Khobz | Elsene

Al eeuwen is brood de oerbasis van ons voedsel. We hadden honderden topbakkers kunnen noemen, maar dit zijn de plekken waar wij dit weekend gaan aanschuiven.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Zied Mokaddem was vroeger actief in de film­industrie, maar zijn broodpassie kreeg uiteindelijk toch de overhand. De bijzondere manier waarop hij zijn bakkerij inrichtte, weerspiegelt zijn wereld: eenvoudig, kraaknet en warm, met de geur van versgebakken brood die je verwelkomt.

Advertentie
Advertentie

Je ziet er maar weinig producten, maar al het essentiële is aanwezig. Deze bakker tovert met natuurlijke gisten die hij kweekt uit wilde fermenten die hij in de natuur vindt – op bloemen, bladeren of groentetoppen. Met die fermenten verrijkt hij het aroma van zijn zuurdesems.

Die zeer persoonlijke zuurdesems mengt Mokaddem met het meel van oude tarwes. De rest is eenvoudig: water, knedende handen en de magie die als vanzelf gebeurt. Een van zijn meest uitzonderlijke broden is het ‘Pain K’, een signatuurbrood met dichte, romige kruim.

Advertentie
Advertentie

Mokaddem onderscheidt zich ook van andere bakkers met zijn openheid voor verder gelegen horizonten – ‘Khobz’ is Arabisch voor ‘brood’: het Oosten, Polen en gebak dat wordt geassocieerd met de diaspora. Zo ligt iedere dag de trendy ‘babka’ op zijn toonbank, een delicate, maar heerlijke, gevlochten brioche.

Khobz

Washingtonstraat 204, 1050 Brussel, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer