Chocolade uit het vaderland | Sigoji

Dat we een land van snoepers zijn, dat is zeker. We serveren je met veel plezier tienduizend calorieën aan inspiratie, voor de volgende sugar high.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

‘Ik zou willen dat alle kinderen ter wereld lekkere chocolade konden eten’, lacht Euphrasie Mbamba. ‘Mijn chocolade!’

Advertentie

De 45-jarige chocolatier stopt haar ambities niet onder stoelen of banken, en heeft in negen jaar tijd haar merk Sigoji enorm doen floreren. Ze combineert de Belgische passie voor chocolade met haar familiale roots.

Mbamba werd geboren in Kameroen, waar haar grootvader een cacaoplantage had. Samen met de andere jongeren uit haar familie hield ze de gedroogde bonen in de gaten, zodat de wilde dieren ze niet opaten.

Toen ze tien was, verhuisde ze met haar Belgisch-Kameroense ouders naar België. Op haar achttiende keek ze gefascineerd naar een tv-programma over chocolade en kreeg ze het idee om de familieplantage naar een hoger niveau te tillen. Maar haar moeder wilde niet mee in het verhaal stappen, vertelt Mbamba. ‘Ze zei: ‘Wil jij, een zwarte vrouw, je in een wereld storten die gedomineerd wordt door witte mannen?’’

Advertentie
Advertentie
Op haar achttiende keek Euphrasie Mbamba gefascineerd naar een tv-programma over chocolade en kreeg ze het idee om de familieplantage naar een hoger niveau te tillen.
©Eva Beeusaert

Dus ging de ambitieuze vrouw eerst vertaalkunde studeren en daarna marketing en management aan het ICHEC. Daar ontmoette ze haar man, Richard Berthe, met wie ze vandaag haar chocolaterie runt. Toen ze samen voor het eerst naar Kameroen reisden, werd het plan geboren om chocolade te maken, met cacao van de familieplantage.

Zo werd in 2014 Sigoji geboren, een samentrekking van Simeo en Ugo (de namen van hun twee zonen) en goji, de beroemde bessen die werden gebruikt in een van hun eerste pralines.

Ondertussen is er een eerste atelier-winkel in Ciney en een ‘Boutique de la Fabrique’ van 1.200 vierkante meter in Rochefort. Dit jaar opende Sigoji ook een winkel in Ukkel.

Mbamba koppelt haar metier aan liefde voor haar vaderland. De twaalf mensen die op de familieplantage werken, krijgen een eerlijk loon en degelijke huisvesting. ‘Ik wil mensen hier in België de cacao van mijn land laten ontdekken en ik heb de morele plicht om de lokale bevolking een fatsoenlijk inkomen te geven.’ Zo maakt ze de heerlijke ‘pavés cinaciens’ (chocoladetabletjes uit Ciney), gemaakt met cacao van de familieplantage, gevuld met pinda’s of koffie.

Sigoji
| Rue du Commerce 123, 5590 Ciney
| Waterloosesteenweg 728, 1180 Ukkel
| Rue de la Griotte 15, 5580 Rochefort

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer