sabato

Zon, zee, Cadzand

To see: ‘De nieuwe jachthaven in Cadzand is formidabel. Echt een aanwinst. Maar als zeiler is ze niet gemakkelijk binnen te varen. Zeker bij noordenwind is het niet evident de draai te maken.’ Maritiem Plaza 1 in Cadzand ©Cici Olsson

Met de pas geopende jachthaven, de nieuwe brasserie van Sergio Herman en de talloze vastgoedprojecten zet het Nederlandse kustdorp Cadzand zich definitief op de Belgische kaart. Voor Knokkenaars die willen buren: de lievelingsadressen van drie 'early adopters'.

Zeeuws-Vlaanderen, het Nederlandse lapje land tussen Sluis en Hulst, valt in de smaak bij de Belgen. Dat is niet nieuw. Al in de vroege middeleeuwen kwamen we er graag. Sterker nog: het was een onderdeel van het graafschap Vlaanderen, een van de voorlopers van België. Dik 400 jaar geleden veroverden de Nederlanders het, in 1604. Maar dat hield ons niet tegen. In de vorige eeuw gingen we er en masse heen om boter te smokkelen en coupons te innen. In naam van de Groot-Belgische gedachte probeerden we in 1919 het stuk zelfs te annexeren, als compensatie voor de Eerste Wereldoorlog. Ook Leopold I en II vonden dat Zeeuws-Vlaanderen een deel van België was. In 1854 stuurde Leopold II zelfs een groep spionnen op pad en tekende hij een aanvalsplan uit. Maar zo ver kwam het niet, omdat zijn vader de missie te riskant vond.

Anno 2017 lijkt de droom nog niet begraven. Het aantal Belgen dat in Cadzand en omstreken de stranden, restaurants, huizen en de jachthaven komt bevolken, blijft maar stijgen. Met gemak overklassen ze de amper 800 inwoners van Cadzand, van wie er slechts 160 permanent in Cadzand-Bad wonen. We polsten drie 'early adopters' naar hun liefde voor het 'Land van Cadzand', zoals de streek ooit heette. En naar hun favoriete plekken daar.

1. SERGIO HERMAN

©ID/ Frederik Beyens

Wie? Voormalig chef-kok van Oud Sluis, runt nu Pure-C (Cadzand), The Jane (Antwerpen), Frites Atelier (onder meer Antwerpen, Amsterdam, Den Haag) en Air Republic (Cadzand).
Waar? Woont in Knokke. 
Wanneer? Werkt en woont al zijn hele leven in de streek.

'Cadzand is voor mij natuurlijk een werkplek. Maar het is ook een stuk jeugdsentiment. Ik kwam altijd met mijn ouders naar het strand. Het is een mooi stukje kust, waar ik enorm veel potentieel in zie. Je hebt natuurlijk het strand en de zee. Maar je kan hier ook wandelen en fietsen. Net als goed eten of shoppen in Knokke. Voor mij is het een plaats om tot rust te komen, mijn batterijen op te laden en nieuwe ideeën op te doen. Dat is het voor bezoekers ook. Of dat nu een familie op vakantie is of een bedrijf dat hier komt brainstormen.'

To eat: ‘Qua strandpaviljoens is Beachhouse 25 in Breskens een van mijn favorieten. Er hangt een goede vibe. Ze organiseren er geregeld feestjes.’ Walendijk 9 in Breskens
To see: 'Ik vind de nieuwe jachthaven een grote aanwinst voor Cadzand. Dat ik hier mijn nieuwe restaurant mocht openen, is natuurlijk de kers op de taart. Naast de brasserie is er ook een café waar je hapjes en drankjes kan meenemen.' Maritiem Plaza 1 in Cadzand ©Cici Olsson
To see: 'Een ander fijn paviljoen is Moio in Cadzand. Vooral voor de sportactiviteiten. Je kan er allerhande workshops volgen: van golfsurfen tot brandingraften en suppen.' Vlamingpolderweg 3a in Cadzand ©Cici Olsson
To see: 'Door de duinen van Cadzand naar Breskens fietsen, is voor mij puur genieten. Een goed aangelegd fietspad door een prachtig landschap.’ ©Cici Olsson
To eat: 'Nadat ik Oud Sluis had gesloten, verbouwde mijn broer Michel het pand tot een ontbijt- en lunchplek: Eetboetiek. Heel lekker en vlak bij Cadzand.' Beestenmarkt 2 in Sluis

'Eigenlijk ben ik hier nooit echt weg geweest. Na mijn opleiding in Brugge werkte ik een dik halfjaar in Oisterwijk, bij Tilburg. Ik kwam terug omdat mijn vader me vroeg hem te helpen in Oud Sluis. Ik ben nooit meer weggegaan. Dat doe ik bewust nog altijd niet. Uit liefde voor de streek wil ik in Cadzand echt iets neerzetten. In Oud Sluis voelde je de nabijheid van de zee totaal niet. Hier kan ik dat kustgevoel wel uitspelen.'

'Een paar jaar geleden was Cadzand een ingedommeld dorpje. Nu is het hard op weg om een bestemming te worden. Er wordt volop gebouwd en de horeca en de middenstand groeien. Met Pure-C zette ik zeven jaar geleden een stip op de kaart, al realiseerde ik me dat pas achteraf. Mijn Belgische gasten van Oud Sluis, zeker 70 procent, volgden me naar Cadzand. Met Air Republic breidt dat verder uit. In het nieuwe Strandhotel neem ik al het eten en drinken voor mijn rekening. Naast Pure-C komen er onder meer een lobbybar, een ontbijtplek en een aperoconcept aan de boulevard. Ik heb nog plannen, zoals een strandpaviljoen. Mijn doel is om de gasten een zo gevarieerd mogelijk aanbod te bieden: een 'piramide' van fine dining tot eerlijke brasseriegerechten en zelfs een takeaway voor belegde broodjes. Alles van topkwaliteit.'

'Acht jaar geleden verhuisde ik naar Knokke. Mijn vrouw komt uit Amsterdam en dan is Sluis of Cadzand wel heel rustig. Zeker omdat ik toen nog elke dag tot 's avonds laat in de keuken stond. Dus was Knokke de ideale oplossing. Daar is nog wat stadsgevoel en het is toch vlakbij. Natuurlijk zie ik het verschil tussen de Belgische en de Nederlandse kust. Maar voor mij is dit één gebied. Het is de plek waar ik opgroeide. Als kind en tiener zat ik even vaak in Knokke als in Sluis of Cadzand, en dat is nog altijd zo.'

 

2. JOCELYNE VANTHOURNOUT

©Cici Olsson

Wie? Kunstverzamelaarster.
Waar? Woont tussen haar vele reizen door in Kortrijk en Retranchement.
Wanneer? Tien jaar geleden kocht ze er haar eerste huis. 

Al mijn hele leven spendeer ik vele weekends en vakanties aan de kust. Vroeger was dat steevast in Knokke, in mijn ouderlijk buitenhuis. Maar toen mijn broer daar ging wonen, kocht ik een huisje in Retranchement. Het verschil met Knokke is groot: minder druk, minder chaotisch en minder mondain. Laat ik het zo zeggen: aan deze kant van de grens hebben mensen rimpels, aan de andere kant botox.’ (lacht) 

To eat: ‘Restaurant Grenzeloos ligt net op de grens tussen België en Nederland. In een verbouwde oude schuur serveert chef Bart van Kruiningen eerlijke no-nonsensegerechten van de grill. ’s Winters is er binnen een knus haardvuur.’ Zwinstraat 3 in Retranchement, grenzeloosretranchement.nl ©Cici Olsson
To eat: ‘Moio is mijn favoriete strandpaviljoen. Je kan er lekker eten. Iets verderop openden de eigenaars een tweede exemplaar: Ruig. De inrichting is helemaal wat de naam doet vermoeden.’ Vlamingpolderweg 3a in Cadzand, moio.nl, Ruig: Zwartepolderweg 1A in Cadzand, ruigstrand.nl ©Cici Olsson
To see: ‘Vanuit mijn huis heb ik een prachtig uitzicht. Mijn tuin loopt over in het landschap, waar ook mijn drie schapen lopen. Een geluk: het landschap met de dijk en de knotwilgen is beschermd.’ Omgeving Platteweg ©Cici Olsson
To eat: ‘De rode houten molen van Retranchement is prachtig en bovendien een van de oudste originele staakmolens, uit 1818. De boerderij verkoopt dagelijks verse groenten, fruit en eieren tegen spotprijzen.' Molenstraat in Retranchement ©Cici Olsson

‘Ik ontdekte de streek via chef Kristof Boxy, een goede vriend. Hij gaf geregeld feesten in De Vlierhof, een volledig gerestaureerde schuur uit 1770, net buiten Retranchement. Toen het dijkhuis daartegenover te koop stond, belde hij me op. Twee jaar geleden verhuisde ik naar een verbouwde hoeve met schuur: er is plaats genoeg voor mijn zes kleinkinderen. Mijn zoon, die in Luxemburg woont, heeft hier ook een huisje. In totaal wonen er maar 400 mensen in Retran­chement en dat blijft ook zo, want er is een bouwstop. Bestaande huizen mogen verbouwd of vernieuwd worden, maar er mag niets meer bij komen.’ 

‘Retranchement is voor mij pure rust. Het is een paradijselijke plek waar ik graag vrienden ontvang. Dat mijn gsm hier amper ontvangst heeft, stoort me niet. Alles draait om de natuur. Ik houd schapen en van mijn appelbomen laat ik sap maken. Het landschap rondom mijn huis is prachtig en volledig beschermd. En doordat er geen lichtvervuiling is, zijn er prachtige sterrenhemels. Er zitten hier ook boomkikkers, een beschermde diersoort die tijdens lenteavonden flink van zich laat horen. Noem het de soundtrack van de streek, zoals de cicaden in Zuid-Frankrijk. Als ik ze hoor, voel ik me helemaal thuis. Ik noem mezelf een Re­tranchée, afgeleid van het Franse ‘se retrancher’, zich verschansen. Zeker na drukke periodes kom ik hier om me terug te trekken.’

3. PATRICK VAN HEURCK

©Alexander Popelier

Wie? Oprichter van het modemerk Bellerose. 
Waar? Woont in Brussel en Retranchement.
Wanneer? Verruilde een kleine tien jaar geleden zijn huis in Knokke voor een boerderij in Retranchement.

'Mijn grootouders hadden een weekendverblijf in Knokke. Ook ik had er vijftien jaar lang een huis. Maar een paar jaar geleden was ik het beu. Mijn Knokse vrienden zullen het niet graag horen, maar ik miste het Knokke van vroeger. Toen was het nog een gezellige, relaxte en sportieve kustplaats, ideaal voor families. Nu is het er wat blingbling. En de gebouwen die ze er neerzetten, zijn absoluut niet mijn smaak van architectuur. Dus verkocht ik mijn huis en ging ik op zoek naar een boerderij in Retranchement. Ik vond er een, een eind buiten het dorp. Prachtig gelegen te midden van de velden en aan een van de oudste dijken van de streek. De schuur renoveerden we, net als een oud tolhuisje dat op het perceel stond. De lelijke boerderijwoning vervingen we door een moderne nieuwbouw, een tikje Amerikaans en helemaal in hout.’

To see: ‘De nieuwe jachthaven in Cadzand is formidabel. Echt een aanwinst. Maar als zeiler is ze niet gemakkelijk binnen te varen. Zeker bij noordenwind is het niet evident de draai te maken.’ Maritiem Plaza 1 in Cadzand ©Cici Olsson
To eat: ‘Alles wat Sergio doet, is goed, ook zijn nieuwste worp Air Republic aan de jachthaven. Ik vind het gebouw erg mooi, heel modern. En het staat op de mooiste plaats van Cadzand.’ Maritiem Plaza 1 in Cadzand ©Cici Olsson
To see: ‘Al die kleine polderbaantjes zijn prachtig. Slechts heel af en toe zie je huizen staan, voorts zijn er alleen maar velden. Fantastisch om te fietsen.’ ©Cici Olsson
To eat: ‘In Sluis, vlak bij Retranchement, vind ik alles wat ik nodig heb. Een van mijn lievelingsadressen is bakkerij Sint-Paulus.’ Nieuweweg 4 in Sluis ©Cici Olsson

‘Qua ruimtelijk beleid is Nederland veel beter geslaagd dan België. Nederlandse dorpen groeien in een cirkelvorm. Wij bouwen overal langs de wegen, waardoor op het platteland de natuur onzichtbaar wordt. Op mijn boerderij heb ik een 360 graden-uitzicht van wel vijf kilometer. Ook de kust bleef hier onaangeroerd. Op enkele plaatsen na - zoals Vlissingen en Scheveningen - bestaat die uit duinen en stranden.’

‘Vorig jaar maakte ik een lange fietstocht door de polder: van Retranchement tot Ter­neuzen en dan langs de Schelde terug richting Breskens en weer huiswaarts. Een tocht van meer dan honderd kilometer en we reden continu op prachtige baantjes in de magnifieke natuur. Onderweg ontdekten we mooie dorpjes, zoals Groede.’ 

‘Voor een zeiler en kitesurfer zoals ik is Retranchement een ideale uitvalsbasis: tien kilometer van Knokke en tien kilometer van Breskens. Als ik zin heb om met vrienden eentje te drinken, ga ik naar de zeilclub RBSC in Knokke-Zoute. Dat is vlakbij. Maar eigenlijk kom ik naar Retranchement voor de rust. Dat vind ik de grootste troef hier. Net als mijn huis. Het is een heerlijke plek waar ik graag veel tijd doorbreng. Als ik zin heb in een ijsje, rij ik niet naar een strandpaviljoen, maar wandel ik naar mijn diepvries.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie