Deze hemel­bestormers brengen ons de nieuwste producten en duurzame alternatieven en verrassen ons met ongekende smaken.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Een ‘homage aan fromage’, zo noemt ze het zelf, en daarmee is meteen duidelijk dat er achter Omage een vrouw schuilt met artistieke flair. Neri De Meester studeerde aan het KASK in Gent, heeft een eigen lingeriemerk Under Thy Skin, maar stortte zich daarnaast op een nog even grote passie: gezond eten.

Advertentie

In enkele jaren tijd ontwikkelde ze een indrukwekkend assortiment met plantaardige alternatieven voor kaas, op basis van noten en zaden. Geproefd en goedgekeurd: dit zijn echte ‘gerijpte’ kaasjes, die het resultaat zijn van klassieke technieken die al eeuwenlang in het kaasmaken worden gebruikt. Door de natuurlijke fermentatie en het rijpingsproces zijn er bovendien geen bewaarmiddelen nodig. ‘Ik vond het zo vreemd dat typische vlees- of zuivelvervangers vaak een lange lijst van kunstmatige ingrediënten bevatten’, zegt De Meester. ‘In veel andere alternatieven voor kaas zitten niet eens volwaardige proteïnen, terwijl Omage door de noten een goede bron is van eiwitten en onverzadigde vetzuren. Ik geloof in een korte ingrediëntenlijst: noten, water, startculturen, zeezout, kruiden.’

Dit zijn echte ‘gerijpte’ kaasjes, die het resultaat zijn van klassieke technieken die al eeuwenlang in het kaasmaken worden gebruikt.
©rv

En nee, het woordje ‘vegan’ valt niet. ‘Ik heb het liever over plantbased, met de nadruk op gezonde, pure, geva­rieerde voeding. Ik eet zelf niet strikt vegan, en geniet soms van een stukje ‘gewone’ kaas. Meer plantaardig eten is de toekomst, maar dat zullen we niet bereiken door mensen te dwingen om te kiezen of door iets te verbieden. Een kaasplankje met drie traditionele kazen en twee varianten van Omage, dat kan toch ook perfect?’

Met een kleine vooruitblik naar de eindejaarsperiode moeten de Omage-kaaskroketjes, die binnenkort in de diepvriesafdeling van Bio-Planet verkrijgbaar zijn, dé topper worden. De basis: ‘first snow’, een plantaardige camembert op basis van gefermenteerde cashewnoten.

Advertentie
Advertentie

Omage
| Een lijst met verkooppunten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië vind je op de website.
| Er is een webshop met verzending in België en Frankrijk.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer