Lissabon aan de Zenne | Forcado, Sint-Gillis

Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.

Forcado Pastelaria bouwde een hele reputatie op de persoonlijkheid van oprichter Joaquim Braz de Oliveira en zijn ‘pastéis de nata’, traditionele gebakjes uit Lissabon. Het land van herkomst van deze ex-politiek vluchteling, Portugal, heeft een lange traditie in gebak die vooral voortvloeide uit de Arabische aanwezigheid in het land tijdens de middeleeuwen.

De bekendste van al die zoetigheden is de ‘pastel de nata’, een gebakje met crème dat wordt geassocieerd met de Antiga Confeitaria van Belém, die beroemde banketbakkerij naast het hiëronymietenklooster van Lissabon. Dat taartje inspireerde hele generaties banketbakkers in Lissabon. Zoals Braz de Oliveira, die heel lang werkte aan zijn recept dat hij nu geheimhoudt. ‘Ik wilde een crème die niet te zoet was, maar wel met textuur.’

Advertentie
Advertentie
©rv

Zijn zoon, die de fakkel ondertussen overnam, moderniseerde het imago van het huis door creaties toe te voegen, maar raakte niet aan de klassiekers van zijn vader. Forcado biedt de keuze tussen de traditionele pastéis en een versie met chocolade, citroen of speculaas.

Voorts vind je hier ook alle klassieke Portugese gebakjes, bereid op de traditionele manier, maar telkens met een persoonlijke toets. Forcado verkoopt ook Portugese delicatessen en brandt een uitstekende koffie onder zijn eigen naam.

Advertentie
Advertentie

www.forcado.be

Forcado Pastelaria

Charleroise Steenweg 196, 1060 Sint-Gillis, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer