sabato

Zien, eten en swingen in Harlem

©NYC & Co Kate Glicksberg

Billie Holiday en Charlie Parker verstomden er het publiek in rokerige clubs. Intellectuelen en kunstenaars dansten en discussieerden er op café. Tijdens het interbellum was Harlem een bruisend 'quartier bohémien'. Nu bekende kunstgaleries uptown trekken, beleeft de legendarische New Yorkse buurt een tweede 'Harlem renaissance' als foodie- en kunsthub.

19 to do-tips in Harlem


KUNST

1 Broadway 1602
Laat je niet vangen: deze galerie ligt wel degelijk in Harlem. Curatrice Anke Kempkes begon haar galerie meer dan tien jaar geleden op dat adres in het Garment District, maar verhuisde vorig jaar naar Harlem, waar ze het werk van vrouwelijke, 20ste-eeuwse avant-gardekunstenaars belicht.

211 East 121st Street. www.broadway1602.com

2 Tempo Rubato
De nieuwe galerie Tempo Rubato, een Italiaanse muzikale term die verwijst naar het vrije tempo, legt zich toe op jonge Israëlische kunstenaars. De galerie presenteert vooral schilderkunst, 'een medium waarin je niet kan valsspelen', aldus eigenaar Guillaume Rouchon.

213 East 121 Street, FL 3. www.temporubato.org

3 Gavin Brown's Enterprise
De legendarische kunsthandelaar Gavin Brown heeft een goed oog voor kunsttrends. Op het einde van de jaren tachtig opende hij een bar aan zijn New Yorkse galerie. Het werd dé ontmoetingsplek voor de avant-garde. Brown, galeriepionier in Harlem, vertegenwoordigt onder meer Martin Creed, Alex Katz en Laura Owens. In zijn nieuwe ruimte gaat op 24 september een solotentoonstelling van de alom geprezen en sociaal geëngageerde Rirkrit Tiravanija open.

439 en 429 West 127th Street. www.gavinbrown.biz

4 Arts & Leisure
In de categorie klein maar fijn: geen galerie, maar een projectruimte voor experimentele kunst van minder bekende artiesten. Volgens oprichter Nick Lawrence is het 'een tegengif voor de marktgedreven kunstwereld'.

1572 Lexington Avenue. www.artsandleisure.net

5 Elizabeth Dee
Galeriste Elizabeth Dee bedacht in 2010 de 'boetiekbeurs' 'Independent' en bracht die twee jaar geleden ook naar Brussel. In haar XXL-galerie toont ze werk van onder meer Leo Gabin en Julia Wachtel. Vanaf 19 september vindt er een solotentoonstelling plaats van de legendarische Amerikaanse dichter-schilder John Giorno.

2033/2037 Fifth Avenue. www.elizabethdee.com

6 Long Gallery
Deze jonge, bescheiden galerie in het hart van Harlem loop je zo voorbij, maar de tentoonstellingen - grotendeels van kunstenaars die het blanke status-quo van de kunstwereld in vraag stellen - zijn vaak de moeite.

2073 Adam Clayton Powell, Jr Blvd. www.long.gallery

7 The Studio Museum
Het Whitney Museum en MoMA mogen dan al bekender zijn, The Studio Museum kan er moeiteloos mee concurreren. De term 'studio' verwijst naar het prestigieuze artist-in-residenceprogramma met beroemde alumni als Kerry James Marshall, Julie Mehretu en Kehinde Wiley, wier werk ook deel uitmaakt van de enorme vaste collectie.

144 West 125th Street. www.studiomuseum.org

8 El Museo del Barrio
Steek na een wandeling in Central Park Fifth Avenue over voor een bezoek aan El Museo del Barrio, het enige museum in New York dat zich exclusief toelegt op Puerto Ricaanse, Caraïbische en Latijns-Amerikaanse kunst. Tot november kan je hier nog terecht voor een intrigerende, uitstekende retrospectieve expo van de Cubaanse kunstenares Belkis Ayón.

1230 Fifth Avenue. www.elmuseo.org

9 Lenfest Center for the Arts
De bekende Italiaanse architect Renzo Piano krijgt maar niet genoeg van grootse museumcomplexen in New York. Na het beroemde Whitney Museum gaf hij ook het kunstencentrum van de Columbia University een nieuw hoofdkwartier. De in het zonlicht badende Wallach Art Gallery showt behalve gecureerde tentoonstellingen ook een indrukwekkend uitzicht op de stad. Op 9 september opent hier de tentoonstelling 'Living in America: Frank Lloyd Wright, Harlem, and Modern Housing'.

615 West 129th Street. lenfest.arts.columbia.edu

 

RESTAURANTS & BARS

10. Amy Ruth's
Het is wat schrikken voor Belgen: hier wordt kip op een wafel geserveerd. Het karakteristieke soulfoodgerecht uit het zuiden van de States werd in de jaren twintig en dertig in Harlem gepopulariseerd. 's Avonds is het vaak aanschuiven: de no-nonsensegerechten, vernoemd naar bekende Amerikanen zoals dominee Al Sharpton (gebraden kip) en Barack of Michelle Obama (BBQ-kip of wijting) zijn populair bij locals en toeristen.

113 West 116th Street. www.amyruths.com

11 The Grange
Ondernemer en Harlem-inwoner Roy Henley wilde eindelijk een fijn restaurant in zijn buurt. Dus begon hij er zelf een. De verweerde bakstenen wanden en houten tafels ademen een bistrosfeer en op het farm-to-table-menu staan heel wat cocktails, maar The Grange is vooral een populaire brunchplek.

1635 Amsterdam Avenue. www.thegrangebarnyc.com

12 Sexy Taco/ Dirty Cash
Volgens chef-ondernemer Brian Washington-Palmer moet je zijn Mexicaanse streetfoodrestaurant zien als het resultaat van een romance tussen een tacobar en een Amerikaanse 'diner'. Hier ga je langs voor een snelle hap tussen de hipsters, met taco's zonder pretentie en wodkacocktails als 'Victor's Secret'.

161 Malcolm X Boulevard. www.sexytacodirtycash.com

13 Red Rooster + Ginny's Supper Club
In iets meer dan vijf jaar groeiden Red Rooster en de bijbehorende ondergrondse Ginny's Supper Club - van chef Marcus Samuelsson - uit tot een bedevaartsoord voor foodies. Zelfs Barack Obama is fan van Samuelssons verfijnde vertolkingen van typische gerechten uit het zuiden van de VS, zoals 'Uncle Ed's Gumbo Stew' (puree, garnalen en worst), katvis en maïsbrood.

310 Lenox Avenue. www.redroosterharlem.com

 

HISTORISCH HARLEM

14 Apollo Theater
Het Apollo Theater heeft geen 'hall of fame' nodig, het ís een 'hall of fame'. Onder meer The Jackson Five, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown, Lauryn Hill en Prince stonden op het podium van de meer dan 75 jaar oude concertzaal, oorspronkelijk een burleskeclub waar alleen blanken waren toegelaten. Pas in de jaren dertig was iedereen welkom. Tot op vandaag wordt er muziek gespeeld in het historische monument, dat tussen de optredens door ook te bezoeken valt.

253 West 125th Street. www.apollotheater.org

15 Minton's
Het historische Harlem is bijna te proeven in deze legendarische jazzclub met restaurant waar legendes als Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Charlie Parker jazzgeschiedenis schreven. De club ondergaat momenteel een renovatie om later dit jaar te herrijzen.

206 West 118th Street. www.mintonsharlem.com

16 Strivers' Row
De 'meest aristocratische straat van Harlem' werd aan het eind van de 19de eeuw gebouwd voor rijke blanken. Toen die wegtrokken uit Harlem werden de woningen vanaf de jaren 1920 ook aan zwarte, meer vermogende bewoners verhuurd - vandaar de term 'strivers', letterlijk 'strebers'. De twee blokken rijtjeshuizen tussen Adam Clayton Powell Jr. en Frederick Douglass Boulevard zijn officieel als monument erkend.

17 Greater Refuge Temple
Op het eerste gezicht hoort deze prachtige kerk niet in New York, maar in Brasilia thuis. De modernistische tempel in snoepkleurtjes werd ontworpen door de tamelijk onbekend gebleven Grieks-Amerikaanse architect Costas Machlouzarides, een grote fan van de modernistische bouwstijl. Hij gaf het originele gebouw uit 1910 in de jaren zestig een nieuw gezicht. De christelijke kerk is wereldberoemd voor haar zondagsdiensten met gospelkoor. Die kunnen trouwens ook door toeristen worden bijgewoond, op voorwaarde dat die respect tonen voor de dienst en de gelovigen.

2081 Adam Clayton Powell Jr Blvd.

18 & 19 Streetart
De 'Crack is Wack'-muurschildering waarmee Keith Haring de drugscrisis in zijn stad aan de kaak stelde, blijft nog even verborgen tot de renovatie van de Harlem River Drive (nummer 18) in 2019 is afgerond. Maar ook tussen 132nd en 140th Street vind je in het Harlem River Park (nummer 19) muurschilderingen. Ook wie landinwaarts East Harlem of 'El Barrio' intrekt, stuit op meer dan genoeg streetart, en zelfs een 'Graffiti Hall of Fame'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie