Godendrank | Opius

Deze hemelbestormers brengen ons de nieuwste producten en duurzame alternatieven en verrassen ons met ongekende smaken.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Plakkerig zoet of saai: alcoholvrije alternatieven zijn tegenwoordig legio, maar goede? Dat is andere koek. Leander Beuckels en Lucas Lambrechts, twee cocktailfanaten, bundelden hun krachten met die van een professor scheikunde aan de UGent en creëerden Opius, een samentrekking van de Latijnse woorden Opus (meesterwerk) en Pius (goddelijk kind ofwel engel, het symbool van de alchemie). Dat mag weliswaar hoogdravend klinken, hun drie non-alcoholische spirits kunnen dan ook met gemak naast hun geestverruimend broertje staan.

Advertentie
Advertentie
De albedo op basis van specerijen en anijs hoeft niet in de Provençaalse schaduw te staan van pastis.
©rv

Anders dan bij de meeste spirits gebruikt Opius geen distillatie, maar hanteert het aloude technieken uit de alchemie die de smaak uit verschillende kruiden en botanicals extraheren. De donkere nigredo – onze favoriet – met toetsen van toffee en koffie vormt een mooi alternatief voor rum, de albedo op basis van specerijen en anijs hoeft niet in de Provençaalse schaduw te staan van pastis en de amaro heeft zelfs geen verdere uitleg nodig.

Hij is zo lekker en komt in zo’n mooie fles dat de drank ook al in de barkast van menig sterrenrestaurant beland is, zoals driesterrenzaken Boury en Zilte, tweesterrenzaken De Jonkman en Castor en eensterrenzaken Dim Dining, Rebelle en Bernard & Benoit Dewitte.

Advertentie
Advertentie

Opius
| Te koop | Online

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer