Glacier Zizi | Glacier Zizi, Brussel

Hun liefde voor de stiel zit in het DNA, de geheime receptuur wordt van generatie op generatie doorgegeven. Deze zaken zijn stukjes erfgoed om te koesteren.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Toen Italianen na de Tweede Wereldoorlog naar België migreerden, brachten ze hun gastronomische specialiteiten mee: pasta, pizza, maar ook gelato. Izzi Gabrielle kwam uit Molise, een provincie tussen Napels en Rome, en werkte overdag als timmerman. ‘s Avonds begon hij in de straten van Brussel de ijsjes te verkopen die zijn vrouw overdag thuis maakte. De kinderen begrepen niet zo goed toen hij zijn naam riep om zijn komst in de straat aan te kondigen, en noemden hem ‘Zizi’: een naam die hij dan maar gebruikte toen hij in 1948 zijn winkel opende.

Advertentie

Intussen heeft het oudste ijssalon van Brussel de infrastructuur gemoderniseerd, maar de ijsjes en sorbets worden nog altijd met de hand gemaakt, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Alles gebeurt in het atelier achterin. Een toonbank geeft uit op de straat met de klassieke smaken, maar ook seizoensgebonden nieuwigheden zoals aardbei-basilicum of frambozenpassie.

Binnen kun je kiezen uit een vijftigtal coupes, van klassiekers tot nieuwe creaties. De ‘coupe maison’, drie bolletjes met onder meer de croccantino met koffiesaus en crème fraîche, is een aanrader. Net zoals de ijstaarten.

Glacier Zizi
| Onderlinge Bijstandstraat 57A, 1180 Ukkel
| Passage Wellington, Brusselsesteenweg 165/51, 1410 Waterloo

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer