Nieuw leven | Culinaire Slagerij De Jaeger, Aalst

Minder, maar beter. Dat is tegenwoordig voor zowel carnivoren als pescotariërs het motto. Als het over vlees, vis en zeevruchten gaat, is alleen het allerbeste goed genoeg.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Dat veel kleine handelszaken worden opgevreten door grote ketens en supermarkten, dat verhaal is bekend. Maar er zijn ook ondernemers die net tegen die stroom ingaan. Zoals Thomas Dejaeger en Esther Roelant, een jong koppel dat in 2020 in Aalst het oog liet vallen op een oude buurtslagerij die vier jaar had leeggestaan. Met veel passie, goesting en metier maakten ze er opnieuw een goed draaiende zaak van.

Advertentie
Advertentie

‘We vielen voor de charme van dit kleine pand en hebben bijna alles behouden zoals het was: de koeltoog, het hakblok, zelfs de haken waar Thomas zijn droge worst aan hangt, zijn authentiek’, vertelt Roelant.

De eerste jaren deed Dejaeger alles alleen, terwijl Roelant haar studies communicatie­wetenschappen afrondde. ‘Maar natuurlijk voelde ik me toch dag en nacht betrokken bij de zaak. We hebben voorzichtig de stap gezet om de slagerij samen te runnen, en na een jaartje zouden we evalueren. Dat was dit jaar in september, en we zijn nog altijd héél gelukkig als koppel én als ondernemers.’

Advertentie
Advertentie
‘Meestal gaat om 3 of 4 uur de wekker, om alle dagverse bereidingen klaar te krijgen.’
Esther Roelant

Ook een voordeel, zegt Roelant: nu lopen hun ritmes tenminste gelijk. ‘Meestal gaat om 3 of 4 uur de wekker, om alle dagverse bereidingen klaar te krijgen’, zegt Roelant. ‘Alles wat je bij ons in de toog ziet, is ter plekke bereid. We merken meer en meer dat het publiek dat apprecieert. Velen kopen minder vlees, maar ze komen net naar ons voor een stukje vlees uit betrouwbare, kwaliteitsvolle, Belgische teelt.’

Klanten komen vooral naar De Jaeger voor de artisanale creaties die ze niet in de supermarkt vinden. ‘Het traag gegaard buikspek is vooral in de zomer een bestseller’, zegt Roelant. ‘Heel populair in de regio is nog altijd de huisbereide zwarte en witte pens of bloedworst.’

En ook – nog iets wat je zelden in de supermarkt vindt: ‘Klanten komen hier voor een leuke babbel’, zegt Roelant. Komt dat diploma communicatie ook nog van pas.

www.slagerijdejaeger.be

Culinaire Slagerij De Jaeger, Langestraat, Aalst, België

Langestraat 9, 9300 Aalst, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer