Peper, pasta & pastéis | In deze winkels koop je de wereldkeuken

Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

1 | Pasta met passie | Pastology, Eede, Nederland

Advertentie
Bruna Bonaca & Emanuele Mazzaropi .
©Jens Mollenvanger
Advertentie

Bijna rug-aan-rug in een piepkleine keuken in Zeeland maken ze verse pasta voor particulieren én voor tal van toprestaurants, zoals Misera* en Le Pristine* in Antwerpen en La Botte in Genk. ‘Veel mensen vinden het gek dat een restaurant zijn pasta niet zelf maakt, maar ze beseffen niet hoeveel werk erbij komt kijken’, aldus Bonaca.

Pasta met passie | Pastology, Eede, Nederland

2 | Lissabon aan de zenne | Forcado, Sint-Gillis

Pastel de nata’, een gebakje met crème
©rv
Advertentie
Advertentie

De bekendste van al die zoetigheden is de ‘pastel de nata’, een gebakje met crème dat wordt geassocieerd met de Antiga Confeitaria van Belém, die beroemde banketbakkerij naast het hiëronymietenklooster van Lissabon.

Forcado in Sint Gillis biedt de keuze tussen de traditionele pastéis en een versie met chocolade, citroen of speculaas. Voorts vind je hier ook alle klassieke Portugese gebakjes, bereid op de traditionele manier,

Lissabon aan de Zenne | Forcado, Sint-Gillis

Peperparadijs | Misao, La maison des poivres & bar à épices, Brussel

©© Stefaan Temmerman

Vasselin werkt samen met de lokale stamhoofden over de prijs van de peper, waarvoor ze meer betaalt dan op de lokale markt. Ze biedt zelfs onderwijs aan aan de kinderen van de gezinnen die meedoen.

Peperparadijs | MISAO, La Maison des poivres & bar à épices, Brussel
Advertentie