Toverkruid | Sanguisorba, Ranst

Waarom avocado’s laten overvliegen als je ziet wat er allemaal voor moois uit de grond schiet in eigen land? Van asperges tot walnoten en het sappigste fruit uit de kustpolder.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Sanguisorba betekent ‘bloedstelpend’ en verwijst naar de medicinale planten die Bart Belmans’ moeder vroeger kweekte. Hijzelf gooit het sinds 2004 over de gastronomische boeg, en met succes. Hier vind je een proeftuin van 7000 m² met honderden bijzondere eetbare plantensoorten en kruiden.

Advertentie
Advertentie

Proefde je al mosterdsla, oerschorseneren, koewortel, varenbladlavendel of Italiaanse bijvoet? Enkele maanden per jaar zijn hier ook eetbare planten in pot verkrijgbaar om zelf thuis te planten.

Van mei tot november verkoopt Belmans de verse kruiden, eetbare bloemen en groenten vooral aan restaurants. Particulieren kunnen hun waar bestellen en ter plekke afhalen, en dat levert gegarandeerd een intrigerend gesprek op. Eén of twee keer per maand wordt een chef uitgenodigd – zoals Nils Proost van restaurant Neon in Lier of Evelien Swiers van Jacqueline in Boechout – om hier een botanisch diner te bereiden met producten uit de kwekerij.

Advertentie
Advertentie

Er is telkens plaats voor dertig gasten, en altijd is het volzet zonder dat er reclame voor wordt gemaakt. Belmans’ jongste zoon Elias kookt ook al mee – hij maakte trouwens naam met de vindingrijke cocktails die hij als barman van restaurant Mesa creëerde voor het dancefestival Tomorrowland.

www.sanguisorba.be
Je vindt de pakketten van Sanguisorba ook in de Cru-versmarkten.

Sanguisorba, Broechemlei, Ranst, België

Broechemlei 95, 2520 Ranst, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer