Op 1 november is het World Vegan Day. Van plantbased kaas tot vegan cinnamon rolls: met het aanbod uit deze winkels kun je experimenteren met een vegan dieet.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
1 | Have a Roll
Tijdens zijn reizen naar hippe Europese steden raakte Dennis Van Peel verslaafd aan cinnamon rolls. Thuis moest hij vaststellen dat die hier nauwelijks te vinden zijn.
Fastforward naar amper drie jaar later: Have a Roll is… on a roll. Na Antwerpen, Gent en Brussel opent binnenkort een eerste vestiging in Amsterdam.
Het succesrecept: de vegan cinnamon rolls komen in zeven bijzondere versies, met elke maand twee nieuwe specials. De seizoenstopper: pumpkin spice.
2 | Omage
Neri De Meester ontwikkelde een assortiment aan plantaardige alternatieven voor kaas, op basis van noten en zaden.
De ‘gerijpte’ kaasjes zijn het resultaat van klassieke technieken die al eeuwenlang in het kaasmaken worden gebruikt. Er zijn bovendien geen bewaarmiddelen nodig.
‘Door de noten is Omage een goede bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren. Ik geloof in een korte ingrediëntenlijst: noten, water, startculturen, zeezout, kruiden.’
3 | Succulente
Meer en meer patissiers bewijzen dat je dierlijke producten kunt vervangen door sojamelk, kikkererwtenwater, plantaardige oliën en andere natuurlijke emulgatoren.
Zo ook Damien Bulté en Victoria von Bathory in hun bakkerij en patisserie in Anderlecht.
Hun broden, gebak en creatieve taarten, zoals speculo-cheesecake en choconuts, vallen in de smaak bij steeds meer Brusselaars.
4 | Buddy Buddy
In hun Brusselse atelier maken Matt Samra en Julien Gaucherot artisanale notenboters. Zo is de ‘Praline chocolate’ een soort haute-coutureversie van Nutella, uit 80 procent geroosterde biohazelnoten en 20 procent pure Belgische chocolade. Hemels én ook te koop bij het luxewarenhuis Harrods in Londen.
Alles gebeurt met de hand: van het roosteren van de noten tot het plakken van de labels. ‘Het is een duur product, we richten ons op een publiek dat die kwaliteit weet te waarderen. Het is arbeidsintensief en we willen uitsluitend met biologische, Europese noten werken.’
5 | Confiserie Temmerman
Deze confiserie heeft een assortiment van 140 snoepsoorten, waarvan ze het gros zelf artisanaal produceren, met plantaardige acaciagom in plaats van dierlijke gelatine.
Volgend jaar bestaat de bollenwinkel 120 jaar, en vandaag is de vijfde generatie aan de slag.
Het recept van de peperkoek met honing mag dan dateren uit 1904, innovatie is hier geen vies woord. Na Gent en Aalst komt er nog dit najaar een winkel in het Zuid-Franse Villeneuve-sur-Lot. Online in de snoeppotten graaien kan ook.