Weg met de reisgids: dit is TikToktravel

Smijt die Trotters maar weg, want vanaf nu is TikTok je nieuwe reisgids. Plan je trip met advies uit 30 seconden durende clips en ontdek verborgen parels. Sabato tipt 5 influencers voor een vliegende start in je reisresearch. Ga mee op TikToktravel!

01 Huacachina, Peru

Advertentie

Wie?

Advertentie

Lizzy Parkin een reisjunkie noemen is een understatement. De Engelse is niet alleen reisblogster, maar ook fotografe en ‘content creator’. Haar officiële woonplaats is Amsterdam, al werkt ze – tussen het reizen door – evengoed vanuit Parijs, Boedapest of zelfs Antigua.

Wat?

Advertentie
Advertentie

Een van haar opvallendste filmpjes gaat over de stad Huacachina in Peru. Stripfanaten zullen meteen moeten denken aan het album ‘Kuifje en het Zwarte Goud’. Alleen is dit géén luchtspiegeling, maar een echte oasestad, met een klein natuurlijk meer, omringd door een oceaan van zand op acht kilometer van de stad Ica.

In de jaren 1940 was deze plek bijzonder populair bij rijke Peruanen, die er een rist luxehotels neerpootten. Maar nauwelijks tien jaar later viel Huacachina alweer uit de gratie. Tegenwoordig wonen hier nog zo’n honderd mensen.

02 The Wave, Arizona

Wie?

Het is gissen wie er precies schuilgaat achter het account @travel.turtle. Als een soort reiscurator verzamelt hij de beste korte reisvideo’s van andere tiktokkers in knappe bucketlists. Zijn ‘57 plekken die je moet zien voor je sterft’, zijn al gebundeld in een deel 1, 2, 3 én 4! De jeugd valt en masse voor ‘Waarnaartoe als je jong bent en geen geld hebt?’

Wat?

Zijn meest spraakmakende beelden – verzameld op ‘Insanely cool places – gaan over The Wave in Arizona, bij de grens met Utah. Deze ongewone zandstenen formatie op de flanken van de Coyote Buttes North is het werk van wind en water, die eeuwen nodig hadden om deze vormen te sculpteren. Maar The Wave is ook extreem kwetsbaar. Er mogen maar 64 mensen per dag naartoe, uitgeloot via een loterijsysteem. Met zo’n kaartje kun je pas 4 maanden later naar de site afzakken.

@travel.turtle 57 unknown places you’ve gotta see for your 2022 bucketlist ✈️ wait for part 3!#bucketlisttravel #travelgoals #travell2022 #traveltiktok #cheaptravel ♬ La vida es corta así q c4g4la - Yaret<3

03 Seoel, Zuid-Korea

Wie?

Op haar Instagramaccount grossiert de Koreaanse Cindy Clarissa in uitgepuurde esthetiek. De jonge ‘motion creator’ maakt vooral foto’s van bloemen, gerangschikt per tint. Op TikTok evenwel gaat ze voluit voor reizen. Of moeten we zeggen: voor Seoel, haar lievelingsstad, die intussen op de tweede plaats staat van ‘meest bekeken steden’ op TikTok.

Wat?

We kennen Seoel van ‘Gangnam Style’ van PSY, van de band BTS en van ‘Squid Game’. Maar verder? Hier deelt Clarissa haar lievelingsplekken en must-sees in Seoel, en bij uitbreiding in de rest van Zuid-Korea.

Een van haar architectuurfavorieten is het ‘Paradise City’-complex, niet ver van de luchthaven van Incheon. Je vindt er hotels, een casino, een spa, maar ook de Chroma. De 6200 m² grote nachtclub is een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau MVRDV. De enige eis van de klant? Nul ramen!

04 Maldiven

Wie?

Achter het Instagramaccount The Globe Wanderer (intussen gesloten) gaat Mikki Tenazas schuil. De Filipijn reist de wereld rond op zoek naar de mooiste plekken, vooral hotels. Hij brengt zijn dagen door in zijn zwemshort en kan bogen op een van de meest bekeken Tiktokkanalen ter wereld: 121 miljoen views voor één enkele video!

Wat?

Je ziet Tenazas in alle mogelijke vormen in zíjn habitat. In een van de filmpjes springt hij in het overloopzwembad van een paalvilla op de Malediven, waarna hij van een glijbaan dendert en in het kristalheldere water plonst. Bijna 300 gelijkaardige video’s heeft hij intussen gepost, waarin turkoois steevast de boventoon voert.

05 New York, VS

Wie?

De Frans-Japanse beroepsfotograaf Jérôme Poirier is gespecialiseerd in reizen, en woont in ‘the city that never sleeps’. Hij zit constant in het vliegtuig voor shoots van grote merken als Shangri-La, W Hotels, Fairmont en Daniel Wellington. Zodra hij weer in New York is, vereeuwigt hij daar het stadsleven – al dan niet met een gratis fototip. By the way: New York is de meest getiktokte stad ter wereld, met 114 miljoen views.

Wat?

Op de tonen van ‘In New York, concrete jungle where dreams are made of, there’s nothin’ you can’t do’ – van Jay-Z - trekt Poirier een blauwe jumpsuit met klimharnas aan en begint aan de ‘City Climb’, de hoogste beklimming van een gebouw ter wereld. Zo kun je de stad zien vanaf de top van de wolkenkrabber 30 Hudson Yards, en uitkijken over het observatieplatform The Edge. Sterke thrills gegarandeerd, al onthouden kijkers met hoogtevrees zich beter.

Advertentie