Walnotenwalhalla | nOK, Grand-Leez

Waarom avocado’s laten overvliegen als je ziet wat er allemaal voor moois uit de grond schiet in eigen land? Van asperges tot walnoten en het sappigste fruit uit de kustpolder.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Aan de ene kant van de grens: Hortense de Castries, opgegroeid in het Franse Angers, waar haar grootvader in de jaren 1970 een notenboomgaard van 20 hectare plantte. Aan de andere kant, in België, is er de familie van Éric Loise, die in 2009 walnoten begon te telen in Gembloux. De twee families van walnotentelers ontmoetten elkaar in 2018, toen de eerste de tweede om advies vroeg over de overstap naar biologische landbouw.

Advertentie

Hun liefde voor noten bracht hen samen en begin 2021 besloten De Castries en Loise hun krachten te bundelen en hun eigen merk te creëren: nOk. Het assortiment walnoten bestaat uit zoete (met chocolade) en hartige (met onder meer tamari of rozemarijn), en vorig jaar kwam daar ook een walnootolie bij.

De Castries heeft een missie: ‘Walnoten moeten meer plaats krijgen op ons bord’. Om dat te verwezenlijken, werkt ze samen met chef-koks zoals Grégoire Gillard van Barge* en bakkerij Khobz in Elsene (zie blz. 11).

Vorige maand bracht ze ook een boek uit over haar passie: ‘La noix. 101 recettes - 4 saisons’, een receptenboek waarin ze luid en duidelijk verkondigt dat je noten het hele jaar door kunt eten, en niet alleen in een salade of granola.

Advertentie
Advertentie

www.noklanoixbio.com
Er is een webshop met verzending in heel België. Andere verkooppunten, zoals Rob The Gourmets’ Market, vind je op de site.

nOK

Rue du Pont des Pages 177, 5031 Gembloux, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer