Spreeuwenballet voor het slapengaan | Brighton & Somerset, VK

Van 282 Schotse bergen op één to-dolijst tot één nacht in een desolate hut met (misschien wel) Björk: Europa, weg van de platgetreden paden.

Reis naar stille landschappen in het Verenigd Koninkrijk om de ‘starling murmurations’ te zien: ontelbare spreeuwen die samenkomen en in de lucht waanzinnige, kinetische schouwspelen opvoeren.

De sturnus is een spreeuwensoort – in het Engels starling – en betekent ‘kleine ster’. De vogels vormen in november (soms al in september) grote zwermen, oftewel murmuraties, die synchroon door de lucht bewegen, vaak als fluctuerende, dansende wolken, voordat ze hun slaapplaats zoeken voor de nacht. Het doet denken aan levende, mobiele kunstwerken, geschetst door de natuur. Soms kan hun aantal bij schemering oplopen tot honderdduizenden.

Advertentie

De beste plekken om ze te zien, vind je in het Verenigd Koninkrijk, vaak boven pieren, zoals de West Pier in Brighton, aan de zuidkust van Engeland. Een andere aanrader om de ondergaande zon zwart te zien kleuren, is het Westhay Moor National Nature Reserve in Somerset, in het zuidwesten.

Advertentie