De Franse wijnen van Pieter Verheyde, sommelier van Terminus

Sabato tipt de wijnbar. Sommelier Pieter Verheyde van Terminus tipt drie lievelingsflessen uit Frankrijk, een land waarvan hij de wijnen tot in de details kent.

De wijnbar: Terminus

Grensgeval - Terminus, op de Frans-Belgische grens, begon als baancafé en tankstation, maar is uitgegroeid tot een restaurant én verzamelplek voor wijnliefhebbers.

Advertentie

Wijnwinkel - Pieter Verheyde breidde de kleine supermarkt uit met een wijnwinkel. Behalve tandpasta en zelfgemaakte beenham pluk je ook een witte Saumur van Domaine du Collier uit de tientallen meters wijn.

Sommelier - Pieter Verheyde nam na een indrukwekkende carrière – hij werkte nog voor Alain Ducasse in New York en is voormalig sommelier van het Hof van Cleve – in 2014 de zaak over van zijn ouders.

Wijn - De ‘gewone’ wijnkaart van het restaurant telt al 37 bladzijden en staat ook online. Er is ook een aparte collectie met bijzondere, gerijpte wijnen. Gault & Millau riep het aanbod in 2018 uit tot het beste van België. De kaart heeft een focus op Frankrijk, met Bourgogne, de lievelingsregio van de sommelier, als uitschieter.

Advertentie
Advertentie

Eten - Van een bord charcuterie tot een dagschotel. Huisklassiekers zijn de vol-au-vent van zelfgekweekte Mechelse koekoek, stoverij en de côte à l’os. De familie kweekt ook Belgisch witblauw.

Rekening - De wijnen op de restaurantkaart kosten tussen 16,5 en 138 euro. Een glas wijn kan vanaf 5,5 euro. Hoofdgerechten rond 22 euro. De dagschotel (2 gangen) kost 13 euro.

De favorieten van Terminus

Advertentie

1. Budget proof

Le Petit David, Vignobles David, Côtes du Rhône, Frankrijk, 2019, 10 euro bij wijnwinkel Terminus Caviste.

‘Dit familiaal domein ten westen van Avignon heeft biowijngaarden die uitkijken op de Pont du Gard. Met grenache (85 procent), syrah en mourvèdre maken ze een uitgebalanceerde wijn in Châteauneuf-stijl: donker fruit, kruiden, soepel en rond.’

Advertentie

2. Geschiedenis in een glas

Domaine Pinson Frères, Chablis, Frankrijk, 2019, 17,95 euro bij wijnwinkel Terminus Caviste.

‘Dit is een van de historische domeinen in de appellatie, met een geschiedenis die teruggaat tot de 17de eeuw. De wijngaarden, 14 hectare, liggen op toplocaties. De kalk in de bodem en de zuidoostelijke helling geven het typische karakter, met citrus, mineralen en strakke zuren.’

3. Sensuele topper

Jean-Claude Boisset, Chambolle-Musigny, Côte d’Or, Frankrijk, 2019, 58,75 euro bij wijnwinkel Terminus Caviste.

‘Dit domein werkt met de getalenteerde Grégory Patriat als wijnmaker. Chambolle staat bekend om zijn sensuele, charmante karakter: rode bessen en gedroogde bloemen in de neus, zijdezachte mondvulling en een opmerkelijke lengte. Dit is top!’