sabato

Bunker of ruimteschip? Nieuwe winery verlegt architectuurgrenzen

De nieuwe winery in de schaduw van de Andes. ©rv

Een imposante bunker aan de voet van de Andes vormt het hart van de nieuwe wijnmakerij van de Argentijnse familie Zuccardi. Hier heerst de grootsheid van beton, en niet alleen omdat dat architecturaal zo mooi staat.

De hoge muren in beton en steen weerspiegelen de onvolmaakte, maar solide vorm en kracht van het Andesgebergte er vlak achter. Een metalen koepel dient als spiegel voor de lucht en de wolken. Maar hét pièce de résistance is het enorme rotsblok dat midden in de winery staat: de steen werd opgegraven tijdens de voorbereidende werken en keerde na de bouw gewoon terug naar zijn ondergrondse thuis. De plek waar hij al tienduizenden jaren lag.

©rv

Er zijn wineries die er geweldig uitzien en andere die goed functioneren. Jammer genoeg komen beide samen niet zo vaak voor. Een zeldzame uitzondering is de 'Piedra Infinita'-wijnmakerij van de familie Zuccardi in de Uco-vallei in Argentinië.

'We wilden niet alleen dat dit gebouw helemaal opging in het landschap, maar ook dat het volledig werd opgetrokken uit materialen van ter plekke', zegt José Alberto Zuccardi, een van de pioniers van de Argentijnse wijnbouw. 'In 2013 bezorgden we de eerste ontwerpschetsen. Vandaag zijn we trots op onze nieuwe bunker, een project van de architecten Tom Hughes, Fernando Raganato en Eugenia Mora.'

Lifetime Achievement award

José Alberto Zuccardi is een icoon. De man kreeg drie jaar geleden nog een 'Lifetime Achievement Award' tijdens de internationale competitie 'Wine Challenge' omdat hij met zijn passie en vastberadenheid de Argentijnse wijnen wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Zijn vader Alberto Zuccardi plantte in de jaren 60 het eerste perceel wijngaarden aan in Maipú, Mendoza. Hijzelf focuste al snel op de export en zette de wijnen van het familiedomein op de wereldkaart. En hij blijft dat doen, ook nu zijn zoon Sebastian intussen mee aan het roer staat.

'Ik geloof rotsvast in de kwaliteit die we in Argentinië kunnen maken', zegt hij. 'En ik vind het ongelooflijk hoe groot dit bedrijf is geworden. In familiale bedrijven hoor je vaak dat de volgende generatie niet zomaar in de voetsporen van de vorige wil treden. Hier is dat absoluut niet het geval.

Het was zelfs Sebastian die met de idee op de proppen kwam om in de Uco-vallei iets nieuws te beginnen. Dat was in 2000 en hij was toen twintig. Ik zei hem dat ik er zelf geen tijd voor kon vrijmaken. Maar ik stimuleerde Sebastian om research te doen over het terroir in dat specifieke deel van de Mendoza-regio. En ik beloofde hem dat we er iets zouden beginnen als zijn opzoekingswerk resultaten opleverde. Ik hou graag een oog in het zeil, weet je.'

©rv

Technologie

In 2004 rondde Sebastian Zuccardi zijn studies af en trok naar de Champagne om er ervaring op te doen. Toen hij een jaar later terugkeerde, had zijn vader goed nieuws. 'Ik had intussen de tijd gehad zijn researchwerk te bestuderen en gaf hem mijn zegen. Het sein om nieuwe wijngaarden aan te leggen in de Uco-vallei.'

Levende legende José Alberto Zuccardi (r.) en zijn zoon Sebastian, die aan de basis lag van de nieuwe winery. ©rv

Vader en zoon Zuccardi gingen minutieus te werk. Onder meer om alle geheimen van de bodem, in de schaduw van het majestueuze Andesgebergte, te onthullen. 'Meer dan 96 procent van Mendoza is woestijn. In de Uco-vallei, de hoogst gelegen plek in Mendoza, hebben we alluviale gronden. Dat zie je duidelijk aan de ronde stenen.

Als je oppervlakkig naar de bodem kijkt, heb je de indruk dat die vrij homogeen is. Maar dat is helemaal niet het geval. We hebben ontelbare sleuven getrokken om de bodem in de diepte te analyseren. Zo zijn we ook op oude beddingen van rivieren gestoten. En die hebben we gedetailleerd in kaart gebracht met de nieuwste technologieën. Zo oogsten we vandaag niet langer per wijngaard, maar wel per rijp stukje van een perceel van druiven.'

Betonnen cuves

Je hoort vaak dat de Oude Wereld volop kiest voor terroirgerichte wijnen. In de Nieuwe Wereld hoor je daar veel minder van. Nochtans is het precies dat wat de Zuccardi's bewijzen in de Uco-vallei, zo'n 1.100 meter boven de zeespiegel.

'Kijk hier, hoe we vorig jaar onze nieuwe wijngaarden hebben aangelegd. Geen rechte lijnen meer voor de ranken, we volgen de lijnen die de bodemresearch ons heeft geleerd. De ranken gaan dus in meanders over het terrein.'

Er zijn wineries die er geweldig uitzien en andere die goed functioneren. de Piedra infinita van de Zuccardi's combineert beide.

Om die gedetailleerde werkwijze in de wijngaarden te doen schitteren in de wijnen, voldeed een klassieke oldskool winery niet langer. De wijnmakerij moest passen in de hele visie over het wijnmaken, daar vlak aan de Andes.

'We wilden vaten die niet de minste afbreuk doen aan de oogst. We onderzochten hoe diverse materialen de rijping van de wijnen beïnvloeden. We bekeken betonnen cuves, al dan niet met expoxyhars bekleed, roestvrijstalen tanks en eiken vaten van diverse origines.

We wilden onze wijnen een zo groot mogelijke terroirexpressie meegeven. Wijn is voor mij 'people and place', mens en plek. Je hebt de juiste plek nodig, maar je moet die ook correct interpreteren als wijnmaker. Na diverse grondige tests bleek dat de betonnen cuves zonder epoxy het meeste respect hadden voor de wijnen', betoogt Zuccardi. De betonnen vaten hebben, net als eik, een zekere poreusheid. 'En dat maakt het zo fantastisch.'

Eivormige amfora's

'We gingen van start met vierkante cuves, maar we ondervonden dat de verdeling van de schillen van de druiven niet homogeen was in die cuves. Dus tekenden we zelf een ovalen cuve, niet te verwarren met de betonnen eieren die je vaak ziet.'

Zo ontwierpen de Zuccardi's hun eigen installatie, met troncoconische vaten in beton van 5.000, 7.500 en 10.000 liter. 'Daarnaast hebben we ook eivormige amfora's van 1.000, 2.000 en 3.000 liter in gebruik. Allemaal om de eigenheid van de wijngaarden maximaal in de fles te krijgen.'

'Vergeten we ondertussen niet te proeven?', probeer ik voorzichtig op te werpen. 'Oh yes, my God. I am so sorry', lacht de energieke Argentijn. En hij schenkt een mooie volle Concreto Malbec 2015 in ons glas.

Wijnen Zuccardi

Zuccardi Concreto Malbec 2015

KLEUR: rood.
DRUIVEN: malbec.
PRIJS: 27 euro.

De wijngaarden staan op kalkrijke bodems. Klassieke malbec-aroma's van rood en vooral zwart fruit. Daarbij komen ook wat kruiden en een frisse grassige toets. In de mond: een minerale, strakke wijn, met een mooie aciditeit en opvallend evenwichtige tannines.

Zuccardi Poligonos Malbec Tupungato Alto 2015

©rv

KLEUR: rood.
DRUIVEN: malbec.
PRIJS: 20 euro.
Rijpe aroma's van kers en blauwe pruimen, met behoorlijk wat kruiden ook. De smaak is zacht maar tegelijk geconcentreerd, met een delicate fraîcheur en finesse in de afdronk.

Zuccardi Finca Los Membrillos 2011

KLEUR: rood.
DRUIVEN: cabernet sauvignon.
PRIJS: 90 euro.

Deze uiterst strenge selectie van de beste cabernet sauvignon-druiven uit de Zuccardi-wijngaarden resulteert in een wijn met complexe aroma's van zwarte bes en zwarte kers. De aanzet is spectaculair stevig, maar tegelijk elegant en rijp. Het glas eindigt met een olympisch lange afdronk.

De wijnen van Zuccardi worden ingevoerd door Frank Matthys, Gistelsesteenweg 228, 8200 Brugge, tel. 050/38.63.80.

Lees verder

Advertentie
Advertentie