Gestreken kost | De Gentsche Koekedoos, Gent

Dat we een land van snoepers zijn, dat is zeker. We serveren je met veel plezier tienduizend calorieën aan inspiratie, voor de volgende sugar high.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Ooit al je ontbijtkoek onder het strijkijzer gelegd? Hier volgt de handleiding: mastellen zijn donutachtige gebakjes, gemaakt van bloem, melk, boter, suiker en kaneel. Vroeger waren ze zowat overal in Vlaanderen verkrijgbaar, tegenwoordig is dat nog slechts in enkele Oost-Vlaamse bakkerijen het geval.

Advertentie

In Gent zijn Patrick Dutilleul en zijn vrouw Claudine Leupe niet alleen uitstekende ambachtelijke bakkers, maar ook de king en de queen van de échte, versgebakken mastellen, alleen verkrijgbaar op vrijdag en zaterdag.

De typische Gentse bereiding schrijft voor dat mastellen moeten worden gestreken: je snijdt een mastel door, belegt die aan beide kanten met boter en bruine suiker en strijkt ze vervolgens tussen twee vellen aluminiumfolie. Met een strijkijzer, jawel – al klaart een croque-monsieurmachine de klus evengoed. Het resultaat is een heerlijke platte koek met gekaramelliseerde suiker.

De Gentsche Koekedoos

Goudstraat 31, 9000 Gent, België
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer