in de oven.

Tennyson 133, Polanco, 11550 Ciudad de México. www.pujol.com.mx

2. Máximo Bistrot Local & Lalo
Als kind van naar de VS geëmigreerde Mexicanen zonder papieren werd Eduardo 'Lalo' García na jaren in de VS weer naar Mexico uitgewezen. Nu serveert hij door Michelin bekroonde gerechten in Mexico-Stad en wordt hij dankzij zijn verschillende restaurants als een van de beste chefs in het land beschouwd.

Tonalá 133, Colonia Roma, 06700 Ciudad de México. www.maximobistrot.com.mx en Zacatecas 173, Roma Notte, 06700 Ciudad de México. www.eat-lalo.com, tel.: +52/55.55.64.33.88

3. Restaurant Meroma

Meroma

Deze nieuwkomer is de hotspot van de lokale culinaire scene. Dat heeft het restaurant wellicht aan zijn frisse, lokale keuken te danken, maar ook de setting vinkt de juiste vakjes aan. Eén: het is gelegen in het hippe 'Roma Norte'-district. Twee: het restaurant is ondergebracht in een knap gerenoveerde brutalistische woning uit de jaren tachtig. Drie: zestien gelukzakken kunnen zich op het door groen omgeven terras in de jungle wanen.

Colima 150, Roma Nte., 06700 Ciudad de México. www.meroma.mx

4. Exquisitos Tacos de Mixiotes
Zelf zijn ze bij dit tacokraam ervan overtuigd dat hun taco's voortreffelijk zijn, maar ook foodies beschouwen deze 'tacos de mixiotes', waarbij het vlees op een traditionele manier wordt gebarbecued, als de beste van de stad. Dineren doe je op plastic borden en op plastic stoelen.

Londres Y Roma, 06600 Cuauhtémoc, Ciudad de México.

5. Restaurant Tetetlán
Tetetlán is amper een jaar oud en ligt in een uithoek van de stad, maar is nu al de place to be. Gasten dineren er dankzij een glazen vloer op een rotsachtig landschap van vulkanische stenen. Er is ook een café, bibliotheek, designshop, kunstruimte en artist-in-residency.

Avenida de las fuentes 180-B, Jardines del Pedregal, 01900 Ciudad de México. www.tetetlan.com

6. Rooftopbar Downtown Mexico
Het is gezien worden op de rooftopbar van het 'Downtown Mexico'-hotel, dat gehuisvest is in een prachtig 17de-eeuws paleis. Maar er is vooral veel te zien: stijlvolle kamers, vreemde muurschilderingen, de daken van het historische centrum van de stad en hippe vogels die mescalcocktails drinken op het dak.

Isabel la Catolica 30, Colonia Centro, 06000 Ciudad de México. www.downtownmexico.com

Gesponsorde service

Lees Meer