Wild van groenten | Le Monde des Mille Couleurs, Ieper

Waarom avocado’s laten overvliegen als je ziet wat er allemaal voor moois uit de grond schiet in eigen land? Van asperges tot walnoten en het sappigste fruit uit de kustpolder.

Wilde broccoli die nog smaakt zoals vroeger. Eetbare viooltjes. Haverwortel. Maar ook rucola met kleine gaatjes van insectenbeten. Of sla waarin een slak is verdwaald: in de oogst van een bioboerderij is de natuur in al haar facetten aanwezig en zo wil wildfarmer Dries Delanote het ook.

De voormalige leraar begon ooit, als hobby, met een miniboerderij van 30 are waarop hij de levende bodem de oogst liet dicteren. Daardoor krioelen de gewassen op de intussen fors uitgebreide boerderij door elkaar – de broccoli groeit tussen pastinaak en voorjaarswortel. Maar die vrijwillige chaos levert wel superieure groenten en kruiden op.

Advertentie

Zo is het gelauwerde Brusselse restaurant Humus & Hortense* fan, net als Pakhuis in Gent.

Gelukkig kunnen ook particuliere klanten de oogst proeven: elke zaterdag, tussen 10 en 13 uur, is er een biomarkt. Daar is ook de opbrengst te koop van het voedselbos dat Delanote heeft aangeplant in Reningelst, op 3 kilometer van zijn boerderij.

Advertentie
Advertentie

Le Monde des Mille Couleurs, Zweerdstraat, Ieper, België

Zweerdstraat 6, 8900 Ieper, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer