De olijfoliesommelier | Oleodelices, Luik

Deze hemelbestormers brengen ons de nieuwste producten en duurzame alternatieven en verrassen ons met ongekende smaken.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Onze gastronomie stond heel lang in het teken van boter. Vandaag heeft olijfolie die centrale rol ingenomen. Maar wat weten we eigenlijk over het product?

Advertentie

Tamara Smit zocht het uit tijdens haar reizen in Spanje en werd in 2019 olijfoliesommelier, na een opleiding in Parijs. Daar leerde ze onder meer hoe olijfolie het best tot zijn recht komt. Maar ook hoe je de fruitigheid, bitterheid of vurigheid van oliën verkregen uit de eerste koude persing kunt vastleggen.

Olijfoliesommelier is een zeldzaam beroep, maar wel een met toekomst. We weten immers te weinig over olijfolie en de diversiteit van een product dat, net als wijn, zijn eigen specialiteiten heeft qua terroir, variëteiten, persmethoden en rijping. Smit beheerst de kunst om de subtiliteiten en organoleptische eigenschappen te ontdekken van de oliën die ze importeert en aanbeveelt bij haar klanten – vooral restaurant­houders en kruideniers.

Ze adviseert verrassende combinaties en bewondert het lef waarmee sommige grote restaurants in het zuiden olijfolie combineren met, neme, een dessert. Zoals Jacques Chibois van La Bastide Saint-Antoine in Grasse, of Glenn Viel van de Oustau de Baumanières, die sinds 2020 drie Michelinsterren heeft: op zijn tafels staan twee olieflesjes, het ene met een ronde, zoete olie en het andere met een pittige olie.

Advertentie
Advertentie

Oleodelices

Quai de Rome 15, 4000 Liège, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer