100 plekken waar je de beste foodie ingrediënten koopt

In de nieuwste The 100 Food-gids laten acht foodies laten in hun adressenboekjes spieken. Het resultaat: 100 insidertips voor op je culinaire bucketlist.

Sabato’s The 100 Food 2023

Morgen, 14 oktober, bij De Tijd en vanaf nu op sabato.be.

Vraag chefs naar het geheim van hun gerechten, en je krijgt een verhaal over de landbouwer die ‘s ochtends vroeg asperges uit de volle grond heeft gebracht, over de kaasmakerij die een honderd jaar oud ambacht eert, de visser die ‘s nachts uitvaart om ‘s ochtends vroeg de kraakverse ‘catch of the night’ te leveren.

Advertentie
Advertentie

Die noeste werkers worden niet met sterren geëerd, maar zonder hen zouden er alleen lege borden op tafel komen.

Dit is een ode aan die wroeters en zaaiers, de telers en kwekers, de kneders en plukkers. Aan de mensen die om 3 uur ‘s nachts opstaan, zodat wij met kraakverse croissants kunnen ontbijten. Aan de worstendraaiers en marsepeinkunstenaars, de forelkwekers en champignonconnoisseurs.

Advertentie
Advertentie

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. De chocolade van Marcolini of koekjes van Dandoy, de kazen van Van Tricht of het topvlees van Dierendonck. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, honderd aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s. Ardense worst, vegan kaas, Syrisch gebak of de allerlekkerste Belgische blanc de blancs? Laat het smaken!

Deze acht categorieën vind je terug in The 100 Food 2023:

1 | Broodwinners

De hartige, artisanale focaccia’s van Baksel.
©Eva Beeusaert

Een van die plekken is Baksel, waar je hartige, artisanale focaccia’s vindt die bakker-patissier Maxine Van Meirvenne rijkelijk belegt met seizoensgebonden producten die rechtstreeks van bij de lokale boeren komen.

Baksel

2 | Wit goud

De ambachtelijke buffelmozzarella en ricotta van Buffl’Ardenne.
©Wouter Maeckelberghe

Buffl’Ardenne is zo’n topadres in Neufchâteau, met weides waarop 150 Aziatische waterbuffels gretig grazen. Het is de eerste en enige zaak in ons land die ambachtelijke buffelmozzarella en ricotta produceert.

Buffl’Ardenne | Neufchâteau

3 | Innovators

De artisanale notenboters van Buddy Buddy.
©rv

Zo’n innovators zijn de mannen achter Buddy Buddy, die in hun Brusselse atelier artisanale noten­boters maken. De ‘Praline chocolate’, bijvoorbeeld, een soort haute-couture­versie van Nutella.

Buddy Buddy | Elsene

4 | Zoete zonde

De zoete specialiteiten van Ornina Syrian Sweets.
©© Stefaan Temmerman

Ornina Syrian Sweets, bijvoorbeeld. Uitbater Saddam Shkair uit het zuiden van Damascus, Syrië, wilde de zoete specialiteiten van zijn land hier introduceren. Op de kaart: heerlijke ontdekkingen zoals balouria, warbat, knafeh, bouza (ijs op basis van mastiek) en halwa.

Sweet Syrian | Ornina Syrian Sweets, Brussel

5 | Golden oldies

De ambachtelijk gemaakte koosjere producten van bakkerij Kleinblatt.
©Eva Beeusaert

Bakkerij Kleinblatt is zo’n zaak. Ze staat bekend voor haar ambachtelijk gemaakte koosjere producten die je bijna nergens anders vindt. De vrijdagse boterkoek gevuld met een vloeibare chocopasta maken ze al zolang de zaak bestaat.

Klein maar groots | Kleinblatt

6 | World on a plate

De specerijen van Misao.
©© Stefaan Temmerman

In 2021 opende Sandrine Vasselin haar winkel Misao in het centrum van Brussel, waar ze pepers verkoopt, samen met andere specerijen, zoals zeldzame paradijskorrels, zaden van Congolese knoflookbomen. Ook vind je er oliën met peperinfusies en zelfgemaakte kruidenmengsels, zoals curry’s.

Peperparadijs | MISAO, La Maison des poivres & bar à épices, Brussel

7 | Beestig goed

De Menapische varkens van Menapii.
©Eva Beeusaert

Zo is er Menapii. Daarvoor werken West-Vlamingen Hendrik Dierendonck, Ruben Brabant en Bertjan Olivier met het Menapische varkensras. ‘Voor de grote groep die vlees consumeert, willen wij een product aanbieden waar aandacht voor dierenwelzijn centraal staat’, klinkt het.

Wilde zwijntjes | Menapii, Pittem

8 | Veldwerk

De eetbare bloemen van Ferm.
©Jens Mollenvanger

Naar die van Ferm, bijvoorbeeld. Het kleinschalige landbouwproject levert het hele jaar door eetbaar lekkers op, van zomerse aardbeien over kruiden tot knolgroenten. En er staan zelfs (eetbare) bloemen op de biobodem.

Ferm lekker | Ferm, Zemst
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer