Special import | Manuela Rotilio

Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Het geheim van een goede pastasaus zit in de keuze van de tomaat. Italianen geven de voorkeur aan de langwerpige san marzano-tomaat omdat die een dunne schil heeft en weinig vocht of pitten bevat, waardoor je een stevige textuur krijgt. Maar waar vind je kraakverse, zongerijpte san marzano-tomaten in België?

Advertentie
Advertentie

In Genk dus. Daar moet je absoluut kennismaken met de ravissante Manuela Rotilio. Wijlen haar vader had een handel in groenten en fruit. Om hem te eren, zette Manuela het werk voort. Tijdens de zomermaanden laat ze rechtstreeks vanuit Italië wekelijks een vrachtwagen overkomen met paletten vol san marzano-tomaten, die níét in een serre zijn gekweekt, maar ten volle van de Italiaanse zon hebben geproefd. Wie zich tijdig inschrijft voor een levering, kan de tomaten tijdens het weekend ophalen bij Rotilio.

De meeste klanten kopen minstens twee of drie kratten, en verwerken die daarna zelf tot tomatensaus of passata. Rotilio geeft hiervoor altijd een recept mee. Wie de moeite doet om de tomaten op die manier te verwerken en daarna de potten te steriliseren, beschikt nadien over een jaarvoorraad heerlijke tomatensaus.

Advertentie
Advertentie

Behalve verse tomaten, kun je bij Rotilio ook wijndruiven krijgen, zoals nero d’avola uit Sicilië en chardonnay uit Puglia.

Bovendien is er altijd basilicum, knoflook en olijfolie te koop. Het klantenbestand van Manuela Rotilio bestond lange tijd uitsluitend uit Limburgse Italianen, maar vandaag kennen hobbykoks uit heel België en zelfs Nederland en Duitsland de weg naar Genk.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer