De 200 flessen van sommelière Eva Vleugels

Sabato tipt de wijnbar, Eva Vleugels van Titulus Antwerpen tipt drie lievelingswijnen: van een lichtvoetige touraine tot chardonnay van een levende legende.

De wijnbar: Titulus Antwerpen

STEMPEL - De naam van deze wijnbar en -winkel vlak bij de Schelde verwijst naar ‘titulus pictus’, het opschrift op de stempel waarmee amforen in het Romeinse Rijk geïdentificeerd werden – eigenlijk de voorloper van de ‘appellation contrôlée’. De vestiging in Antwerpen opende eind 2019; de eerste Titulus is al tien jaar een vaste waarde in Elsene.

Advertentie

APOTHEEK - Titulus brengt een ode aan de betere natuurwijn. Zaakvoerder Eva Vleugels en chef Rhys Savage hebben een voormalige apotheek omgeturnd tot een ongedwongen plek met een grote bar, rekken vol flessen en natuurhouten meubels. Er is ruim plaats voor dertig gasten.

Advertentie

SOMMELIER - Eva Vleugels werkte bij de restaurants Dôme en Dôme sur Mer en was sommelier bij het Antwerpse restaurant Ossip.

WIJN - Ruim 200 verschillende natuurwijnen, aangevuld met cider en sake. Op het krijtbord boven de toog staan zo’n twintig suggesties per glas opgelijst, van een mâcon-villages over oranje wijn uit Toscane tot een vin jaune.

Advertentie
Advertentie

ETEN - De Australische chef Rhys Savage (ex-Schnitzel in Antwerpen) maakt gerechten die de gewone kaasplank van de gemiddelde wijnbar ver overstijgen: van geglaceerde bieten met plattekaas en ansjovis naar een cassoulet van lam.

REKENING - De wijnen per glas variëren van 5 euro (rood uit Touraine) tot 12,5 euro (vin jaune). Gerechten tussen 12 en 16 euro.

Kurkdroog goedgekeurd

Advertentie

1. Ongecompliceerde aperitiefwijn
Tète Rosé, Domaine Les Tètes, Touraine, Loire, 2020, 11,5 euro. Beschikbaar bij Titulus.

‘Les Tètes is een klein wijnproject van vier vrienden die frisse, budgetvriendelijke wijnen maken. Hier levert de mix van grolleau- en gamaydruiven een fles vol opgewekt fruit en knapperende zuren op. Daarmee is Tète Rosé een goeie partner voor een ongecompliceerd namiddagje drinken in de zon.’

Advertentie

2. Indrukwekkende prijs-kwaliteitverhouding
Amalgame, Domaine Sénat, Minervois, Languedoc 2020, 16 euro. Beschikbaar bij Titulus.

‘Ook dit is een lichtvoetige rode wijn, dit keer van onder de Zuid-Franse zon. Gemaakt van een blend van rode en witte druiven: grenache blanc, grenache gris, grenache noir en cinsault. Een energieke, wulpse wijn, met een geur van garriguekruiden. Fris rood fruit in de mond. Indrukwekkende prijs-kwaliteitverhouding bovendien.’

3. Levende legende
Santenay, Domaine en Belles Lies, 2018, 41 euro. Beschikbaar bij Titulus.

‘Pierre Fenals, een wetenschapper en biodynamische wijnmaker, is een éminence grise in de Bourgogne. Zijn wijnen zijn kristalhelder en diep. Deze sublieme witte santenay, een appellatie in de Côte de Beaune, is meeslepend en complex, breed en smeuïg. Ga er rustig voor zitten.’

Oever 8 in Antwerpen, tel. 03/288.72.52, titulusantwerpen.be Ma en di gesloten. Wo t/m vr 14-22 uur, za 12-22 uur, zo 12-21 uur.