Sterrenkruiden | Ingrédients du monde, Bergen

Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Wat hebben Viki Geunes van Zilte*** in Antwerpen, Pascal Devalkeneer van Chalet de la Forêt** in Brussel en Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps** in Eghezée met elkaar gemeen? Die chef-koks werken allen samen met Rudy Smolarek, die in 1991 Ingrédients du Monde oprichtte, een onderneming die gespecialiseerd is in kruiden, gedroogd fruit, oliën, azijnen en andere smaakmakers.

Advertentie

Voor Smolarek, afkomstig uit Bergen, begon het allemaal toen hij tijdens zijn vakanties op zoek ging naar kruiden. Tegenwoordig doet hij een beroep op lokale leveranciers, die zeldzame producten voor hem vinden.

Smolarek was de eerste die heel wat exotische producten hier op de markt bracht: de natuurlijk gerookte uda-peper uit Nigeria (een peper die groeit in de moerassen), de ‘lemon myrtle’ uit Tasmanië (een Australische mirte met een citroenachtige smaak), bruine sanchopeper uit Taiwan (een van de 200 soorten zanthoxylum over de hele wereld, zoals szechuanpeper of timutpeper) en ‘apple surette’ (een soort balsamico uit Canada).

©rv
Advertentie
Advertentie

Doorheen de jaren is Smolarek ook steeds nauwer gaan samenwerken met zijn producenten. In Nieuw-Caledonië probeert hij samen met Julien Pascal de productie van een uitzonderlijke vanille, de pompona, met toetsen van banaan, nieuw leven in te blazen.

Maar de kruidenier heeft nog een andere troef: hij creëert originele kruidenmengsels. Zoals het ‘forêt atlantique’, gemaakt met nori (zeewier) en zwartmoeskervel (een wilde plant die in zoutmoerassen voorkomt) van Île de Ré, eekhoorntjesbrood in poedervorm en ‘pu-erh’-thee uit Yunnan. Een creatie te gebruiken op gevogelte of witte vis, en die je als particulier op zijn website kunt bestellen.

Ingrédients du Monde, Avenue Reine Astrid, Bergen, België

Av. Reine Astrid 45, 7000 Mons, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer