Brussels Paard | Geert Vermeire, Ganshoren

Minder, maar beter. Dat is tegenwoordig voor zowel carnivoren als pescotariërs het motto. Als het over vlees, vis en zeevruchten gaat, is alleen het allerbeste goed genoeg.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Wanneer Geert Vermeire acht is, weet hij al dat hij slager wil worden. Na school helpt hij zijn vader in de werkplaats achteraan de slagerij van de familie in de Brusselse Papenvest. Nadat hij Belgisch kampioen charcuterie wordt, neemt hij in 1997 een slagerij en delicatessenzaak over in Ganshoren en zet de specialiteiten van zijn vader in de toonbank: zijn beroemde filets d’Anvers en rookworsten.

Advertentie

Twee jaar later sluiten zijn ouders de winkel in de Dansaertwijk en komen ze hem in zijn zaak helpen. ‘We zagen toen hun oude klanten terugkomen, omdat ze nergens meer paardenvlees konden vinden’, legt Vermeire uit. Door die nieuwe vraag neemt de slager ook de slagerij over van Pierre De Bondt, een gepensioneerde paardenslager uit Jette en een vriend van zijn vader. ‘Dat was een uitgelezen kans: Pierre had een grote klantenkring uit heel Brussel. Hij werkte samen met de beste groothandelaars in paardenvlees. Dankzij zijn contacten was ik er zeker van dat ik paardenvlees van topkwaliteit kon krijgen.’

©Cici Olsson

Behalve de oude klanten van zijn ouders komen er nu veel mensen uit landen waar traditioneel paardenvlees wordt gegeten: ‘Italië, Zweden, Japan...  en heel veel mensen die in Brussel voor de Europese Unie werken. Tijdens de praatjes ontdekte ik andere culinaire tradities met dit vlees, anders dan wat we kennen in Brussel, waar we vooral paardenbiefstuk en americain van paardenvlees eten.’

De slagerij in Ganshoren specialiseert zich in het allerbeste vlees: côte à l’os en af en toe entrecotes van een klein paard, de fjord, waarvan het vlees net zo gemarmerd is als wagyu. 

Advertentie
Advertentie

Geen website, wel info via www.facebook.com/boucherievermeiregeert

Geert Vermeire

François Beeckmansstraat 27, 1083 Ganshoren, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer