Catharinadal | Hamont-Achel

Boter-kaas-en-eieren is een kinderspelletje dat wij ernstig nemen. Want al die koeien, schapen, geiten, kippen en – jawel – buffels op Belgische bodem brengen goud voort.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

In het hoge noorden van Limburg grazen meer dan honderd roodbonte koeien van kaasboerderij Catharinadal op twintig hectare vol klaver en sappig gras. Hun rauwe melk wordt dagelijks verwerkt tot natuurlijke zuivelproducten zoals dat eeuwen geleden al werd gedaan: zonder additieven, behalve een beetje zout.

Advertentie

Het assortiment bestaat uit meer dan 150 kaassoorten, van jonge tot oude, van zachte tot brokkelige, van subtiele tot pikante kaas. Hét pronkstuk is echter de Grevenbroecker, een blauwschimmelkaas met veel karakter, maar toch een verrassend zachte, subtiele smaak. Beter bekend als ‘Achelse blauwe’, en wereldbefaamd sinds de kleine stinkerd in 2009 door de internationale vakjury van de Caseus Awards (het WK der kazen) werd uitgeroepen tot beste kaas ter wereld. Bestel in eender welk toprestaurant een kaasbordje in plaats van het dessert, en de kans is groot dat er een plakje Grevenbroecker op je bord ligt. Prijs je dan gelukkig, want door de manuele productiemethode is het aanbod beperkt.

Catharinadal is gevestigd in een voormalig franciscanessenklooster uit de vijftiende eeuw, en een bezoek aan deze kaasmakerij (mét winkel) is dan ook een nostalgische uitstap waar je gegarandeerd met een goed gevulde koeltas van terugkeert.

Catharinadal

Catharinadal, 3930 Hamont-Achel, België
Advertentie
Advertentie

Catharinadal
| Check de website voor de winkeluren, rondleidingen en workshops.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer