Bubbels, bier en biowijn | De beste vind je in deze winkels

Van de lekkerste natuurwijnen over de eerste wijnbouwer in de Westhoek tot de heilige gist die zich laat zien in een Oost-Vlaamse kerk: je vindt al die delicatessen in deze winkels.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

1 | Belgische bubbels | Entre-Deux-Monts, Heuvelland

Advertentie
De naam ‘Entre-Deux-Monts’ is een begrip in de wijnwereld. West-Vlaming Martin Bacquaert maakt zijn mousserende wijnen volgens de traditionele methode uit Champagne.
©Jens Mollenvanger
Advertentie

‘Ingetogen trots’, zo omschrijft Martin Bacquaert zich. Nochtans mag de West-Vlaming uitbundig trots zijn, want als een van de eerste wijnbouwers in de groene Westhoek zet hij niet alleen al twintig jaar zijn wijnen op de kaart van heel wat goede restaurants, maar bestendigde hij ook de appellatie Heuvelland.

De wijnbouwer koos voor druiven die goed gedijen in deze streek, zoals pinot noir, pinot gris, chardonnay en auxerrois. Dankzij de ondergrond van zand, leem, ijzerzandsteen en een tikkeltje silex en de nabijheid van de Noordzee op nog geen 35 kilometer creëert Bacquaert daarmee witte en roséwijnen met fijne zuren.

Advertentie
Advertentie

Proef zeker Bacquaerts mousserende wijnen, gemaakt volgens de traditionele methode in Champagne. Hét paradepaardje is de ‘Wiscoutre’, een heerlijke blanc de blancs.

Belgische bubbels | Entre-Deux-Monts, Heuvelland

2 | Klare wijn | l’Odyssée des Arômes, Grez-Doiceau

Laurent Mélotte was de allereerste die in ons land rechtstreeks biologische en natuurlijke wijnen invoerde, en hij staat erom bekend dat hij een neus heeft voor zeldzame flessen en wijnmakers die geavanceerd werken.

Vandaag is de groothandelaar synoniem met natuurlijke wijn. Hij ontdekte de grootste wijnmakers in het genre. Het neemt niet weg dat hij ook veel weet van andere dan natuurlijke wijnen zonder sulfieten. Om te beginnen houdt Laurent van de makers van zijn favoriete wijnen. Het gaat om wijnen die misschien wel wat gebreken hebben als we moeten oordelen volgens de normen van het vak, maar bovenal zijn het wijnen die je in vervoering brengen. Het portfolio van zijn bedrijf, l’Odyssée des Arômes, bulkt van de legendarische namen, zoals Pierre Overnoy of Jean-François Ganevat in de Jura, en ook Mark Angéli in de Loire, de familie Mosse en Georges Descombes.

Klare wijn | L’Odyssée des Arômes, Grez-Doiceau

3 | Vader, zoon en de heilige gist | Heilig Hart Brouwerij, Wetteren

Hans Dusselier, verdeler van natuurlijke wijnen en sake, had een inventief idee: in 2016 kocht hij de kerk van het Oost-Vlaamse dorp Kwatrecht en installeerde er boven het altaar een indrukwekkende brouwinstallatie. In deze microbrouwerij annex bar brouwt hij samen met zijn zoon Victor uiterst eigenzinnige bieren.

Vader en zoon Dusselier brouwen in een kerk in Wetteren bier en bier-wijnhybrides met biologische ingrediënten die heel wat chefs – onder meer Willem Hiele – aantrekken.
©© Stefaan Temmerman

Dat geschiedt in de naam van de vader, de zoon en de heilige gist. De vader staat voor klassieke stijlen zoals saison, dubbel en tripel. De zoon verwijst naar experimentele brouwsels en aan de heilige gist ontspruiten bieren die in het koelschip van de kerk spontaan vergisten.

Vader en zoon Dusselier brouwen in een kerk in Wetteren bier en bier-wijnhybrides met biologische ingrediënten die heel wat chefs – onder meer Willem Hiele – aantrekken.
©© Stefaan Temmerman

Heel bijzonder zijn de originele bier-wijnhybrides, die rijpen op amforen. ‘We gebruiken alleen biologische ingrediënten, met respect voor biodiversiteit zonder additieven’, vertelt Dusselier. ‘Sommige bieren smaken elk jaar een beetje anders, omdat de most die we gebruiken anders is en ook omdat we aan de recepten blijven schaven.’

Vader, zoon en de heilige gist | Heilig Hart Brouwerij, Wetteren
Advertentie