Overnacht in bed met Rubens of in dit Antwerps guesthouse

Deel het bed met schilder Peter Paul Rubens. Of overnacht in Patina, het guesthouse van Lies Mertens in Antwerpen. Op deze nieuwe adressen droom je zacht.

Suite in het Rubenskasteel in Zemst

Het bed delen met Peter Paul Rubens? Dat kan voor heel even. Want in het Rubenskasteel in Zemst is er tijdelijk een suite ingericht waar je kunt overnachten, helemaal in de stijl van de zestiende-eeuwse schilder en diplomaat.

Advertentie

Hoe dat eruitziet, kunnen we samenvatten in één woord: weelderig. Stel je een atelierachtige ruimte voor met schilderijen tegen de muur, rondslingerende klassieke bustes, stillevens met fruit en overdadige gordijnen.

Advertentie

De plek is geen toeval: Rubens kocht dit kasteel in Elewijt in 1635 en gebruikte het als zomerverblijf in de laatste vijf jaar van zijn leven. Wie liever niet wil overnachten: het kasteel en het domein zijn gratis te bezoeken. En er is ook een pop-uprestaurant: Bar 1635.

Die evenementen maken deel uit van een nieuw project: Stories Unfold, waarin elke twee jaar een ander kasteeldomein centraal zal staan. Een initiatief van de overheid om de vele kastelen en tuinen in ons land uit het vergeethoekje te halen en ze nieuw leven in te blazen.

Advertentie
Advertentie

Rubenssuite

| Prijs | 150 euro per nacht
| Wanneer | Tot en met 29 oktober
| Website | storiesunfold.be/overnachten

Patina, een guesthouse en galerie van Lies Mertens in Antwerpen

Op vrijdag 15 september opent Lies Mertens Patina, een guesthouse met twee gastenkamers en een galerie in Antwerpen.
©Eefje De Coninck & Senne Van der Ven

Het gaat hard voor Lies Mertens. Wat acht jaar geleden begon als een hobbyproject naast haar job als grafisch ontwerpster is nu een succesvol handtassenmerk met drie eigen winkels. Op 24 augustus opende een tweede Brusselse winkel, op de Zavel. En vrijdag 15 september lanceert ze in Antwerpen een guesthouse met twee gastenkamers en een galerie: Patina. ‘Dit moet een plek worden waar al mijn interesses samenkomen: kunst, design, fotografie en food’, aldus de Antwerpse onderneemster.

©Eefje De Coninck & Senne Van der Ven

In haar merk trekt ze steeds duidelijker de duurzaamheidskaart. Zo ontwikkelde ze een tas in Belgisch myceliumleder. Die visie voel je ook in dit project. Mertens koos voor recupmaterialen zoals oude wastafels. En de badkamer werd betegeld met antieke exemplaren die nog in de kelder lagen. BC Materials leverde de wandafwerking: een pleister gemaakt van zand en klei afkomstig van Brusselse bouwwerven. Die doorleefde look leverde uiteindelijk ook de naam.

De zomer van handtassenontwerpster Lies Mertens

Op de openingsexpo toont Mertens objecten van de jonge designers Astrid Venlet en Iona Tettelin, het duo interieurarchitecten dat meewerkte aan het interieur van Patina.

Patina

| Prijs | Vanaf 130 euro per nacht
| Website | patina-antwerp.com / liesmertens.be

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer