Jacques le Fromager | Vorst

Boter-kaas-en-eieren is een kinderspelletje dat wij ernstig nemen. Want al die koeien, schapen, geiten, kippen en – jawel – buffels op Belgische bodem brengen goud voort.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Jacques Defrenne tref je op enkele Brusselse markten en verkoopt alleen boerenkazen van rauwe melk van kleinschalige producenten die hij zelf laat rijpen. Hij begon in 2008 met een kraam op het Flageyplein. Vijftien jaar later verkoopt hij meer dan tweehonderd kazen, waaronder veel ‘B.O.B.’-kazen en wedstrijdwinnaars. Sommige worden gerijpt in een gebouw in Vorst, zoals de gruyère van de dorpse kaasmakerij Les Reussilles en de comté van de Union des Fruitières Bio Comtoise, die hij verkoopt na een rijping van 24, 36 en zelfs 50 maanden.

Advertentie

Ook de ongelooflijke yoghurt van boerderij Keirse in Amberloup is een vermelding waard, net zoals de verse schapenkazen van de Bergerie de Lisbelle. Mis in het seizoen de munster niet, die gemaakt wordt met de rauwe melk van boerderij Louis Frédéric in Saint-Étienne-lès-Remiremont, of de fantastische shropshire, een blauw-oranje koeienkaas uit de West Midlands in Engeland.

Enkele kazen gaan ook de Italiaanse toer op, met verse ricotta van Filippo Palazzolo, charcuterie uit Umbrië en romige ‘bufala’ van de zuivelfabriek Domenico Romagnolo in Salerno. Voorts: biodynamische wijnen, biologisch brood van Benoît Segonds, scharrelkippen van boerderij Verscheure in Pipaix en eieren van boerderij Glabais.

Jacques le Fromager

Bondgenotenstraat 323, 1190 Bruxelles, België
Advertentie
Advertentie

Jacques le Fromager
| Bekijk de lijst van Brusselse markten op de website jacqueslefromager.be.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer