Kazen Schockaert | Mechelen

Boter-kaas-en-eieren is een kinderspelletje dat wij ernstig nemen. Want al die koeien, schapen, geiten, kippen en – jawel – buffels op Belgische bodem brengen goud voort.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Exact honderd jaar nadat stamvader Louis zijn groothandel verhuisd had naar de IJzerenleen verkoopt de familie Schockaert nog altijd kaas in die roemruchte winkel in het centrum van Mechelen. Zussen Ann en Sophie Schockaert, de vierde generatie, verkopen er bijna alleen ambachtelijke kaas van kleine producenten.

Advertentie

Ze hebben een voorliefde voor rauwmelkse kaas, zoals de Engelse blauwe kaas stichelton: de micro-organismen in rauwe melk leveren complexere smaken op dan kaas op basis van gepasteuriseerde melk.

De zussen proberen hun kaas rechtstreeks in te kopen en affineren een deel ervan in de gewelfde kelders van de voormalige congregatiekapel naast de Sint-Romboutskathedraal.

De winkel zelf heeft een meterslang aanbod in de koeltoog liggen, van romige bouygette-geitenkaas over comté van verschillende leeftijden (van twaalf maanden tot twee jaar) tot blokken stilton en de betere charcuterie.

Advertentie
Advertentie

Kazen Schockaert

IJzerenleen 28, 2800 Mechelen, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer