Maharadja in de Médoc

Château Cos d'Estournel, een legendarische wijn was het al. Met de bouw van La Chartreuse de Cos, het nieuwe opulent gedecoreerde gastenverblijf, is het nu ook een uitzonderlijke plek om te verblijven. En om je net als oprichter Louis-Gaspard d'Estournel even de maharadja van Saint-Estèphe te voelen.

'Het uiterst elegante gebouw in heldere gele steen heeft eigenlijk geen bijzondere stijl. Het is niet Grieks, niet gothisch, maar vrolijk en heeft zelfs iets Chinees. Op de gevel staat slechts één woord: Cos.' Met die woorden omschreef de Franse auteur Stendhal in 1838 het gebouw dat hij zag toen hij 55 kilometer onder Bordeaux de Jalle du Breuil kruiste, het riviertje dat Pauillac van Saint-Estèphe scheidt.

Advertentie
©La Chartreuse de Cos

Een kleine 175 jaar later spreekt Château Cos d'Estournel nog altijd tot de verbeelding. Het 'kasteel' in gele zandsteen met torens die veel weg hebben van pagodes lijkt meer op een Indiaas paleis dan op een klassiek wijnkasteel. Cos was het geesteskind van Louis-Gaspard d'Estournel. De avonturier erfde het domein in 1811 en zou het zestig jaar leiden. D'Estournel besefte snel dat wijn meer is dan gegist druivensap. Dat wijn verkopen voor een stuk het verkopen van dromen is. Als geen ander wist hij een zweem van magisch exotisme rond zijn wijnen te hangen. Dat hij 200 jaar geleden al ladingen Cos naar India exporteerde, leverde hem de bijnaam 'de maharadja van Saint-Estèphe' op.
De wijn, die in 1855 als 'deuxième cru' werd geklasseerd, werd de favoriet van Queen Victoria, tsaar Nicolas I, Karl Marx en Napoleon III. Die laatste bewaarde duizenden flessen in zijn paleis in de Tuilerieën.

Mediaschuw
De ambitie om dromen te verkopen, lijkt ook de drijfveer van Michel Reybier, die het domein in 2000 kocht. Reybier maakte fortuin met de worsten van Justin Bridou en Jambon d'Aoste. Toen hij in 1996 zijn voedingsimperium verkocht, stortte hij zich niet alleen op de luxehotellerie met La Réserve-hotels in Genève, Parijs en Ramatuelle, maar investeerde ook in een aantal wijndomeinen. De mediaschuwe eigenaar - wiens vermogen op net geen half miljard euro wordt geschat - spaarde kosten noch moeite om de wijn opnieuw naar de absolute top te brengen.
In 2008 werd achter het kasteel een nieuwe wijninstallatie van 35 miljoen euro gebouwd. Onder meer dankzij die investering bracht hij Cos tot nieuwe hoogten. De 2009 kreeg een 100/100 van wijngoeroe Robert Parker.

Advertentie
Binnenhuisarchitect Jacques Garcia, die naam maakte met het Hôtel Costes in Parijs, decoreerde het pand in zijn typische uitbundige stijl. In de living plaatste hij enorme, handgesculpteerde houten deuren uit het Indiase Jaipur.
©La Chartreuse de Cos

Nu gaat Reybier nog een stap verder. Naast het 'kasteel' met de pagodes - dat nog altijd wordt gebruikt bij de wijnproductie - bouwde hij een plek om met zijn familie te verblijven als hij in de Médoc is. Het resultaat is La Chartreuse de Cos. Een chartreuse is een lang, laag huis dat met zijn rug naar de wind staat. Van buiten gaat het om een discreet gebouw. Hoewel het 1.000 vierkante meter groot is, past het perfect tussen de andere gebouwen op het domein. Binnenin waan je je echter een hedendaagse maharadja. Binnenhuisarchitect Jacques Garcia, die onder meer naam maakte met Hôtel Costes in Parijs en de renovatie van La Mamounia in Marrakech, decoreerde het pand. Bij Garcia geen minimalisme of 'less is more', maar een opulent interieur.

©La Chartreuse de Cos

La Chartreuse telt acht uiterst luxueuze kamers. Centraal in het leefgedeelte staat een grote living. Naar het voorbeeld van D'Estournel die de monumentale toegangspoort van het oude kasteel uit een paleis in Zanzibar haalde, plaatste Garcia in de ruimte enorme handgesculpteerde houten deuren uit het Indiase Jaipur. De living wordt geflankeerd door een eetkamer en een bibliotheek met onder meer een collectie zeldzaam porselein die Reybier op veilingen kocht. Het binnenzwembad, de sauna en hamam zijn in de kelder ondergebracht. Net zoals een majestueuze wijnbibliotheek in palissanderhout.

Gras tussen de wijnranken
Reybier wil naar eigen zeggen zijn domein laten (be)leven via de chartreuse. Of je met twee, acht of zestien bent, het is alleen te huur in zijn geheel, met alles erop en eraan. En alles, betekent ook werkelijk alles. Van de lunch met huisgemaakte terrines bij aankomst over het diner met Cos-wijnen tot de pousse-café met Cubaanse sigaar. De privékok kookt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten en groenten uit de vorig jaar aangelegde moestuin. De service is onberispelijk.
'Wie in La Chartreuse verblijft, moet zich hier in de eerste plaats thuis voelen. Net zoals monsieur Reybier zich hier voelt', beklemtoont gastvrouw Carole Valette. Ze groeide op in de streek - haar familie was eigenaar van Château Troplong Mondot in Saint-Emilion - maar woonde en werkte 35 jaar in Parijs. Valette stuurt het vijfkoppige team aan dat ter beschikking staat van de gasten, maar weet ook alles over de wijnbusiness, de beste plek om oesters te gaan eten of wat er achter de schermen van het stadhuis gebeurt.

Of je met twee, acht of zestien bent, 'La Chartreuse' is alleen te huur in zijn geheel, met alles erop en eraan. EN ALLES, BETEKENT OOK WERKELIJK ALLES

Wie zin heeft om de wijngaarden te verkennen, kan dat en krijgt te horen waarom er bij Cos een streepje gras tussen de wijnranken staat, terwijl de buren van Lafite Rothschild alles wieden. Niet te missen is een bezoek aan de wijninstallatie door de wijnkeldermeester. Het gebouw van architect Jean-Michel Wilmotte bestaat uit drie niveaus. De bovenste twee zijn wit met 72 inox kuipen. De kelder waar de wijnvaten liggen, is dan weer een enorme zwarte ruimte met glazen pilaren die wordt doorkruist door een glazen loopbrug. Op het einde van die loopbrug is een metershoge houten deur, met daarachter een wijnbibliotheek met flessen van 1880 tot nu.
Na een degustatie van een aantal jaargangen wordt het aperitief op het terras van La Chartreuse geserveerd. Bij een toastje met zelfgemaakte foie gras wordt champagne Reybier - de meest recente aanwinst in de wijnportefeuille - geserveerd. 'Zelfs voor wie geen wijnliefhebber is, is dit een unieke plek, zegt Dimitri Augenblick, de directeur 'development' van de familiale groep en schoonzoon van Reybier. 'Dit is iets anders dan een hotel of villa die je huurt. Dit is een wereld op zich.'

©La Chartreuse de Cos

Overnachten: 15.000 euro per nacht voor maximaal 16 personen, maaltijden, dranken en wijnproeverij inbegrepen. Château Cos d'Estournel, 33180 Saint-Estèphe, Frankrijk. Tel. +33/556.41.42.40, www.estournel.com

Gesponsorde service

Lees Meer