4 alternatieven voor traditionele Provence-rosé

Rosé is zowat synoniem met de Provence in Frankrijk. Maar ook andere wijnlanden produceren hoogstaande en interessante roséwijnen. Sabato selecteert er 4, van Italië tot Chili en Noord-Macedonië.

1. Vistamar Reserva Pinot Noir Rosé 2022, Chili

Vistamar Reserva Pinot Noir Rosé
©Vinoscoop
Advertentie

Deze wijn komt uit de Casablanca-vallei in Chili, ten westen van de hoofdstad Santiago. Samen met de kleinere regio San Antonio is Casablanca een van de twee cool climate-wijnregio's van Chili. De Humboldtstroom in de Stille Oceaan koelt de vallei af, waardoor het mogelijk is om hier druivensoorten te planten die het best gedijen in een koel klimaat, zoals pinot noir. Deze Vistamar Reserva is een monocépage, voor 100 procent gemaakt van pinot-noirdruiven. Vinoscoop in Gent, dat deze wijn importeert, is gespecialiseerd in nieuwewereldwijnen uit Chili en Argentinië.

Advertentie

De wijn heeft een zalmroze kleur in het glas, typisch voor een rosé. In de neus krijg je fris rood fruit, voornamelijk aardbei en framboos. Aroma's die je ook proeft in de mond, samen met een licht kruidige, maar frisse afdronk. Een perfecte aperitiefrosé, die ook bij een stevige salade een mooie aanvulling vormt, net als bij Aziatische gerechten.

6 soorten wijn om altijd in huis te hebben

2. Vinudilice 2022, Italië

Vinudilice
©Decanto
Advertentie

De geboorteplaats van deze Vinudilice is een wijngaard van amper 0,35 hectare op de westflank van de Etna-vulkaan op Sicilië. Die is zo afgelegen dat mechanische wijnbouwmethodes er onmogelijk zijn. Wijnmaker Salvo Foti produceert er deze wijn met behulp van een spade, een ezel voor transport en een kudde schapen voor bemesting. De wijngaard zelf is meer dan 200 jaar oud en ligt 1.300 meter boven zeeniveau. Er staan verschillende lokale en haast uitgestorven druivensoorten aangeplant die samen worden geoogst en gevinifieerd, een zogenoemde 'field blend'. Door de lage opbrengst per hectare is dit een erg zeldzame wijn waar Decanto in Asse, dat onder andere wijnen levert aan The Jane in Antwerpen, de hand op heeft kunnen leggen.

Deze Vinudilice is een natuurwijn en in het glas ruik en proef je meteen dat dit een bijzondere rosé is. In de neus krijg je aroma's van venkelloof en rode appel. De eerste slok smaakt verrassend fris in de mond, frisser dan de intense neus doet vermoeden. Er is geen sprake van een 'vettig' mondgevoel, deze wijn smaakt puur en zuiver, met toetsen van rode bes. Deze rosé vraagt amper om gekoeld te worden, zo komen de aroma's en smaken veel beter tot hun recht. Dit is een fles die je perfect kunt combineren met gastronomische maaltijden op basis van wit vlees en zeevruchten.

Advertentie
Advertentie
De mooiste wijndomeinen om te bezoeken in België | Deel 1: West-Vlaanderen en Antwerpen

3. Tikves Alexandria Cuvee Rosé 2022, Noord-Macedonië

Tikves Alexandria Cuvee Rosé
©Vinoscoop

De wijnbouwtraditie in Noord-Macedonië (ten noorden van de Griekse regio Macedonië) gaat terug tot in de 13de eeuw voor Christus. Vandaag is wijn er het tweede belangrijkste exportproduct van de landbouwsector. Deze rosé is een blend van 40% merlot, 40% cabernet sauvignon en 20% pinot noir van het wijnhuis Tikves, opgericht in 1885. De gelijknamige wijnregio is de grootste van Noord-Macedonië, met 43 procent van de aangeplante wijngaarden in het land in 2020.

Advertentie

In het glas zien we een goudoranje kleur, helder in het midden, donkerder aan de randen. Dit is een zeer aromatische wijn in de neus, we ruiken lychee, oranjebloesem en wilde rozen. In de mond krijg je een zachte, aangename aciditeit en een lange, niet vettige afdronk. Hoewel deze wijn een alcoholpercentage van 13 procent heeft, is het geen alcoholbom en drinkt hij licht weg. Probeer deze rosé bij een risotto van zeevruchten of gegrilde vis.

5 restaurants en wijnbars die nieuw én de moeite zijn deze zomer

4. Colline Novaresi 'Il Mimo' 2023, Italië

Colline Novaresi 'Il Mimo'
©Decanto

Deze 'Il Mimo'-rosé is gemaakt van de nebbiolodruif, waarvan ook de grootse Italiaanse wijnen barolo en barbaresco worden vervaardigd. Opmerkelijk dus dat de druif hier wordt verwerkt in een rosé. Barolo en barbaresco zijn net als deze 'Il Mimo' wijnen uit Piëmont in Noord-Italië, al liggen de wijngaarden voor deze wijn net ten noorden van barolo- en barbaresco-gebied, in Alto Piemonte.

In de neus zijn rood fruit en vooral aardbei dominant, samen met citrustoetsen. In de mond proeft deze wijn erg fris en fruitig, maar zonder een uitgesproken zoet karakter. Een mooie balans. Drink hem samen met kazen, charcuterie of zeevruchten.

De ultieme gids voor meer wijngenot in 2024
Advertentie