Vinicurien is een wijnbar hors du commun. ‘Klanten mogen zichzelf bedienen aan de ‘enomatics’. Dat zijn speciale machines die meestal achter de toog staan om geopende wijnflessen langer vers te houden. Wij zetten ze in als selfserviceconcept’, vertelt Pauline Van Damme. ‘Ons concept is door bijna iedereen superpositief onthaald.’
Advies kun je natuurlijk altijd vragen aan de drie zussen Van Damme, maar werp zeker eerst een blik op hun wijnkaart. Onder het titeltje ‘Le petit Vini Plus’ penden ze bij elke wijn hun persoonlijke verhalen en ervaringen neer. Het Italiaanse wijndomein Ottella zit vol kunst en verborgen beeldhouwwerken, zo leer je. D’Arenberg uit Australië heeft dan weer twee golden retrievers als mascotte. Dat soort anekdotes geven de zaak een familiale en laagdrempelige toets. Zowel wijnkenners als leken voelen zich hier comfortabel.
De zussen droomden al jaren van een wijnbar. ‘Toen we in 2020 besloten om ervoor te gaan, wisten we dat we ons eerst moesten bijscholen’, vertelt Marie. ‘Graag wijn drinken is één ding. Voldoende kennis over wijn hebben om een wijnbar te openen, is een ander verhaal. Daarom hebben we een jaar lang een intensieve privéopleiding gevolgd bij de Franse sommelier Franck Ramage, die ook lesgeeft aan de bekende koksschool Le Cordon Bleu in Parijs.’