Uit de grot | Patisserie Smets, Kanne

Dat we een land van snoepers zijn, dat is zeker. We serveren je met veel plezier tienduizend calorieën aan inspiratie, voor de volgende sugar high.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Op de Europese erkenning als streekproduct is het nog even wachten (de procedure loopt, voor een ‘beschermde geografische aanduiding’, net zoals de Geraardsbergse mattentaart of de Poperingse hopscheuten), maar voor ons is de Limburgse vlaai sowieso cultureel en culinair erfgoed.

Advertentie
Advertentie

Kenners vinden al langer de weg naar het Zuid-Limburgse dorpje Kanne, waar de familie Smets al drie generaties lang – ze begonnen ermee net na de Tweede Wereldoorlog – vlaai maakt volgens een goed bewaard recept. Uniek is de rijstvlaai: de vulling wordt gemaakt van verse koeienmelk en vervolgens enkele dagen ‘gerijpt’ in de nabijgelegen mergelgrotten van Kanne, vijftig meter onder de grond.

Dankzij het microklimaat met een constante temperatuur van 10 °C en een hoge luchtvochtigheid van 98 procent krijgt de rijstvulling een verrukkelijke intensiteit.
©rv

Dat originele idee ontstond toen de vader van de huidige bakker plaats te kort had in de koeling en dan maar gebruik ging maken van de koelte in de mergelgrotten. Toen bleek wat een positief effect dat had op de smaak, is de familie er nooit meer mee gestopt. Dankzij het microklimaat met een constante temperatuur van 10 °C en een hoge luchtvochtigheid van 98 procent krijgt de rijstvulling een verrukkelijke intensiteit.

Advertentie
Advertentie

Patisserie Smets

Boys 3, 3770 Riemst, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer