Peperparadijs | MISAO, La Maison des poivres & bar à épices, Brussel

Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.

Welkom in de Ali Baba-grot van Sandrine Vasselin, waar je kunt proeven van een kruidige koffie (geïnspireerd op de Senegalese touba-koffie) of een infusie van wilde zwarte peperbessen uit Kivu. Een peper die deze Frans-Congolese kruidenliefhebster ontdekte in… Brussel. Tijdens een familiediner in 2014 werd haar reukorgaan namelijk geprikkeld door een overheerlijke en onbekende geur die uit de keuken van haar tante kwam: de geur bleek die van een bes die haar tante had meegebracht uit Zuid-Kivu. Vasselin ging op onderzoek uit en kwam erachter dat het om een Afrikaanse cubebpeper ging, een variëteit waar eigenlijk niemand iets van afwist.

De jonge vrouw werd al snel verliefd op deze aromatische zwarte peper met een pikante nasmaak, een ‘dubbel Kiss Cool-effect’, zoals ze het zelf noemt.

Advertentie
Advertentie
©© Stefaan Temmerman

Haar besluit stond vast: samen met een lokale ngo zet ze een toeleveringsketen op en onderhandelt ze met de lokale stamhoofden over de prijs van de peper, waarvoor ze meer betaalt dan op de lokale markt. Ze biedt zelfs onderwijs aan aan de kinderen van de gezinnen die meedoen.

In november 2021 opende Vasselin een winkel in het centrum van Brussel, waar ze haar pepers (verkrijgbaar in zwart, wit en rood) verkoopt, samen met andere specerijen, zoals zeldzame paradijskorrels (zaden van een vaste plant uit dezelfde familie als gember en kardemom), zaden van Congolese knoflookbomen. Ook vind je er oliën met peperinfusies en zelfgemaakte kruidenmengsels (za’atar, curry’s enzovoort). Ze is ook trots op haar vele samenwerkingen, zoals met brouwerij Cantillon, die binnenkort een tweede bier op basis van haar pepers op de markt brengt.

Advertentie
Advertentie

Misao La Maison des Poivres & Bar à épices, Oud Korenhuis, Brussel, België

Oud Korenhuis 46, 1000 Brussel, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer