Hacienda Sac Chich, Mexico

Drie rechthoekige blokken uit 1850 en een zoetwaterzwembad.

Advertentie
©Tamara Uribe

CHECK-IN Je springt in Mérida in de auto en na een half uurtje sta je voor de Casa de Maquinas van de Hacienda Sac Chich, een geheel van drie rechthoekige blokken uit 1850. We gaan even terug in de tijd. Hier werd vroeger ‘henequen’ geteeld, een vezelachtige agaveplant waarvan textiel werd gemaakt en die ook wel ‘het groene goud’ werd genoemd. De vezels werden vanuit de nabijgelegen haven van Sisal uitgevoerd. Maar toen begin jaren 1900 de synthetische vezel werd uitgevonden, moesten deze haciënda’s de deuren sluiten of werden ze gewoon verlaten. Overal zijn nog sporen te zien van het vorige leven van de haciënda: indrukwekkend hoge plafonds, massieve balken, muren waarvan de verf afbladdert.

Advertentie

GET A ROOM De kamers dragen sprekende namen als Casa Vieja, Casa Nueva en Casa Antigua. Via de loggia kom je bij het dakterras. Wat nu het zoetwaterzwembad is, werd vroeger gebruikt als waterreservoir voor de haciënda. Vandaag is het vooral een welkome afkoeling voor de vaak brandende hitte van Yucatán.

Het zoetwaterzwembad was vroeger het waterreservoir voor de haciënda.

MODERN TIMES Zijn hedendaagse woningen helemaal jouw ding? Dan interesseert het je vast dat de Casa Sisa, die naast de Casa de Maquinas ligt, al vele prijzen heeft gewonnen. Dit guesthouse voor acht personen heeft de blik op buiten gericht, naar de vijvers met waterlelies. Het gebouw is opgetrokken uit hout, kalksteen en geschuurde pleister. Het resultaat is elegant afgewerkt volgens de oude Mayatechniek, ‘chukum’. Je kunt de twee casa’s ook samen reserveren. (NW)

CHECK-OUT Vanaf  807 euro per nacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer