Het Hinkelspel

Boter-kaas-en-eieren is een kinderspelletje dat wij ernstig nemen. Want al die koeien, schapen, geiten, kippen en – jawel – buffels op Belgische bodem brengen goud voort.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Drie vrienden richtten begin jaren 80 deze coöperatieve vennootschap op om hun bijzondere kazen te verkopen. De naam verwees naar de roman ‘Rayuela: een hinkelspel’ van Julio Cortázar en was een hint naar het ietwat anarchistische karakter van het bedrijf. Ze waren een van de pioniers die met biologische, niet-gepasteuriseerde melk werkten en alle bewaarmiddelen en kleurstoffen weerden.

Advertentie

Nog steeds maakt Het Hinkelspel heerlijke kazen met veel karakter, van uitsluitend rauwe koeien- of geitenmelk. Proef zeker hun varianten met brandnetel, fenegriek, komijn of look. Of onze favoriet: de pittige blauwschimmelkaas Bio Bleu Fumé, gecreëerd op vraag van Kaasaffineurs Van Tricht.

De kaasmakerij begon aanvankelijk in het Gentse Begijnhof, vandaag is ze gevestigd, mét een winkel erbij, in Sleidinge. Je vindt Het Hinkelspel ook in de Lousbergmarkt in Gent, een gezellige plek met tal van gelijkgezinde bio­logische, lokale, ambachtelijke voedingsproducenten.

Het Hinkelspel
| Ferdinand Lousbergskaai 33, 9000 Gent
| Weststraat 134a, 9940 Sleidinge
| De kazen zijn verkrijgbaar in heel België, in delicatessenzaken en natuurvoedingswinkels (o.a. bij Cru) maar ook online, o.a. via marma.be.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer