Advertentie
Advertentie
sabato

Walls with history: 8 vakantieverblijven met een verhaal

©Rafael Lizarraga

Omdat er soms méér achter een gevel schuilt dan je op het eerste gezicht zou vermoeden: logeren in historische gebouwen waar ook tsaren, groothertogen, en zelfs Napoleon zich thuis voelden.

Kruger Shalati Hotel, Zuid-Afrika

Een hotel in één van de grootste safariparken ter wereld. ©Kyle Lewin

©Kyle Lewin

CHECK-IN ‘Do not drop this in the river’ staat er op heel wat voorwerpen in het Kruger Shalati Hotel, dat in een van de grootste safariparken ter wereld is ondergebracht. Geen loze waarschuwing, als je bedenkt dat alle 24 kamers zich in een gerestaureerde stoomtrein bevinden op een 15 meter hoge brug. Dagelijks wordt de onderliggende rivier doorkruist door krokodillen, nijlpaarden, buffels en olifanten. Het schijnbaar zwevende zwembad biedt dan weer uitzicht op de savanne.

GET A ROOM Vergeet de gewone safarilodge. De wagons zijn ruim en lichtrijk, met dank aan de hoge ramen en frisse pastelkleuren. Zelfs vanuit de badkuip kun je het landschap scannen op de big five. Ter decoratie werd gekozen voor Afrikaans textiel en lokale kunst, zonder in al te ouderwetse stereotypes te vervallen.

©Kyle Lewin

BEDTIME STORIES Het hotel brengt een hommage aan de eerste Krugertoeristen in 1920, toen het park alleen maar per trein te bezoeken viel. Daarbij was de Selati Bridge een vaste stop. Mee dankzij dat prille safaritoerisme werd Kruger in 1926 erkend als een van de eerste natuurreservaten wereldwijd. Vandaag mikt het hotel op een iets inclusiever klantenbestand, met kortingen voor inwoners van de Afrikaanse ontwikkelingslanden. (EVL)

CHECK-OUT Vanaf 460 euro per persoon per nacht.

Les Cabanettes, Frankrijk

Een architecturaal bedevaartsoord naast de moerassen en zoutvlaktes van Arles. ©Fabien Dendievel

©Fabien Dendievel

CHECK-IN Op een weg richting Arles ligt naast de moerassen en zoutvlaktes een vleugje Palm Springs verstopt. Met het cirkelvormige grondplan, de grote luifels en de uitgewerkte binnen- en buiteninrichting is Les Cabanettes, in 1967 gebouwd door Armand Pellier, een van de weinige architecturale bedevaartsoorden waar je een hotelkamer kunt boeken. Aan de voorgevel prijkt het officiële logo van het Franse architecturale patrimonium van de 20ste eeuw.

GET A ROOM De vorige eigenaars stemden pas in met een overname als het jonge Frans-Amerikaanse koppel het motel in zijn oorspronkelijke staat zou behouden. Op de zijden dekbedovertrekken na, kwestie van het onderhoud niet te bemoeilijken, bleef alles onaangeroerd: van de tuinstoelen tot de glaskunst en de houten scheidingswanden. Het goede onderhoud, de warme uitbaters en de hippe chefs die in de keuken neerstrijken voor de weekenddiners en -brunches, geven een nieuw elan aan deze vergeten plaats. 

©Fabien Dendievel

MUGGEN EN MUSEA Les Cabanettes ligt op een kwartier rijden van Arles. Dit stadje aan de rand van de Camargue is bekend om de meedogenloze muggen en om het overweldigende culturele aanbod, met het jaarlijkse fotofestival als hoogtepunt. Over zowel de muggen als de musea krijg je raad bij de toeristische dienst. (NH)

CHECK-OUT Vanaf 95 euro per nacht voor twee personen.

Twin Palms, Verenigde Staten

De architect van het Sinatra-huis, E. Stewart Williams, werd de peetvader van het Californische modernisme. © Jeff Mindell

© Jake Holt Photography 2016

CHECK-IN Dat het ingeslapen provinciestadje Palm Springs uitgroeide tot een baken van naoorlogse Hollywoodglamour, is deels te danken aan Frank Sinatra. Nadat de zanger eind jaren 1940 een lucratief filmcontract had ondertekend, liet hij er deze mid-centuryvilla bouwen als buitenverblijf. Al snel groeide het uit tot dé hotspot van de ‘Movie Colony’. Zodra Sinatra zijn Jack Daniels-vlag hees tussen de twee palmbomen in de tuin, wist de incrowd dat het ‘cocktail o’clock’ was. Ook vandaag nog is het huis de stille getuige van de talloze feestjes en intriges die er plaatsvonden.

GET A ROOM De villa met pianovormig zwembad is niet alleen te huur als filmset of trouwlocatie, maar ook als vakantiehuis. Hoewel geen dogmatische rehabilitatie van hoe het er in de jaren 1950 uitzag, is de Sinatra-spirit nog springlevend. Zo poets je je tanden boven de gootsteen waar hij een champagnefles gooide naar zijn tweede vrouw Ava Gardner (de scheur is nog steeds zichtbaar) en kun je plaatjes draaien op zijn ‘hypermodern’ sound system.

© Jeff Mindell

HERITAGE Nadat hij het huis van Sinatra had getekend, werd architect E. Stewart Williams zowat de peetvader van het Californische modernisme. Toch had het geen haar gescheeld of Sinatra’s huis was een georgiaanse villa geworden. Gelukkig wist Williams de filmster te verleiden tot iets meer woestijnproof. (EVL)

CHECK-OUT Prijs op aanvraag.

Hotel Pacai, Litouwen

Het paleis van de groothertog van Litouwen. ©claus brechenmacher & reiner baumann

©claus brechenmacher & reiner baumann

CHECK-IN In het historische centrum van Vilnius ademt Hotel Pacai Europese geschiedenis. Dit paleis werd in 1677 opgetrokken voor de groothertog van Litouwen. Zowel tsaar Alexander I als Napoleon zou vanaf het balkon genoten hebben van het uitzicht op de oude binnenstad. Het pand overleefde het Sovjetregime en is vandaag nog steeds een highlight. Een uitgebreide renovatie, hedendaagse snufjes en abstracte kunstwerken zijn in evenwicht met de originele vloeren, zuilen en barokke details.

GET A ROOM Architect Saulius Mikštas, een local, werkte aan de grootschalige renovatie met al even lokale materialen als klei, tin, steen en hout van oude schuren. Elk tapijtdessin is uniek en door Litouwse kunstenaars ontworpen. Aangepaste verlichting accentueert de originele fresco’s en standbeelden die je vindt in de gemeenschappelijke ruimtes. Als je luxesuites als ‘Courtyard Signature’ of ‘Heritage’ boekt, heb je die kunst voor jou alleen.

Hotel Pacai in Vilnius ademt Europese geschiedenis. Zowel tsaar Alexander I als Napoleon verbleef hier. ©claus brechenmacher & reiner baumann

WELLNESS Een trap langs eeuwenoude funderingen leidt de gasten naar de wellnessruimte, een ondergrondse highlight. De fitnessruimte en hamam zijn dan wel noodzakelijke usual suspects, de Litouwse sauna met zeezand spreekt tot de verbeelding. (NH)

CHECK-OUT Vanaf 175 euro per nacht voor twee personen.

Druum, België

Eén van de eerste woningen gebouwd door grootindustrieën. ©Antoine Meyer / gngr nggr studio

©Antoine Meyer / gngr nggr studio

CHECK-IN Druum huist aan de Brusselse Duivelshoek in een van de eerste woningen die gebouwd werden door grootindustriëlen. Het voorste huis dateert uit 1840 en werd bewoond door de directeur van een lokaal waterbedrijf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd achteraan het clandestiene blad Faux Soir gedrukt, dat als orgaan diende voor de ondergrondse verzetsbeweging.

Vooraan volgden de ambachtslui elkaar snel op: Pipière Vinche et Cie. produceerde pijpen, de familie Cose horlogekistjes en Paul Van Kueken juwelen. Het was Van Kueken die de nieuwe eigenaars, Karine Van Doninck en Jo Huygh, alles vertelde over de geschiedenis van het pand. Vandaag is het een eigentijdse bed and breakfast, met veel ruimte voor kunst en lokale cultuur.

Tijdens WO II werd hier het clandestiene blad Faux Soir gedrukt.

GET A ROOM Elk van de vijf kamers werd door een kunstenaar of kunstenaarscollectief ingericht: Catalina Quezada Ortega, David Bade, Thomas l’Anson, Gerlando Infuso en Matthieu Manche. Daardoor voelen die nu eens speels, dan weer dromerig aan.

WILD CARD Druum wil, geheel volgens de geschiedenis van de buurt, ook met lokale ambachtslui samenwerken. Wasbakken in de kamers werden geleverd door Detremmerie, Glocom zorgde voor de (Belgische) bedden. Buur Denis Romainville maakte de stalen structuur van de ontbijttafel. (TDC)

©Antoine Meyer / gngr nggr studio

CHECK-OUT Vanaf 120 euro voor twee personen.

Boulevard Leopold, België

Een no-nonsense heritage B&B uit de 19de eeuw in het hart van de Joodse buurt. ©Boulevard Leopold

Boulevard Leopold in Antwerpen. ©Boulevard Leopold

CHECK-IN Boulevard Leopold laat zich niet in een paar woorden beschrijven. Een heritage B&B uit de 19de eeuw, dat komt nog het meest in de buurt. In het hart van de Joodse buurt vind je veel historische gebouwen, en er schuilt hier en daar wel meer achter de gevels dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Bij Boulevard Leopold is dat weldoordachte opulentie, met bijzonder veel smaak bijeengezocht en geen element te veel. Dit is echt een plek die charme ademt.

GET A ROOM De eigenaars geven zelf een paar omschrijvingen: no-nonsense, een tikje romantiek, comfort, discretie, vergeten glorie. Dat laatste is niet helemaal correct. De drie kamers en twee suites van Boulevard Leopold zijn niet alleen statig, ze zijn ook van alle gemak en comfort voorzien. Kleuren variëren van koper over velours tot ‘vieux rose’, en in de ‘Rooftop Suite’ wit en zwart.

Er schuilt hier en daar wel meer achter de gevels dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. ©Boulevard Leopold

WILD CARD Deze hoek van Antwerpen heeft de voorbije tien jaar aan een creatief infuus gelegen. Denk aan PAKT, de stadsbrouwerij De Koninck en de vele winkeltjes en restaurants in Zurenborg en rond de Cogels-Osylei. (TDC)

CHECK-OUT Vanaf 115 euro voor twee personen.

Hacienda Sac Chich, Mexico

Drie rechthoekige blokken uit 1850 en een zoetwaterzwembad. ©Rafael Lizarraga

©Tamara Uribe

CHECK-IN Je springt in Mérida in de auto en na een half uurtje sta je voor de Casa de Maquinas van de Hacienda Sac Chich, een geheel van drie rechthoekige blokken uit 1850. We gaan even terug in de tijd. Hier werd vroeger ‘henequen’ geteeld, een vezelachtige agaveplant waarvan textiel werd gemaakt en die ook wel ‘het groene goud’ werd genoemd.

De vezels werden vanuit de nabijgelegen haven van Sisal uitgevoerd. Maar toen begin jaren 1900 de synthetische vezel werd uitgevonden, moesten deze haciënda’s de deuren sluiten of werden ze gewoon verlaten. Overal zijn nog sporen te zien van het vorige leven van de haciënda: indrukwekkend hoge plafonds, massieve balken, muren waarvan de verf afbladdert.

GET A ROOM De kamers dragen sprekende namen als Casa Vieja, Casa Nueva en Casa Antigua. Via de loggia kom je bij het dakterras. Wat nu het zoetwaterzwembad is, werd vroeger gebruikt als waterreservoir voor de haciënda. Vandaag is het vooral een welkome afkoeling voor de vaak brandende hitte van Yucatán.

Het zoetwaterzwembad was vroeger het waterreservoir voor de haciënda.

MODERN TIMES Zijn hedendaagse woningen helemaal jouw ding? Dan interesseert het je vast dat de Casa Sisa, die naast de Casa de Maquinas ligt, al vele prijzen heeft gewonnen. Dit guesthouse voor acht personen heeft de blik op buiten gericht, naar de vijvers met waterlelies. Het gebouw is opgetrokken uit hout, kalksteen en geschuurde pleister. Het resultaat is elegant afgewerkt volgens de oude Mayatechniek, ‘chukum’. Je kunt de twee casa’s ook samen reserveren. (NW)

CHECK-OUT Vanaf  807 euro per nacht.

Il Convento di Santa Maria di Constantinopoli, Italië

Een oud klooster van Lady Athena. ©Henry Bourne

©Henry Bourne

CHECK-IN Voor de houten deur van dit oude klooster – zonder naamkaartje, bel of enige indicatie – staan twee oldtimers met Engelse nummerplaat. Het snikhete en ruwe landschap van Puglia maakt plaats voor een koele binnenplaats met in de gaanderijen etnische kunst, tonnen boeken en prachtig textiel. Het ruikt er naar bloemen en kruiden.

GET A ROOM Lady Athena is de weduwe van baron Alistair McAlpine, schatkistbewaarder onder de Britse premier Margaret Thatcher en een van de meest excentrieke personen uit de Britse politiek. Nu runt Athena deze kleinschalige bed and breakfast met zes gastenkamers. Love it or hate it. De Griekse heeft een trouw cliënteel dat blijft terugkeren voor de speciale vibe en het imposante karakter van het oude klooster.

AAN TAFEL Voor de lunch zijn er verse lokale kazen, biogroenten, -fruit en natuurlijk verschillende soorten verse pasta van de inhouse chef. De keuken geeft uit op een enorme tuin met zwembad en enkele koele vertrekken. (DP)

Het snikhete en ruwe landschap van Puglia maakt plaats voor een koele binnenplaats met in de gaanderijen etnische kunst, tonnen boeken en prachtig textiel. ©Henry Bourne

CHECK-OUT Vanaf 432 euro per nacht met ontbijt, laundry service, verfrissingen en wijn doorheen de dag inbegrepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie