sabato

Bogle Vineyards, van familiezaak tot 'Amerikaans wijnbedrijf van het jaar'

Bogle Vineyards begon kleinschalig, maar behoort nu tot Amerika’s grootste spelers.

Jaarlijks wereldwijd meer dan 2,5 miljoen kisten wijn verkopen én toch de spirit en kwaliteit van een familiale boutique winery behouden: een onmogelijke combinatie? Niet voor Bogle Vineyards, de ‘American winery of the year’.

Een tijd geleden proefde ik een bijzondere fles: ‘Phantom’, een krachtige rode wijn die de wijnliefhebber als het ware als een spook achtervolgt. Op het etiket las ik de naam van de winery: Bogle. Schots voor ‘spook’, zo blijkt. Het zijn nochtans geen geesten die deze wijnen maken, zie ik met mijn eigen ogen als ik enkele maanden later de bochtige en smalle oprijlaan van Bogle Winery oprijd.

We zijn in Clarksburg, anderhalf uur rijden vanuit San Francisco, richting Sacramento. Ik merk een gezellig ogend farmhouse. Jody Bogle, haar broer Ryan en wijnmaker Eric Aafedt verwelkomen me. Onder de kruin van een grote eik staat een roestige oldtimertruck. Binnen staan de proefflessen klaar. Op de barbecue ligt een stevig stuk vlees, zie én ruik ik.

En ik voel het meteen: op deze familiale winery zijn ze trots op hun geschiedenis. Op hun ‘six generations’. Maar vergis je niet, amper enkele kilometer verderop staat een gigantisch gebouw, waar een wijnmakerij op industriële schaal onderdak heeft. Hier produceert Bogle jaarlijks meer dan 2,5 miljoen ‘cases’, dozen van twaalf flessen. Het bedrijf heeft bijna 800 hectare wijngaarden in eigen bezit en koopt ook druiven in van tachtig ‘grape growers’. Bogle werkt met meer dan 140 vergistingstanks en een XXL magazijn waarin zowat 80.000 eiken ‘barriques’ wijn rijpen. 

50 jaar wijnmaken

‘Mijn grootvader was zijn mais beu en wilde een gewas dat hij niet elk jaar opnieuw moest aanplanten. Druiven dus.’
Jody Bogle
Wijnmaakster

De wijnen van Bogle liggen wereldwijd in de rekken, in de States en in zowat vijftig andere landen. Een huzarenstukje. En daarbovenop te koop tegen scherpe prijzen. Bogle is ‘king of great values’, roemde het tijdschrift Wine Enthusiast het familiebedrijf toen het Bogle eind vorig jaar uitriep tot ‘Amerikaans wijnbedrijf van het jaar’. Een titel waar ze hier vereerd mee zijn. De kroon op het werk van ruim 50 jaar wijnmaken.

Toch begon het voor de Bogle-clan helemaal niet met druiven. Die waren eigenlijk een toeval, of beter gezegd, een laatste redmiddel. Sinds de late jaren 70 van de 19de eeuw werden op de boerderij mais en fruitbomen geteeld. ‘Maar mijn grootvader Warren was het op den duur beu. Daarna kwamen aardappelen. Eigenlijk wou hij een gewas dat hij niet elk jaar helemaal opnieuw moest aanplanten’, lacht Jody Bogle. ‘Zo werd, bijna per toeval, in 1968 een klein perceel van amper 4 hectare  aangeplant met chenin blanc en petite sirah.’

Jody Bogle staat samen met haar broers Warren en Ryan aan het roer van Bogle Vineyards, de ‘American winery of the year’.

De eerste druiven werden gewoon verkocht aan anderen om wijn te maken. Maar na tien jaar beslisten grootvader Warren en zoon Chris zelf ook wijn te produceren. ‘Gewoon voor zichzelf en hun vrienden’, vertelt Jody, dochter van Chris. ‘Bij hun eerste oogsten ging het over een honderdtal cases.’ Die originele winery uit 1979 staat er nog steeds.

‘Toen ik zelf nog een kind was, was onze business vrij klein’, herinnert Jody zich. ‘Mijn vader bekommerde zich om de wijngaarden en het wijnmaken met de hulp van een wijnmaker. We hadden een verkoper en moeder ontfermde zich over de boekhouding. Ik zag het niet meteen zitten om in het familiebedrijf te stappen en ging talen studeren. Ik gaf zelfs enkele jaren les. Maar intussen groeide Bogle op vrij spectaculaire en gestage manier verder. In 1997 kwam ik weer ‘home’. Ik ben een familiemens, weet je’, beklemtoont Jody, die vandaag samen met haar broers Warren en Ryan aan het roer staat van Bogle Vineyards.

Op bezoek in het familiale farmhouse waar het voor Bogle Vineyards allemaal begon.

Kwalitatieve chardonnay

‘Het valt mij op dat we, soms zonder het zelf te beseffen, uniek zijn met onze aanpak. Nu Bogle een grote speler is, moet je vanzelfsprekend de dingen professioneel managen. Maar de spirit van ‘one big family’ blijft bestaan. Alles wat we doen, doen we op dezelfde manier als toen we nog kleinschalig bezig waren. Omdat dat de enige manier is om kwaliteit af te leveren. Elk stuk wijngaard wordt afzonderlijk geplukt, geperst en vergist en uiteindelijk gevinifieerd. Die aanpak maakt het mogelijk om selectief te zijn met wat finaal in de fles komt.’

De druiven groeien in de wijnregio van Clarksburg. Het is een regio in de staat California waar de temperatuur overdag hoog kan oplopen maar waar ’s nachts afkoeling wordt gebracht door de bries uit de baai van San Francisco. Dat principe van grote verschillen tussen dag en nacht tekent voor finesse en aciditeit in de wijn.

Bogle specialiseert zich in monocépages en richt zich veel minder op blends. ‘In onze regio voelt vooral de chardonnay zich goed. Maar ook de petite sirah, de cabernet en de merlot doen het goed. De sauvignon blanc en de pinot noir halen we uit andere wijnregio’s, om ook daar topkwaliteit te hebben’, verduidelijkt Jody.

Authentieke barrels

Opmerkelijk is het ‘barrel program’ waarmee Bogle blijft werken. De vaten waren in het begin alleen van Amerikaanse eik. ‘Maar we gebruiken ook meer en meer Franse eik. De petite sirah, de cabernet en de chardonnay gaan op Amerikaans hout, de pinot noir en een reserve chardonnay rijpen op Franse eik.’

Bogle gebruikt zijn barriques tot zeven jaar lang, een stuk langer dan traditioneel. ‘Dat komt de finesse van onze wijnen ten goede. Als je dan beseft dat we voortdurend zowat 80.000 eiken vaten in gebruik hebben, kan je je voorstellen wat een puzzel dat is voor onze wijnmaker en zijn team. Ik moet toegeven dat ik, telkens als ik de vatenzaal binnenwandel, onder de indruk ben. Ik wéét dat die barrels er zijn, maar toch blijft het overweldigend. Onze wijnmaker Eric Aafedt, die al meer dan 25 jaar bij ons werkt, is ervan overtuigd dat je alleen op een artisanale manier de kwaliteit van een wijn kan garanderen. Al hoeft dat niet te betekenen dat je geen hoge ambities mag hebben.’

Bogle Vineyards Chardonnay 2018

Kleur: wit.

Druiven: chardonnay.

PRIJS: 13 euro.

Aroma’s van groene appel en peer komen op het voorplan, met daarna wat honing en vanille. De smaakaanzet is rijk en rond, met veel ampleur en een fijn, boterig mondgevoel. In de afdronk zit veel finesse.

 

Bogle Vineyards Phantom 2016

Bogle Vineyards Phantom 2016

Kleur: rood.

Druiven: mourvèdre, zinfandel, petite sirah.

PRIJS: 22 euro.

Een volle, wat romige wijn met een fijne textuur. Aroma’s die bol staan van violettepruim, bosbes en zwarte peper. In de mond rijpe, donkere kers, met wat mokka. In de lange finish zitten toasty toetsen.

 

Bogle Vineyards  Petite Sirah 2016

Kleur: rood.

Druiven: petite sirah.

PRIJS: 14,50 euro.

De petite sirah verleidt meteen door zijn aroma’s van blauwe pruimpjes en donkere kers, met een klein kruidig kantje. Heel sappig in de mond, full bodied, met verleidelijke en goed gedoseerde vanille- en ledertoetsen.

 

Te koop bij Matthys Wijnimport, Gistelsesteenweg 228, 8200 Brugge, tel. 050/38.63.80.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie