Start to homefitness: zo bestrijd je de coronakilo's

Toch een voordeel aan de coronamaatregelen: de boost aan home-workouts nu fitnesscentra gesloten blijven. Sabato selecteerde de meest effectieve bewegings-apps, Youtube-kanalen en fitnesstoestellen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, ook van thuis uit.

Het zijn drukke dagen voor Diana Moran, in het Verenigd Koninkrijk ook wel bekend als de ‘Green Goddess’. In de jaren 60 en 70 was Moran de Europese tegenhanger van Jane Fonda. Als succesvol fitnessmodel maakte ze video’s met eenvoudige oefeningen die het Britse volk in conditie moesten houden.

Advertentie
Advertentie

Haar bijnaam dankt ze aan het knalgroene latex pakje dat ze steevast droeg tijdens haar tutorials. Vandaag is Moran tachtig jaar oud. Ze heeft haar groene outfit onder het stof vandaan moeten halen: drie keer per week demonstreert ze in het ochtendprogramma ‘BBC Breakfast’ welke oefeningen haar leeftijdsgenoten kunnen doen om fit te blijven nu ze niet naar buiten mogen.

Moran volgt daarmee het voorbeeld van heel wat fitnesscentra en personal trainers, die hun expertise de afgelopen dagen en weken online gooiden om hun klanten niet in de steek te laten. De i-fitnessgroep richtte een YouTube-kanaal op en biedt live groepslessen aan via Facebook. Basic-Fit sloeg de handen ineen met Decathlon en organiseert oefensessies via Instagram TV.

Diana Moran
©Mark Bourdillon / Alamy Stock Photo

Personal trainer

Ook mijn personal trainer zocht zijn heil op YouTube. Zodat ik nu vanuit mijn iets minder luie zetel de oefeningen kan doen die hij me onder normale omstandigheden wekelijks oplegt. Voordelen: ik hoef me niet meer als een gek te haasten op woensdagochtend om tijdig op onze afspraak te raken, ik kan kiezen wanneer ik de work-out inplan en ik hoef zelfs mijn fancy sportkleren niet aan te trekken. En als ik een oefening wat moeilijker vind, kan ik valsspelen. De buik iets minder intrekken, die armen iets minder hoog en ter plekke joggen alsof ik de Green Goddess zelve ben.

Eén blik op het Instagram-profiel van fitnessgoeroe Kayla Itsines, en geld wordt plots bijzaak. Dat lijf, dát moet ik hebben.

Nadelen: net dezelfde als de voordelen, eigenlijk. Zelf kunnen kiezen wanneer je sport, wil ook zeggen dat je eindeloos kan uitstellen zonder dat er iemand klaagt. In een oude joggingbroek voelt dat trainen net iets minder effectief - zeker wanneer niemand me aanmoedigt om vol te houden, om net dat tikkeltje verder te gaan, om vooral niet op te geven en me er vriendelijk op te wijzen dat ik jog als een tachtigjarige. 

Youtubefitness

Yoga With Adriene
©Contour
Advertentie
Advertentie

Toch zijn work-outfilmpjes ontzettend populair geworden de afgelopen jaren, ook toen er van een virusdreiging nog geen sprake was. Adriene Mishler heeft maar liefst 6 miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal ‘Yoga With Adriene’. De 35-jarige Amerikaanse geeft er dagelijks yogasessies die vaak nog geen halfuur duren. Ze kosten niks, want Mishler haalt haar inkomsten uit liveoptredens, boeken en op maat gemaakte programma’s. De tutorials zijn pure marketing.

Ook heel populair op YouTube zijn alle filmpjes onder de noemer ‘Scientific 7 minute work-out’. Die methode werd enkele jaren geleden de hemel in geprezen door The New York Times, wegens kort, krachtig en effectief.

App: Sweat with Kayla Itsines

Kayla Itsines

Maar de afgelopen weken hoefde het allemaal niet zo kort en krachtig te zijn, en dus was het de betalende app Sweat die ik op mijn smartphone installeerde. Eén blik op het Instagram-profiel van Kayla Itsines, de fitnessgoeroe met ‘killer body’ en 12,3 miljoen volgers, en geld wordt plots bijzaak. Dat lijf, dát moet ik hebben.

Het frustrerende aan de app is dat het Sweat-programma steevast op een maandag van start gaat. Toen ik er op een woensdag aan wilde beginnen, moest ik dus nog enkele dagen overbruggen met vrijblijvende trainingen. Maar dat is nu net mijn probleem. Als het vrijblijvend wordt, haak ik af. 

Work-outtoestel: Mirror

Mirror

Veel motiverender dan een YouTube-filmpje of een app is natuurlijk een fysiek work-outtoestel in huis. Bij voorkeur eentje dat je telkens met de neus op de feiten drukt - ‘ik zou nog wat moeten sporten’ - zonder je interieur naar de vaantjes te helpen.

Het mooiste pareltje in die categorie is zonder twijfel Mirror, dat afgelopen september gelanceerd werd door de gelijknamige New Yorkse start-up. Op het eerste gezicht is Mirror, tja, een spiegel. Geen betere motivatie om aan je lichaam te werken, toch? Het magische aan deze designspiegel is dat hij een ledscherm bevat waarmee je rechtstreeks contact kan opnemen met een personal trainer. Oefensessie voorbij? Gewoon matje oprollen en van het resultaat genieten in de Mirror.

Toestel + trainingsapp: Technogym

Technogym Bike Personal

Iets opvallender, maar minstens even oogstrelend is de Bike Personal van Technogym, ontworpen door de Italiaanse designpaus Antonio Citterio en vorig jaar gepresenteerd op het Salone del Mobile in Milaan. De fiets, met work-outs op maat en de mogelijkheid om te verbinden met de realtime trainingsapp Zwift, maakt deel uit van een complete Personal-productlijn, die Technogym in 2015 lanceerde.

De cijfers spreken intussen voor zich. Technogym is wereldwijd aanwezig in zo’n 32.000 fitnesscentra, 16.000 hotels, 3000 scholen en universiteiten én 300.000 privéwoningen. Nochtans hangt aan de Bike Personal een prijskaartje van ruim 8000 euro. Bijna vier keer zoveel als een spinningfiets van het razend populaire One Peloton.

Toestel + live groepslessen: Peloton

Peloton Bike

Het Amerikaanse bedrijf Peloton verkoopt fietsen en loopbanden met de alom geprezen Peloton-app. Daarmee kan je deelnemen aan live trainingssessies of specifieke lessen opvragen. Maar misschien nog het allerbelangrijkste aan de Peloton-app is de zogenoemde ‘community’. Je kan samen met bevriende Peloton-gebruikers sporten of via statistieken jouw conditie met die van je vrienden vergelijken.

Daarin schuilt natuurlijk het gevaar van de competitie, een fenomeen dat veel Strava-gebruikers niet onbekend is. Als je gaat sporten om te winnen, dreig je het bevrijdende en hoofd leegmakende effect ervan te verliezen. Maar dat is blijkbaar een luxeprobleem: Peloton zag zijn omzet al tijdens de eerste dagen van de coronacrisis met 13 percent stijgen.  

App + uitrusting: Fight Camp

Fight Camp

Yoga, krachttraining, fietsen en lopen blijven de belangrijkste trainingen die je tussen je eigen vier muren kan doen. Toch zien ook andere sporttakken hun kans schoon om op de kar van de homefitness te springen. De huidige crisis zal die trend alleen maar aanwakkeren.

Zo levert Fight Camp een volledige boksuitrusting aan huis. Een matje, een bokszak, een paar bokshandschoenen en enkele trackers die de impact van je slagen meten. Via de bijbehorende app kan je onder begeleiding van professionele trainers aan de slag voor full body work-outs.

Full body, omdat boksen je ook mentaal sterker maakt. In moeilijke tijden blijkt boksen een ideale manier om frustraties af te schudden. Zoals de frustratie om die personal trainer die je al weken moet missen. Om de koffie die je na de training samen kon gaan drinken. Een emotionele uppercut? Dat wel. Knock-out geslagen? No way.

Advertentie