Pasta met passie | Pastology, Eede, Nederland

Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

‘Al dente is not an opinion’, schaterlacht Bruna Bonaca luid. Samen met haar man Emanuele Mazzaropi runt ze sinds de eerste lockdown het pastabedrijfje Pastology. De twee Italianen leerden elkaar kennen tussen de kookpotten bij het – toen nog – tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. Hoewel het eerst water en vuur was tussen de twee – zij vond hem maar een ‘arrogant mannetje met het haar netjes in de plooi’, hij ergerde zich aan ‘haar grote mond’ – is er nu alleen nog vuur en passie, zowel in de keuken als in hun gezin van vier.

Advertentie
Advertentie
‘We willen tonen dat pasta zoveel meer is dan penne en spaghetti.’
Bruna Bonaca

Bijna rug-aan-rug in een piepkleine keuken in Zeeland maken ze verse pasta voor particulieren én voor tal van toprestaurants, zoals Misera* en Le Pristine* in Antwerpen en La Botte in Genk. ‘Veel mensen vinden het gek dat een restaurant zijn pasta niet zelf maakt, maar ze beseffen niet hoeveel werk erbij komt kijken’, aldus Bonaca. ‘Bovendien heb je idealiter twee aparte ruimtes nodig. Pasta is gevoelig voor temperatuur. De hete stoom die je in de keuken treft, is nefast voor de kwaliteit van het deeg. Wij vormen met Pastology een externe mise-en-placekeuken, extra handen voor een restaurant als het ware.’

©Jens Mollenvanger
Advertentie
Advertentie

Niet alleen hun vakkennis en doorgedreven volharding die ze opdeden als professionele chefs, dan wel hun rasecht Italiaans eergevoel maakt van Pastology zo’n bijzonder bedrijfje. ‘Wist je dat er meer dan honderd pastavormen zijn? Commercieel zou het veel interessanter zijn om alleen de bekendste soorten aan te bieden, maar wij willen net tonen dat pasta zoveel meer is dan penne en spaghetti.’

Naast verse pasta kun je online ook volwaardige pastagerechten bestellen: ‘Omdat we chefs zijn, denken we altijd eerst in smaak. Maken we ravioli, dan maken we dat je de vulling ook daadwerkelijk proeft én dat die mooi uitgebalanceerd is met de saus’, vertelt Bonaca.

‘Daarbij doen we alles met de hand. Dat gaat vaak zelfs sneller dan met een machine. Op het vlak van keukentechnieken botsen we nooit met elkaar!’

Je kunt de verse pasta en pastagerechten online bestellen, voor pick-up of verzending in heel België: www.pastology.nl

Pastology

Nieuweweg 2, 4529 PW Eede, Nederland
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer